duminică, iunie 2, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalAdolescenţii care imigrează în SUA, pradă uşoară pentru bandele din America Centrală

Adolescenţii care imigrează în SUA, pradă uşoară pentru bandele din America Centrală

-

Mulţi tineri originari din America Centrală, intraţi în Statele Unite după ce au scăpat ororii bandelor din locurile de origine, ajung în cele din urmă să li se alăture pe teritoriul SUA.

Autorităţile au alertat asupra recrutării tinerilor de către Mara Salvatrucha, alias MS-13, cu prilejul inculpării, săptămâna trecută, a 22 de membri ai bandei, între care 19 fără documente legale, la Los Angeles. Ei sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni, printre care şapte omucideri.

„Cea mai mare tragedie în această afacere este că aceste tinere victime au părăsit probabil ţara lor de origine sperând că în SUA vor găsi securitate şi prosperitate”, a declarat în instanţă procuroarea Jackie Lacey. „În loc de acest lucru, aceste victime au avut nefericirea de a da peste membri ai unor bande violente care au exploatat vulnerabilităţile experienţei lor de migranţi”, a adăugat ea.

Creată la mijlocul anilor 1980, Mara Salvatrucha este activă în zece state din SUA, dar şi în ţări precum El Salvador, Honduras şi Guatemala, cu un mod de funcţionare care îngheaţă sângele în vene. Aşa se face că sute de mii de persoane care cer azil în SUA spun că au fugit din infernul Mara, relatează France Presse într-un articol preluat de challenges.fr.

Cum ajunge însă un tânăr să se alăture unei bande care i-a bulversat viaţa? De multe ori MS-13 utilizează forţa pentru a-i recruta pe tineri, dar se întâmplă şi ca aceştia „să simtă că nu au altă alegere”, explică Mark Edberg, profesor la universitatea George Washington, care a lucrat într-o regiune în care bandele sunt prezente, în apropiere de capitala americană.

„Nu există multe opţiuni, şi dacă ai 12, 14 sau 15 ani înţelegi că, în acel cartier, structura de putere şi de prestigiu (…) este legată de implicarea bandelor”, susţine el.

Un efect Trump?

Recrutarea tinerilor imigranţi nu este ceva nou, însă Laura Eimiller, purtătoare de cuvânt a FBI, a declarat pentru France Presse că fenomenul „este în mod special notabil cu MS-13 în ultimii ani”.

Mark Edberg avansează ca ani de vârf 2014, când din ce în ce mai muţi minori neînsoţiţi din America Centrală au început să sosească în SUA, şi despre 2016, după victoria în alegerile prezidenţiale a lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale unul din obiectivele sale de prim-plan.

După ce Trump devine preşedinte, imigranţii „ajung în comunităţi cărora le este frică, ceea ce îi împinge pe oameni spre clandestinitate”, afirmă profesorul. Ei sunt atunci la mila „reţelelor informale de recrutare” care îi vizează pe „cei mai vulnerabili”.

Însă pentru Jesse de la Cruz, fost membru al bandei care este acum consultant juridic, această teorie nu e decât o strategie politică care joacă în favoarea retoricii lui Trump, potrivit căruia „caravanele” de migranţi venind din America Centrală sunt pline de membri ai MS-13.

Thom Mrozek, purtător de cuvânt al parchetului federal din Los Angeles, afirmă de altfel că cele 19 persoane fără documente inculpate în cazul menţionat mai sus aveau deja „legături cu MS-13 în America Centrală”.

Jesse de la Cruz crede că faptul că se vorbeşte despre un „aflux” este legat de eticheta pe care forţele de ordine o pun oricărei persoane care prezintă acest profil: hispanic, cu tatuaje, care trăieşte într-o comunitate „infestată”.

„Dacă vii din America Centrală sau din Mexic, cu cine să stai? Cu albi? Nu, o să stai cu oamenii care sunt la fel ca tine, care pot sau nu să fie membri ai bandelor”, afirmă el.

tatuaje_MS15_challenges_fr_AFP

Ritual de iniţiere

Printre capetele de acuzare anunţate săptămâna trecută figurează şi unele pentru asasinate cu detalii sordide, precum uciderea unui tânăr dintr-o bandă rivală care a fost dezmembrat şi a cărui inimă a fost smulsă.

Autorităţile susţin că multe dintre crimele pe care le anchetează fac parte dintr-un „ritual de iniţiere” pentru a intra în MS-13.

Mark Edberg spune că a auzit vorbindu-se despre „lucruri extreme” pe care noii recruţi sunt obligaţi să le facă.

Un tânăr pe care l-a intervievat în închisoare i-a vorbit despre un „botez”. „Trebuia să dovedească că este gata să încaseze un glonţ”, povesteşte profesorul.

Jesse de la Cruz, care a făcut parte dintr-o bandă înainte de a obţine un doctorat la ieşirea din închisoare, este sceptic.

Să ucizi „era ceva ce făcea Nuestra Familia în anii 1970, dar acum nu se mai face”, spune el. „Acum, ei caută oameni care vor să aparţină de ceva, oameni care sunt ca şi ei ignoraţi, marginalizaţi”, afirmă el. Cum se întâmplă cu mulţi dintre tinerii imigranţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Profesor acuzat că lua bani de la elevi ca să treacă anul

0
Un profesor de la un liceu din Arad este cercetat penal pentru luare de mită. CITEŞTE ŞI: Arad. Profesor acuzat de luare de mită de la elevi Cadrul didactic ar fi pretins de la elevii din clasele de seral bani pentru...