Iohannis, după discuțiile cu Biden: Prioritatea noastră comună este aceea de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina

 Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru „contribuţia substanţială a Statelor Unite la asigurarea securităţii României şi a întregului Flanc Estic şi, totodată, la recunoaşterea rolului strategic al Mării Negre”.

„În urmă cu puţin timp am avut, la Casa Albă, o întrevedere foarte bună cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden. Vizita coincide şi cu un moment aniversar pentru România, s-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO”, a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia de presă susţinută marţi seară.

Președintele Iohannis a menţionat că anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlanticului de Nord.

„Am discutat cu preşedintele Biden despre Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre, cum îl putem face mai puternic şi cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat. I-am mulţumit preşedintelui Biden pentru contribuţia substanţială a Statelor Unite la asigurarea securităţii României şi a întregului Flanc Estic şi, totodată, la recunoaşterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prezenţa trupelor americane pe teritoriul ţării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranţă şi stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune”, a arătat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, preşedintele Biden şi-a exprimat „aprecierea deosebită faţă de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spaţiului aliat şi, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre pieţele lumii”.

„Subliniez că tema securităţii nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depind siguranţa cetăţenilor noştri şi susţinerea principiilor democratice pe care sunt fondate societăţile noastre. Atât România, cât şi Statele Unite împărtăşesc obiectivul de a întări relaţiile bilaterale şi lucrăm în acest sens în domeniul energiei – fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear -, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare şi cercetare, şi, de fapt, lista este mult mai lungă”, a adăugat el.

”Un subiect important în discuţiile noastre a fost, bineînţeles, Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi i-am transmis acest lucru şi Preşedintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât şi a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina”, a conchis el.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.