luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăGuvernul relansează mineritul în România

Guvernul relansează mineritul în România

-

Guvernul a aprobat în ședința de vineri, printr-o ordonanță de urgență, o prevedere legislativă prin care anumite mine din România vor putea fi redeschise în vederea exploatării resurselor, dacă acestea respectă anumite condiții de mediu.

CITEŞTE ŞI: Peste 8.000 de angajați din minerit, disponibilizați. Precizările Ministrului Energiei

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat faptul că această prevedere este în concordanță cu legislația europeană din 2024, care instituie un cadru privind „materialele ne-energetice” folosite pentru exploatarea minelor.

El a afirmat că aceste modificări s-au făcut pentru ca statul român să poată profita de materialele „care pot fi importante pentru economia României și pentru economia Uniunii Europene”.

„Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri și pe halde. De ce spun acest lucru? Pentru că a fost un efort al europarlamentarilor români, membri în comisia de specialitate din Parlamentul European. Ei au introdus acest amendament, astfel încât să existe posibilitatea dacă în iazurile și haldele respective sunt materiale care pot fi importante pentru economia României și pentru economia Uniunii Europene, să le putem exploata dacă există tehnologii care sunt prietenoase cu mediul și care nu produc o poluare, astfel încât să rezolvăm o problemă de mediu pe care astăzi o avem în România. Vorbim despre iazurile de decantare și despre halde. Deci, din această perspectivă, propunerea pe care cu care am venit astăzi va rezolva probleme de mediu și nu va crea altele”. – a spus ministrul Economiei într-un briefing de presă organizat după ședința de Guvern.

Tehnologie prietenoasă cu mediul

De asemenea, Radu Oprea a dat exemplu țările nordice, care exploatează deja resursele miniere folosind o tehnologie prietenoasă cu mediul.

„În același timp, am venit cu precizări referitoare la partea de posibilitate de valorificare a golurilor miniere de către din saline, de către Compania Națională Sadrom, astfel încât din punct de vedere turistic, medical, să pot fi făcute acele investiții de care aceste saline, care sunt exploatate în scop turistic, să poată fi făcute toate aceste investiții. Există această oportunitate de a redeschide mineritul pentru materie, materialele critice, cu o condiție esențială, aceea ca reprezentanții comunităților locale, comunitatea localita locală să fie implicată și să-și dorească acest lucru, ceea ce înseamnă că dacă există tehnologii bune sau vor exista în viitor tehnologii care să dea încredere și confort comunităților locale, că această exploatare minieră este prietenoasă cu mediul, eu cred că în aceste condiții vor putea și vom putea discuta despre activitate de minerit în România. Vă invit să vedeți exemple de bună practică din țările nordice.

Există în acest moment astfel de exemple de bună practică care corespund tuturor normelor europene și cred că astfel de tehnologii dacă se demonstrează că în iazurile, haldurile, în haldele sau în minele din România există astfel de materii prime critice care pot fi exploatate cu tehnologii bune, prietenoase cu mediu, și mineritul din România în acest domeniu poate să reînceapă.” – a mai spus Radu Oprea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alertă: Deţinut evadat căutat în toată ţara

0
Un deținut a evadat de la Penitenciarul din Deva. În momentul în care a reușit să fugă, bărbatul se afla la muncă în apropierea închisorii. CITEŞTE ŞI: Scandal la Penitenciarul Ploieşti după o bătaie între deţinuţi Conform reprezentanților penitenciarului, acesta era...