Acuzaţii BOMBĂ: Poliţiştii angajaţi din sursă externă se cred Dumnezei! Unii dintre ei sunt foşti condamnaţi!

Politia Romana. Sursa Foto; politia Romana
Sursa Foto; politia Romana

Moartea Raisei, fetiţa ucisă pe trecerea pentru pietoni de un poliţist care circula cu viteză, dar şi alte evenimente cu poliţişti implicaţi, petrecute în ultimele zile, repun în discuţie o mai veche problemă semnalată de sindicate: încadrările din sursă externă.

Încadrările din sursă externă, cum este cazul poliţistului care a lovit două copile care traversau pe trecerea pentru pietoni, una dintre fete decedând, au fost gândite ca o soluţie pentru a acoperi deficitul masiv de cadre din MAI. Au generat însă, încă de la început, discuţii. Poliţiştii „cu şcoală” spun că anumite situaţii sunt pur şi simplu inacceptabile. „Sunt un fel de Dumnezei. Au impresia că dacă au intrat aici…”, a comentat liderul unui sindicat al poliţiştilor.

CITEŞTE ŞI: Mărturii cutremurătoare ale tatălui Raisei, feţia ucisă de poliţist pe trecerea de pietoni: Nici nu ne-a căutat! O să ne facem singuri dreptate

Nu doar că peste noapte, în baza unor concursuri cu subiecte de tip grilă, au intrat mii de oameni în sistem, dar li s-a permis, spune liderul SNPPC Olt, Cristel Ioţu, chiar foştilor condamnaţi, între timp reabilitaţi, să devină colegi cu cei care odată i-au anchetat.

Apel la guvernanţi

„Noi, sindicatele, am tras un semnal de alarmă şi am cerut să nu se mai angajeze din sursă externă. Au reuşit şi au dublat numărul de locuri la şcolile de profil. Au înţeles că trebuie să aibă un bagaj minim de cunoştinţe, nu doar un examen pe care-l dă, test grilă, dintr-o lege citită într-o noapte. E nevoie de şcolarizare, noi tot spunem treaba asta de la începutul pandemiei”, a declarat pentru „Adevărul” liderul SNPPC Olt, Cristel Ioţu.

Liderul spune că un poliţist care a trecut prin şcoala de poliţie, chiar în condiţiile în care perioada de şcolarizare s-a micşorat, tot pentru a aduce mai mulţi oameni în sistem într-un timp mai scurt, este de departe o soluţie mai bună. „Stă trei luni de zile în şcoală, vine o lună în practică, adică începe să aplice informaţia înmagazinată, după care se duce iar în şcoală, iar vine în practică şi după dă un examen, pentru că vorbim de pregătire pentru contracararea faptelor antisociale. N-ai de unde să ştii cum le contracarezi, nu poţi să ştii cum să te comporţi în stradă doar dacă citeşti şi dai un examen grilă”, a mai spus Ioţu.

Situaţii clare

Cât despre cooptarea în sistem a persoanelor cu probleme penale în trecut, după evenimentele din ultimele zile şefii din MAI au cerut să se întocmească situaţii clare, inclusiv pe această speţă. „Avem o mare problemă cu privire la reabilitaţi, care au fost condamnaţi şi acum sunt colegii noştri. E strigător la cer! S-a cerut şi o situaţie de genul acesta, pentru că am ridicat problema săptămâna trecută, chiar joi, la minister, să se vadă care cum sunt”, a mai spus liderul Ioţu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.