miercuri, mai 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăRomânii, tot mai săraci: Două treimi nu au reuşit să pună niciun...

Românii, tot mai săraci: Două treimi nu au reuşit să pună niciun ban la saltea

-

Un sondaj recent arată că două treimi dintre români declară că nu au reușit să aibă niciun ban economisit în viață.

Dintre cei care eu reușit să pună bani de-o parte, majoritatea au economii de-o viață sub 10 000 de euro. La polul opus, economii de peste 20 000 de euro reușesc să aibă doar sub 10% dintre respondenți.

CITEŞTE ŞI: SONDAJ. AUR, peste USR, PSD spulberă tot!

Din rezultatele cercetării reiese că 66,5% dintre români nu au nici un fel de economii, iar dintre restul de o treime care au reușit „să pună bani la saltea”, cei mai mulți (77,6%) au economii de-o viață sub 10 000 de euro. Doar 9,8% dintre respondenți au economii de peste 20 000 de euro, potrivit sondajului realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat pe un eșantion de aproape 1.400 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenți sunt salariați, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% – sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionați au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 36% au studii superioare și puțin peste 13% studii postuniversitare.

Cât economisesc românii

Peste jumătate dintre respondenți (52,8%) afirmă că nu reușesc să pună bani deoparte în fiecare lună, 21,8% economisesc sub 300 lei, 13,6% între 300 de lei și 600 de lei, 5,8% între 600 de lei și 1.000 de lei. Doar 6% dintre ei reușesc să economisească lunar sume peste 1.000 de lei, arată sondajul citat.

Cash-ul este modul preferat de păstrare a economiilor: 49,7% dintre respondenți economisesc în numerar, în lei. Pe următorul lor al preferințelor urmează conturile curente, preferate de 20,3% dintre respondenți. 11,95% preferă economisirea cash în valută (euro/dolari), mai mulți decât cei care își deschid depozite bancare – 11,25%.

Cei care și-au diversificat metodele de economisire sunt puțini, respectiv doar 4,9% dintre respondenți își plasează fondurile în acțiuni și fonduri de investiții. De remarcat este faptul, deși este un domeniu relativ nou, 1,9% dintre respondenți au investit în cryptomonede.

Mai mult de jumătate (55,4%) dintre români declară că nu dispun de rezerve financiare în cazul în care ar apărea cheltuieli urgente de genul reparațiilor la mașină sau a instalațiilor din casă. În ceea ce privește fondul pentru situații neprevăzute, a cărui existență este recomandată pentru acoperirea cheltuielilor și ratelor pe 3 luni, 71,7% dintre respondenți susțin că nu dispun de astfel de resurse, Doar puțin peste un sfert dintre respondenți (28,3%) și-au constituit un astfel de fond.

Doar 63,6% spun că își urmăresc lunar bugetul de venituri și cheltuieli, în fiecare lună, 17,1% spun că fac acest lucru doar în unele luni, iar 19,3% își urmăresc bugetul rareori sau niciodată.


Aproape jumătate plătesc rate la credite

Pentru 50,4% dintre respondenți, banii din salariu nu ajung până la sfârșitul lunii, iar 41,9% din cei chestionați sunt nevoiți să renunțe la cheltuieli opționale cum ar fi ieșirile la restaurant și cumpărăturile la mall. Cumpărăturile spontane sunt motivul invocat de 22,2% dintre respondenți pentru a explica de ce nu reușesc să pună bani deoparte.

Aproape jumătate (42%) dintre respondenți spun că au deja credite în derulare, cei mai mulți (peste două treimi) plătesc rate pentru credite de nevoi personale.

Puțin peste 30% dintre îndatorați au contractat împrumuturi pentru locuințe.

Conform sondajului citat, gradul de îndatorare este sub 25% pentru cei mai mulți dintre respondenți (59,6%), iar la polul opus – 11,6% dintre cei cu credite sunt supraîndatorați, cu grade de îndatorare peste 50%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Cine va prelua dosarul lui Vlad Pascu

0
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu a fost recuzată înainte de ultimul termen al procesului în care este judecat Vlad Pascu, adolescentul drogat care a omorât doi tineri în accidentul de la 2 Mai de anul trecut, de caz urmând să se...