joi, septembrie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPădure retrocedată ilegal comunității maghiare, recâștigată în instanță de Statul Român

Pădure retrocedată ilegal comunității maghiare, recâștigată în instanță de Statul Român

-

Statul Român a obținut o victorie importantă, recuperând 2.571,3 hectare de pădure și 75,66 hectare de vegetație forestieră retrocedate ilegal comunității maghiare.

Decizia a arătat atât curajul judecătorilor care au aplicat legea în ciuda sensibilităților politice, cât și corupția autorităților locale implicate în procesul de reconstituire.

Instanța din Târgu Secuiesc a admis cererea Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, anulând titlul de proprietate nr. 1957, pentru 2.571,3 hectare de teren forestier, emis de Prefectura Covasna, în favoarea Composesoratului Ojdula, la solicitarea Comisiei județene de fond funciar Covasna.

În perioada 2001 – 2009, Comisia locală de fond funciar Ojdula și Comisia județeană Covasna au aprobat cererea Composesoratului Ojdula pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra a aproximativ 2.650 hectare din fondul forestier național. Această decizie a fost validată și au fost emise titluri de proprietate.

Totuși, emiterea acestor acte s-a realizat fără o analiză temeinică a cererilor și fără verificarea documentelor relevante de la alte instituții precum Arhivele Naționale sau Cartea Funciară, după cum se va dovedi în justiție.

Ca și în alte situații, această pasivitate a comisiilor de fond funciar a determinat aprobarea unor cereri vădit neîntemeiate, notează Thesolomoneffect.com.

Statul Român s-a trezit abia după 9 ani

Abia în anul 2018, la 9 ani de la retrocedările frauduloase, statul român a inițiat un proces la Judecătoria Târgu Secuiesc. Statul a contestat legalitatea reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea Asociației Laros – Ojdula. Principalul argument al statului a fost că predecesorul Composesoratului Ojdula fusese expropriat prin reforma agrară din 1921, cu plata despăgubirilor, ceea ce ar fi trebuit să excludă posibilitatea de reconstituire a dreptului de proprietate.

Expertiza tehnică realizată în acest caz a confirmat că terenurile reconstituite au fost obiectul exproprierii din 1921, iar întregul proces de reconstituire desfășurat după 1990 a fost complet nelegal, un abuz flagrant al autorităților locale.

După șase ani de procese, Judecătoria Târgu Secuiesc a pronunțat sentința nr. 673/2024, declarând nule actele care validau reconstituirea dreptului de proprietate și dispunând restituirea terenurilor către stat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă s-a trezit cu microfonul tăiat în Parlamentul European: Aţi încercat să omorâţi cât mai mulţi bătrâni…

0
Eurodeputata Diana Șoșoacă s-a trezit cu microfonul tăiat, când a vorbit de la tribuna Parlamentului European despre posibilitatea unui nou vaccin împotriva Variolei Maimuței. CITEŞTE ŞI: Lasconi refuză să participe la dezbateri cu Şoşoacă „Nu v-a ajuns plandemia de Covid care...