Nicușor Dan, sponsorizat de dezvoltatori imobiliari controversați

Nicusor Dan

Nicușor Dan, liderul Asociației Salvați Bucureștiul, ONG care și-a făcut un nume luptând împotriva așa-zisei „ mafia imobiliară”, ar fi fost finanțat chiar de genul de dezvoltatori imobiliari împotriva cărora luptă de ani de zile.

Din informațiile apărute în presă, reiese că Nicușor Dan ar fi primit donații și sponsorizări în 2016, în campania pentru alegerile parlamentare, de la mai mulți oameni de afaceri cu mari interese imobiliare în București, fiind implicați în proiecte care agresau monumente și parcuri istorice.

Despre acești sponsori, evident că Dan nu a scos o vorbă în spațiul public, chiar dacă a menționat în declarația de avere respectivele sume (peste 60.000 de euro), potrivit unei anchete a discoverproject.ro.

Dezvoltatorul Lucian Azoiței, 7.000 de lei pentru Dan

Nicușor Dan

În 2016, Lucian Azoiței (foto), unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din București, l-a sponsorizat cu 7.000 de lei pe Nicușor Dan. În acea perioadă, Azoiței încerca să ridice un nou bloc în centrul orașului – proiectul Central District 99. Clădirea, proiectată să aibă șase etaje, urma să fie ridicată la câteva sute de metri de Primăria Sectorului 1, care aprobase, în secret, pe 22 iunie 2016, autorizația de construcție, trei săptămâni după finalizarea campaniei electorale pentru alegerile locale.

Doi vecini au atacat apoi construcția în instanță, susținând că le-a fost agresat propriul imobil, fiind amplasat ilegal, iar regimul de înălțime depășea cu două etaje pe cel stabilit legal. Procesul se judecă și azi.

Acum,  Azoiței, vrea să construiască două blocuri turn lângă Parcul Titan și chiar a primit recent autorizația de construire.

Sponsorul Nicolae Rațiu, acuzat că a agresat monumente istorice

Un alt sponsor al lui Nicușor Dan, Nicolae Rațiu, conduce chiar o fundație pentru protejarea patrimoniului, dar a fost acuzat că a agresat monumente istorice cu un complex imobiliar ridicat chiar la intrarea în Parcul Carol.

Al treilea om de afaceri din zona imobiliarelor de pe lista sponsorilor campaniei electorale a lui Nicușor Dan este Octavian Radu.

Radu l-a susținut financiar pe Nicușor Dan, după ce i-a fost partener în trecut în afaceri în IT. Compania în care cei doi au fost asociați, Proca Computers Vision SRL (fostă Proca România SRL), a intrat în incapacitate de plată, după ce Nicușor Dan s-a retras din afacere în 2008. Compania a ajuns apoi să acumuleze datorii la stat de aproape 1,5 milioane de euro.

Și Radu a fost pentru o scurtă perioadă de timp deputat. A candidat în 2004, pe listele Alianței DA, dar a demisionat în vara lui 2005.

CNSAS a stabilit că Radu Octavian a colaborat cu fosta Securitate a lui Ceaușescu, desfășurând activități de poliție politică.

Nicușor Dan, activism civic sau joc de interese? Cazul Floreasca

Nicușor Dan, Proiectul One Floreasca, Nicușor Dan
Proiectul One Floreasca City a fost atacat cu patru ONG-uri în mai multe procese

Ziarul Cetățeanul a relatat că, sub pretextul că luptă cu mafia imobiliară, ONG-urile deputatului-activist Nicușor Dan depășeșc cu mult limitele unor acțiuni civice „clasice”, angrenând o întreagă rețea de ONG-uri în strategii complexe de instanță.

Astfel, sala de tribunal a devenit pentru aspirantul la fotoliul de primar general un adevărat câmp tactic. Stoparea unui proiect imobiliar devine în acest mod un scop în sine, care trebuie atins practic cu orice mijloace, indiferent dacă respectivele construcții respectă sau nu legislația.

Proiectul One Floreasca City, de 100 de milioane de euro, este elocvent pentru a ilustra modul în care s-a acționat, precum și interesele obscure din spatele acestor acțiuni.

În loc să conteste clar și direct legalitatea investiției și a lăsa judecătorii să decidă în consecință, ONG-urile lui Nicușor au deschis un adevărat război, pe mai multe fronturi, menit nu de a afla adevărul ci mai degrabă de a-și impune propria viziune în justiție. Ele au atacat în cascadă, chiar în haită, pentru a-și maximiza șansele de câștig: au deschis două procese de suspendare a aceleiași investiții și două procese de anulare ale aceleiași autorizații de construire. Tot de două ori, în câte două procese, au cerut și anularea aceleiași autorizații de construire, dar și a acordului de mediu care a stat la baza autorizației.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.