luni, mai 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăVIDEO Peste 3.200 de lilieci, descoperiți în podul unei case. Au fost...

VIDEO Peste 3.200 de lilieci, descoperiți în podul unei case. Au fost salvați de Fundația „Visul Luanei”

-

Peste 3.000 de lilieci au fost descoperiți în podul unei case din Suceava. Asociația „Visul Luanei” i-a salvat și i-a transportat, în siguranță, într-un Centru de Reabilitare. Ei vor fi îngrijiți și evaluați medical.

„Echipa noastră de teren a intervenit, în aceste zile, pentru a exclude parte dintr-o colonie foarte mare de lilieci de amurg (Nyctalus noctula) din podul unei case din Suceava. Animalele erau în pericol de blocare şi ucidere, din cauza unor lucrări de renovare, în ciuda tuturor încercărilor de amânare şi excludere pe timp de primăvară. Din păcate, animalele au ajuns chiar şi în pereții subțiri ai apartamentului, fiind dificil de extras”, au anunțat reprezentanții asociației „Visul Luanei”

Potrivit sursei citate, cei preluați au fost transportați la Centrul de Reabilitare pentru evaluare, îngrijiri medicale și hibernare controlată pentru restul perioadei reci. La internare, echipa medicală a Centrului a examinat, cântărit și hidratat fiecare pacient. Astfel, majoritatea liliecilor sunt în stare bună de sănătate, însă o parte dintre aceștia (15 indivizi) prezintă patologii care vor necesita cazarea în unități de terapie intensivă și hrănire zilnică.

„Liliecii au fost primii pacienți sălbatici îngrijiți de Centru în numere mari, devenind emblematici pentru acesta. De-a lungul primilor ani de activitate, liliecii au fost apreciați deopotrivă de echipă și de voluntarii care n-au întârziat să ne ajute să-i hrănim. Îngrijirea animalelor gregare, în special a celor sălbatice, este complexă și necesită o abordare bazată atât pe cunoștințe privind biologia speciei respective, cât și a nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

Liliecii de amurg sunt strict insectivori, hrănindu-se cu diverse artropode zburătoare, pe care le vânează folosind ecolocația. De aceea, în captivitate reușesc cu greu (sau deloc) să se hrănească singuri. Fiecare individ poate consuma până la 15 grame de insecte pe zi, în captivitate fiind hrăniți manual cu larve de gândaci (superworms).

Pentru pacienții clinic sănătoși urmează o perioadă de hibernare controlată, urmată de evaluări periodice. Pentru aceasta Centrul a decis să achiziționeze un dulap frigorific profesional care poate menține artificial hibernarea liliecilor. S-a demonstrat că hibernarea controlată oferă un grad superior de supraviețuire a liliecilor, creând un microclimat optim de temperatură, umiditate și ventilație”, spun reprezentanții Fundației Visul Luanei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Zeci de nuntaşi au ajuns la spital: S-a deschis o anchetă!

0
Peste 20 de nuntași, inclusiv copii, care au participat sâmbătă la o petrecere de cununie în Târgu Mureș, au avut apoi simptome severe de toxiinfecţie alimentară. CITEŞTE ŞI: Case și drumuri inundate în județul Bihor Autorităţile au început o anchetă sanitară,...