Când îți iei locuință nouă, atenție la locul de parcare! Ce trebuie să verifici

Klaus Multiparking
Sistemele automate de parcare de la Klaus sunt cele mai bune din lume

În orașele sufocate de aglomerație, alegerea unui loc de parcare este aproape la fel de importantă ca alegerea unui apartament. Pentru că, la fel ca locuința, sistemul de parcare este un produs care ar trebui să-l folosești pe viață.

În goana după profit, unii dezvoltatori ocolesc să le dea viitorilor proprietari prea multe detalii despre parcare. După ce au plătit sume consistente pentru apartamente, mulți proprietari s-au trezit cu surprize neplăcute. Ori locurile de parcare nu erau la calitatea așteptată, ori nu era asigurată niciun fel de mentenanță. Pentru a vă feri de posibile capcane, ziarul Cetățeanul vă arată la ce anume trebuie să fiți atenți atunci când discutați cu dezvoltatorul despre locurile de parcare.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Dezvoltatorii imobiliari: Sistemele de parcare Klaus sunt cele mai performante

Cum te asiguri că nu iei țeapă

Oamenii trebuie să știe că, așa cum verifică, la cumpărarea unui apartament, dacă totul e conform, dacă centrala termică funcționează, cum este gresia, cum este parchetul, așa trebuie verificate și sistemele de parcare. Asta pentru că sunt produse de folosință îndelungată la prețuri destul de consistente, pe care nu le schimbi la câțiva ani. Prin urmare, trebuie să fie fiabile.

„Orice lucru atunci când e nou pare perfect. Dar după un anumit timp constați că nu e chiar așa și apar problemele. Garanția oferită la multe dintre sistemele de parcare automată fabricate prin China este de numai 2 ani, total insuficientă. Când plătești un sac de bani pentru un apartament, plus un loc de parcare, trebuie să te asiguri că sistemele de parcare au garanție îndelungată și că sunt asigurate, în orice condiții, service-ul și mentenanța. Altfel, te vei trezi peste câțiva ani că va trebui să plătești din nou mii de euro doar partea ta pentru a repara parcarea automată. Asta dacă o mai poate repara cineva sau are cine să repare toate chinezăriile”, au declarat, pentru Cetățeanul, specialiști în domeniu. „Când plătești pentru sisteme de parcare automată, altfel cele mai rentabile, trebuie să fii sigur că se folosesc pe viață, adaugă specialiștii.

Pentru a evita să iasă în pagubă, bașca stresul generat de imposibilitatea de a mai parca mașina în locul plătit cu bani mulți, trebuie să verifici cine este producătorul, să cauți referințe despre producător și de când produce sisteme de parcare. În plus, trebuie ca dezvoltatorul să îți prezinte actele despre ce firmă face service și mentenanță. „Oamenii trebuie să sune, să ceară atestate, să întrebe. Trebuie verificat și importatorul, pentru că dacă ieri a vândut sisteme de parcare, iar mâine vinde cu totul altceva, poate fi un semnal de alarmă. Altfel pe dezvoltator nu-l mai interesează odată ce ți-a luat banii și pe apartament și pe sistemul de parcare, explică specialiștii

Sistemele de parcare sunt costisitoare și trebuie să reziste cât clădirea de locuințe. Ca să le înlocuiești te costă între 3.500 și 10.000 de euro pentru un singur loc de parcare. De aceea, clienții nu-și pot permite să fie neglijenți, mai ales că mulți fac credite pe care le achită toată viața pentru a-și cumpăra un apartament.

Capcanele sistemelor de parcare „no-name”

Cel mai titrat producător de sisteme de parcare inteligente din lume, prezent pe piața din România încă din anul 2000, se confruntă cu tot felul de situații.

„Oamenii ne sună și ne spun că au nevoie de service sau mentenanță la sistemele de parcare, dar nu sunt sisteme produse și vândute de noi. În unele cazuri dezvoltatorii i-au indus în eroare că sunt sisteme „tip Klaus”, dând de înțeles că au legătură cu noi. Clienții nu știu ce să întrebe pentru a se asigura că primesc ceea ce plătesc”, a explicat pentru ziarul Cetățeanul Yuri Glancz, CEO Klaus Multiparking România.

