duminică, octombrie 6, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăPoliticăVirgil Popescu: Marii consumatori de energie vor avea posibilitatea să depună dosare...

Virgil Popescu: Marii consumatori de energie vor avea posibilitatea să depună dosare pentru a primi ajutor de stat

-

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că marii consumatori de energie vor avea posibilitatea să depună dosare pentru a primi ajutor de stat. Bugetul estimat este de 1,5 miliarde euro.

„Astăzi a fost adoptată OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea întreprinderilor din sectoarele care sunt considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice!

Durata de valabilitate a schemei de ajutor de stat este pe perioada 2022-2031, pentru compensarea emisiilor indirecte aferente anilor 2021-2030, iar plata ajutorului de stat se va efectua în perioada 2022-2031. Bugetul estimat este de 1,5 miliarde euro”, a transmis Virgil Popescu. 

Ajutorul de stat se acordă în baza unei cereri de emitere a unui acord de finanțare adresată de către beneficiar Ministerului Energiei, după verificarea îndeplinirii condițiilor privind eligibilitatea solicitanților potrivit prezentei ordonanțe de urgență.

„Cererile de emitere a acordurilor de finanțare ce au ca obiect obținerea subvenției stabilite conform schemei de ajutor de stat, reprezentând contravaloarea costurilor emisiilor indirecte aferente anului 2021, se depun la o adresă de email dedicată, publicată pe website-ul Ministerului Energiei, până la data de 1 noiembrie 2022, iar pentru cele aferente fiecăruia din anii 2022-2030 termenul limită de depunere a cererii este data de 31 martie a anului următor! Aș dori să reamintesc, că valoarea totală a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399.437.091,82 lei pentru un număr de 34 întreprinderi, respectiv de 637.623.005,80 lei pentru un număr de 33 întreprinderi în anul 2020”, a precizat Popescu.

De asemenea, prin prezenta OUG s-a mai făcut o modificare importantă la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 119/2022, pentru a veni în ajutorul celor din Republica Moldova:

„În situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a adăugat ministrul Energiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale a fost respinsă de CCR. „Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva”

0
Judecătorii Curții Constituţionale au anunţat sâmbătă că au admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate privind înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională a anunțat că admis contestațiile formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa şi a...