miercuri, iunie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalSituație FĂRĂ PRECEDENT pentru democrația românească: BEC a hotărât PESTE LEGE pentru...

Situație FĂRĂ PRECEDENT pentru democrația românească: BEC a hotărât PESTE LEGE pentru a ajuta PSD și PNL

-

În condițiile în care Hotărârea de Guvern 199/2024  prevede că data-limită pentru  desființarea unei alianțe electorale este 21 aprilie, Biroul Electoral Central (BEC), condus de judecătorul Vasile Bîcu (foto), a adoptat miercuri o hotărâre (54/23.04.2024) prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie.

Hotărârea BEC pare dată cu dedicație pentru PSD și PNL, care au decis ruperea alianței electorale la Primăria București și participarea cu candidați separați la Primăria Generală – Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL).

Citește și BOMBĂ. PSD și PNL sunt condamnate să aibă candidat comun la Primăria Bucureștilor. Vezi Decizia BEC

Ne aflăm într-o situație FĂRĂ PRECEDENT pentru democrația românească, pentru Statul de drept și pentru sistemul electoral. Doar fraudă filmată de la sectorul 1 din 2020 se poate apropia că gravitate de ceea ce vedem în decizia BEC nr. 54/23.04.2024.

Facem un scurt istoric, pentru a înțelege contextul și mizele politice:

PSD și PNL au depus un singur document de protocol de alianța electorală, valabil pe București și sectoare, semnat de șefii de la toate cele 7 organizații (Capitală + 6 sectoare) ale fiecărui partid.

Luni, după mediatizată ședința de 15 ore, cele două partide au decis să candideze separat la Capitală, ceea ce presupune nevoia desființării protocolului de alianța electorală, conform Hotărârii BEC nr. 55/24.04.2024, care stipulează că desființarea unui astfel de protocol se poate face doar integral, iar eventualele candidaturi depuse în temeiul sau devin nule. Așadar, iminentă solicitare a PSD și PNL pentru desființarea protocolului de constituire a alianței electorale va anula dr drept validitatea oricărei candidaturi depuse anterior, la sectoare, din partea alianței.

Problema extrem de gravă care trebuie semnalată privește hotărârea BEC 54/23.04.2024, care modifică termenul până la care pot fi desființate protocoalele de constituire a alianțelor electorale, termen prevăzut în calendarul-anexă la OUG 199/2024. Mai precis, în reglementarea legală existentă, acest termen a fost stabilit până cel mai târziu la 21 aprilie, în vreme ce hotărârea BEC amintită extinde termenul, PESTE LEGE, până la 26 aprilie, pentru a rezolva priblema alianței de la nivel de București.

Se ridică, astfel, două probleme majore:

1. Hotărârile BEC trebuie să dezlege probleme de drept, să clarifice, să expliciteze legea, NICIDECUM SĂ O MODIFICE, în temeiul principiului IERARHIEI ACTELOR JURIDICE.

2. Hotărârile BEC, la fel că și toată legislația, TREBUIE SĂ AIBĂ CARACTER DE GENERALITATE PRIVIND APLICABILITATEA, nicidecum să rezolve probleme politice punctuale, CU ATÂT MAI PUȚIN PESTE LEGE.

În fine, amintită hotărâre a BEC nr. 54/23.04.2024 dorește să impună Biroului Electoral Municipal al Capitalei să admită o soluție diferită de cea legală, fapt ce pune pe membrii BEM într-o situație foarte delicată.

Referitor la documentația deja depusă la BEM de către PSD, privind desființarea protocolului:

Problema juridică a documentului este că nu invocă temeiurile privind termenele legale, adică:

– nici HG 199, cea care conține calendarul conformă căruia, la punctul 67, dizolvarea se putea face PÂNĂ CEL MAI TÂRZIU LA 21 APRILIE. E drept că HG 199 este confuză, pentru că, tot la punctul 67, se spune „Cu cel puțin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024. Or, termenul limită de depunere a candidaturilor este 30 aprilie, iar aritmetica arată că 30-21 nu este egal cu 4…

– nici hotărârea DISCUTABILA, DACĂ NU CHIAR ILEGALĂ A BEC, nr. 54/23.04.2024, prin care termenul pentru dizolvarea protocoalelor a fost extins, PESTE LEGE, până la 26.04.2024

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

USR vrea să rupă alianţa cu PMP şi Forţa Dreptei

0
Alianța Dreapta Unită (ADU) pare să fie de domeniul trecutului, un trecut dezastruos dacă ne uităm la rezultatul alegerilor din 9 iunie - atât cele locale, cât și cele europarlamentare. CITEŞTE ŞI: Iohannis a rămas şi fără ultimul susţinător pentru...