luni, iunie 17, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăInflaţia a BUBUIT: Scumpiri în lanţ!

Inflaţia a BUBUIT: Scumpiri în lanţ!

-

Inflația și-a continuat neabătută creșterea în septembrie și a încheiat trimestrul al treilea din nou peste prognoza băncii centrale.

CITEŞTE ŞI: Preţurile vor BUBUI din nou! Inflaţia a luat-o razna

Produsele alimentare s-au scumpit în prima lună de toamnă, mai ales cartofii, zahărul, untul și brânza, dar au venit și noi creșteri de prețuri, de peste 7%, la curentul electric.

Rata inflației crescuse de la 15% în iulie la 15,3% în august, peste așteptările analiștilor și ale băncii centrale. O nouă creștere a venit în septembrie la 15,9% pe an, cel mai ridicat nivel de după aprilie 2003 (când inflația era la 16% pe an și România era în plin proces de dezinflații după anii ’90).

Alimentele s-au scumpit în septembrie față de august cu 1,7%, mărfurile nealimentare, cu 1,3%, iar serviciile, cu 0,7%. Față de septembrie 2021, prețurile alimentelor au crescut cu 19,1%, cele ale produselor nealimentare, cu 16,6%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 8%, potrivit Biroului de Statistică.

Energia electrică s-a scumpit

Energia electrică s-a scumpit în septembrie față de august cu 7,4%. Alte creșteri importante de preț au fost la cartofi (10%), fasole (3,8%), brânză (3,7%), unt (4,2%), zahăr (15,3%).

Fructele proaspete s-au ieftinit cu 4,3%, fiind singura categorie de produse alimentare care nu s-a scumpit în septembrie. Carburanții s-au ieftinit cu 0,4% față de august, în timp ce prețul tichetelor de transport aerian a scăzut cu 1,5%.

Față de septembrie 2021, cele mai mari creșteri de prețuri sunt la gaze (70,6%), zahăr (50%), ulei (47%), cartofi (43%), transport aerian (34,2%), unt (34%), produsele de morărit (33,3%), combustibili (28,9%), brânză (27%), energie electrică (25%).

Săptămâna trecută, Banca Națională a României a anunțat că a reevaluat în sus estimările de inflație, fără să precizeze însă noile cifre.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Două românce minore, luate cu forţa de statul suedez: Disperați, părinții cer ajutorul autorităților

0
Caz scandalos în Suedia. Două fete ale unei familii de români, stabilită în Suedia, au fost preluate în mod abuziv de stat. Disperați, părinții cer ajutorul autorităților române. CITEŞTE ŞI: Saloanele de tatuaje nu mai au voie să primească minori Cazul...