duminică, octombrie 6, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPaul al României, eliberat în Malta: Trebuie să plătească 50.000 de euro

Paul al României, eliberat în Malta: Trebuie să plătească 50.000 de euro

-

Paul al României, condamnat definitiv în „dosarul Băneasa”, a fost eliberat pe cauțiune din arestul din Malta și pus sub control judiciar până la pronunțarea definitivă a instanței pe extrădarea în România, a anunțat Ministerul Justiției.

CITEŞTE ŞI: Lovitură pentru Paul al României: Malta a decis extrădarea sa

„Instanța din Malta a dispus față de Paul-Philippe al României măsura controlului judiciar și eliberarea acestuia, pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest. Până se va lua o decizie definitivă cu privire la predarea sa, va merge de două ori pe zi la secția de poliție, pentru a semna prezența. Nu va putea părăsi Malta pentru că pașaportul și orice document de identitate sunt reținute de instanță. Acesta trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, precum și o garanție personală de 30.000 de euro. Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia și prin faptul că, potrivit legislației malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile”, a anunțat, luni, Ministerul Justiției din România.

La data de 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis predarea lui Paul-Philippe al României. Hotărârea nu este definitivă.

Ce spune CJUE

„Justiția din România va continua să își facă treaba cât se poate de bine pentru a-i aduce în țară pe fugarii statului român, indiferent de cât de sonor le este numele.

Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a admis solicitarea de a dezbate în procedură de urgență întrebările preliminare cu care a fost sesizată de către Curtea de Apel Brașov în cazul Prințului Paul. Iar opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român. CE a spus că un stat membru nu poate refuza executarea unui mandat european de arestare doar pentru presupuse nereguli privind depunerea jurământului de către judecătorii care au decis condamnarea. În plus, Comisia Europeană a argumentat că un mandat european de arestare nu poate fi refuzat doar pentru că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași MEA”, se mai arată în comunicat.

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Paul al României a fugit din România înainte de pronunţarea sentinţei, stabilindu-se în Franţa. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze, pe motiv că există un „risc real” ca drepturile lui fundamentale să-i fie încălcate în ţara noastră.

La sfârşitul lunii aprilie 2024, Paul al României a fost prins de autorităţile din Malta în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români, el fiind arestat preventiv în aşteptarea judecării procesului privind extrădarea în România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale a fost respinsă de CCR. „Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva”

0
Judecătorii Curții Constituţionale au anunţat sâmbătă că au admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate privind înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională a anunțat că admis contestațiile formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa şi a...