Ziarul Cetățeanul a descoperit încă un caz de umflare a pensiilor militare la Jandarmeria Brăila. În urmă cu o lună, s-a dezvăluit în spațiul public că actualul prefect de Brăila, Iulian Timofei, a fost dat pe mâna procurorilor militari pentru că și-a umflat pensia prin includerea în perioada de referință de ore suplimentare „fără număr”, în mandatul de comandant adjunct la Jandarmeria Brăila. Am descoperit acum că și subofițerului folosit de prefect pe post de șofer în perioada de „jandarmereală” i s-ar fi umflat activitatea cu ore suplimentare pentru a obține o pensie cu 3.000 de lei mai mare decât cea cuvenită.
Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Prefectul lui Tudose, în vizorul procurorilor militari
Fostul jandarm Iulian Timofei, acum prefect al județului Brăila, ar fi obținut în mod fraudulos o pensie mai mare cu 4.000 de lei decât cea cuvenită, prin diverse mijloace înșelătoare. Timofei s-ar fi trecut participant în zeci de misiuni de unul singur, deși se afla la comanda unității.
Mai exact, Timofei ar fi raportat un număr mai mare de ore de muncă decât cele efectuate în realitate, totul pentru a beneficia ilegal de o pensie majorată.
„În urma verificărilor efectuate și a concluziilor rezultate cu privire la activitatea profesională a domnului Timofei Iulian din perioada luată în considerare pentru calculul pensiei, există suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală (art.295, art.301, art.320 și art.321 din Codul Penal), aspecte sesizate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Dacă în urma verificărilor efectuate de către unitatea de parchet ,rezultă că Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a fost prejudiciat financiar prin activitatea col.(r) Timofei Iulian, instituția se va constitui parte civilă în procesul penal”, a transmis oficial Jandarmeria Brăila.
Atât fostul comandant cât și subofițerul cu pensii nesimțite au primit funcții politice în PSD-ul lui „Tudose-împărat”. Primul a devenit prefect, cel de-al doilea a fost pus consilier local pe listele PSD în comuna Cazașu, din zona ”metropolitană” a Brăilei.
De competența DNA: Șoferul prefectului, pensie umflată cu 3.000 de lei
Surse apropiate Parchetului Militar au dezvăluit, pentru ziarul Cetățeanul, modul în care colonelul Iulian Timofei a manevrat documentele, pentru a-și majora veniturile în perioada de 6 luni care a fost luată drept bază pentru calcularea pensiei. Citiți cum a făcut-o la finalul acestui articol.
Șoferul fostului adjunct al Jandarmeriei Brăila, plutonierul adjutant Gigi Vizireanu, a beneficiat din plin de influența șefului său, în perioada în care era omul său de încredere. Trecut în rezervă în 2020, Vizireanu a ieșit la pensie cu 8.000 de lei, cu peste 3.000 de lei mai mult decât colegii săi cu aceleași funcții și grade militare. Pentru a avea un termen de comparație, subofițerul vopsit șoferul colonelului Iulian Timofei a ieșit în 2020 cu o pensie similară celei unui ofițer, șef de serviciu din Jandarmerie, ieșit la pensie în 2023-2024, potrivit surselor noastre.
Sub ochii îngăduitori al conducerii Jandarmeriei Brăila, plutonierul a beneficiat de aceeași schemă patentată de șeful său: în perioada de 6 luni luată ulterior ca bază de calcul a pensiei, a participat la toate categoriile de activităţi specifice Jandarmeriei Române, pentru a-și majora artificial veniturile salariale. Iar multe dintre aceste activități, aprobate cu mărinimie de șefii lui Vizireanu, spun sursele noastre, nu sunt din categoria celor care, conform legii, pot fi incluse în baza de calcul a pensiei.
Astfel, în perioada celor 6 luni, prin folosirea sa excesivă în misiuni şi activităţi, prin încălcarea legii, plutonierul Vizireanu a adunat nu mai puțin de 314 ore suplimentare.
Potrivit surselor, activităţile care au fost prestate de șoferul colonelului Iulian Timofei în afara programului normal de lucru au fost plătite şi au fost cuprinse în baza de calcul pentru pensie.
Cazul este de competența DNA, nu a Parchetului militar
Din neglijență sau din incompetență, Jandarmeria Brăila a dirijat ancheta despre pensia prefectului spre Parchetul militar București, când, în realitate, sesizarea trebuia adresată procurorilor militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. „În această speță sunt aplicabile Legea 78/2000 pentru sancționarea faptelor de corupție, art 13.2., raportat la art297 alin 1 Cod Penal”, spun surse juridice. „În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
Cazul prefectului PSD de Brăila, Iulian Timofei, cercetat de procurori pentru că și-ar fi umflat ilegal pensia cu câteva zeci de mii de lei, este de competența DNA, nu a Parchetului Militar București, susțin surse juridice.
Același caz relevă caracatița influențelor de origine rusească în România. Mai exact, la Brăila, fief-ul liderului PSD Mihai Tudose.
Filiația rusă de la Brăila
Lucru mai puțin cunoscut este influența semnificativă pe care o are comunitatea rușilor lipoveni din arealul politic al Brăilei, influență de care liderul PSD Mihai Tudose știe să se folosească din plin. Comunitatea rușilor din Brăila este extrem de disciplinată și este încolonată practic conducerii Mitropoliei ruse de Brăila, independentă de Patriarhia Română. Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi (BORV) din România este organizată ca Mitropolie, cu titulatura Mitropolia de Fântâna Albă a creştinilor ortodocşi de rit vechi de pretutindeni (cu reședința în Brăila).
Instituția este condusă de facto de episcopul-vicar al Mitropoliei, PS GHENADI. Numele de mirean al lui Ghenadi este Timofei Grigore, nimeni altul decât fratele prefectului.
Aripa „civilă” a Mitropoliei de Fântana Albă este comunitatea rușilor lipoveni, care, în fiecare legislatură trimite un deputat în Parlamentul României, pe listele minorităților naționale. Actualul deputat al minorității rușilor lipoveni este chiar președintele comunității, Silviu Feodor. Deși a ajuns la finalul mandatului de parlamentar, Feodor nu și-a publicat, cum era legal, un Curriculum Vitae, în ciuda repetatelor solicitări ale presei. Gurile rele din Brăila spun că Feodor ar dori astfel să păstreze secretă „apropierea” din trecut de oficialii ambasadei Rusiei la București.
Din surse deschise, am putut afla că Feodor s-a aflat deseori în preajma oficialilor ruși în România, cel puțin din 2006, când a făcut parte din delagația română la Congresul Mondial al Diasporei Ruse de la Sankt Petersburg, desfășurat sub patronajul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Mai mult, membri ai familiei sale ar fi studiat la Moscova, la Institutul de Stat pentru Cinematografie din Moscova, chiar și în perioada războiului din Ucraina.
Contactat de ziarul Cetățeanul, deputatul Silviu Feodor a negat că ar fi lucrat, în trecut, pentru ambasada Rusiei și a precizat că nu a avut nicio legătură cu ambasadorii Aleksander Ciurilin, Oleg Sergheevici Malghinov și Valery Kuzmin (vezi foto).
Afirmația deputatului este un pic prea categorică! O dată, prin faptul că a avut mai multe interacțiuni, de-a lungul timpului, cu ambasadorii Rusiei, apoi, pentru că unul dintre apropiații din comunitate ne-a povestit, sub rezerva anonimatului, cum, la o manifestare de la Palatul Parlamentului, Feodor l-ar fi chemat să-l prezinte ambasadorului Rusiei. Dar aici este treaba SRI-ului să verifice dacă există sau nu un risc de securitate.
Colonelul Timofei, activități doar pe hârtie pentru umflarea pensiei
Din sesizarea depusă la Parchetul Militar, reiese că în perioada 1 februarie – 31 iulie 2020, luată ulterior drept bază pentru calcularea pensiei, colonelul Iulian Timofei a participat la numeroase activități care exced programul normal de lucru. Toate aceste activități prestate în afara programului de lucru au fost plătite și cuprinse în baza de calcul pentru pensie.
Așadar, colonelul Iulian Timofei a muncit 6 luni între 12 si 16 ore pe zi, fără odihnă. În total, în cele 6 luni, acesta a prestat 62 de activități, însumând 406 ore suplimentare, care exced programul normal de lucru (35 de ore suplimentare în februarie 2020, 122 de ore suplimentare în martie 2020, 125 de ore suplimentare în aprilie 2020, 64 ore suplimentare în mai 2020, 38 de ore suplimentare în iunie 2020 și 22 de ore suplimentare în iulie 2020).
Ordinele de zi pe unitate prin care Timofei a participat la acele activități au fost semnate chiar de el. Cu alte cuvinte, actualul prefect de Brăila centra și tot el dădea cu capul…
De exemplu, Iulian Timofei a semnat Ordinul de Zi pe Unitate (OZU) 23/06.02.2020 prin care și-a aprobat o activitate în intervalul 5 februarie 2020, ora 20.00 – 6 februarie 2020, ora 6.00.
Pe 17 februarie 2020, Timofei a semnat OZU nr. 30, prin care s-a numit rezervă de intervenție la Spitalul Județean Brăila, unde a fost un protest spontan. Această activitate a fost consemnată doar în ordinul de zi pe unitate, nefiind nicio dispoziție a inspectorului șef al Jandarmeriei Brăila. Mai mult, potrivit documentului, a participat la misiune cu un autovehicul al MAI, dar în foaia de parcurs nu apare nicio cursă în perioada respectivă!?!
Pe 29 februarie 2020, colonelul Timofei s-a desemnat participant la Adunarea generală pentru siguranța în fotbal a Asociației Județene de Fotbal. Prin OZU emis trei zile mai târziu, pe 2 martie 2020, Tomofei și-a mai băgat o activitate la complexul comercial Danimex, din Brăila.
În OZU nr. 44 din 6 martie 2020, Timofei a trecut un control pe care l-ar fi făcut în dispozitivul de menținere a ordinii publice de pe raza orașului Făurei. Verificările au stabilit că această activitate a fost doar pe hârtie, pentru că nu apare consemnată și în registrul de control al unității.
În plus, colonelul Timofei și-a trecut în mod fraudulos misiuni de reprezentare ca fiind misiuni operative. Or, activitatea de reprezentare a unității, cu ocazia unor evenimente, nu se circumscrie sferei de activități sau misiuni specifice Jandarmeriei Române pentru care s-ar plăti ore suplimentare peste durata normală a timpului de lucru, avertizează procurorii militari.
Cetățeanul TV