Potrivit acestuia, sunt sute de sisteme de parcare din București în situația asta. Sunt ansambluri de locuințe în care oamenii și-au luat apartamente și s-au trezit că li s-au defectat sistemele automate de parcare. Surpriza a fost că aceste sisteme nu numai că nu au service asigurat, dar nu se știe nici măcar cine le-a montat, pentru a putea trage pe cineva la răspundere. Este vorba de sisteme de parcare fabricate în China și importate în țară de diverse firme.

„Noi nu asigurăm mentenanță decât la sistemele fabricate montate de noi”, a subliniat Yuri Glancz.

CITEȘTE ȘI: Calitate germană garantată. Istoria de 115 ani a producătorului de parcări inteligente Klaus, lider de piață în România

Yuri Glancz: „Dacă mâine noi nu vom mai fi aici, clienții Klaus nu vor avea de suferit”

Pentru a nu cădea în astfel de capcane, viitorii proprietari de locuințe și, implicit, de locuri de parcare, sunt sfătuiți să solicite de la dezvoltatori o serie de informații esențiale.

parcare
CEO Klaus Multiparking România Yuri Glancz

Astfel, cine achiziționează instalații tehnologice de folosință îndelungată, precum sistemele automate de parcare, înainte să încheie tranzacția, trebuie să verifice că ceea ce cumpără are o istorie în spate și că beneficiază de mentenanță și service. Mai mult decât asta, producătorul sistemelor de parcare trebuie să fie o companie care nu depinde de reprezentantul ei în România. Asta pentru că, în cazul în care firma importatoare își încetează activitatea, cei care au luat sistemele de parcare să nu rămână fără service, în caz de probleme. Iar problemele apar foarte des atunci când calitatea parcărilor este îndoielnică.

„Suntem reprezentanții Klaus Multiparking Systems în România de 22 de ani. Dar dacă mâine noi nu vom mai fi aici, clienții Klaus nu vor avea de suferit. Compania mamă din Germania va rezolva orice problemă de mentenanță și service apărută. Poate să dureze câteva zile în plus, dar problemele vor fi rezolvate. Klaus Multiparking Systems nu depinde de noi, are în spate o istorie de 100 de ani în care produce sisteme de parcare. Pe când un intermediar care vinde produse chinezești, care le spune clienților că sunt „tip Klaus”, pentru a-i atrage, poate dispărea oricând de pe piață, iar cei care au cumpărat de la ei pot avea oricând probleme. Contează foarte mult de câți ani este pe piață. Cei 100 de ani de experiență și continuitate Klaus garantează clienților că nu vor avea surprize neplăcute”, a explicat directorul general al Klaus Multiparking România.

Klaus Multiparking, mentenanță și pentru parcările vândute acum 40 de ani

La rândul lor, importatorii sistemelor de parcare trebuie să dea dovadă de transparență față de clienți. Oamenii trebuie să știe însă ce să îl întrebe pe constructor despre sistemul de parcare atunci când achiziționează locuința.

„Unii dezvoltatori vor să iasă cât mai ieftin, nu-i interesează altceva. Interesul cumpărătorului este însă să aibă ceva care funcționează cum trebuie”, a mai spus Yuri Glancz.

Klaus

Acesta a dat un exemplu de „bună practică”. Astfel, Klaus Multiparking Systems oferă mentenanță chiar și la sistemele de parcare produse acum 40 de ani. Compania germană, lider mondial în proiectarea, fabricarea și instalarea sistemelor de parcare, asigură o revizie generală a sistemelor de parcare odată la câțiva ani și produce în continuare piesele care trebuie înlocuite. Chiar și după 40 de ani!

Astfel, Klaus garantează piese de schimb pe viață, pe tot ce s-a montat în istoria sa de 115 ani.

„Nu există scuza că nu poate ajuta oamenii. Pentru clienți asta este esențial. Cumperi astăzi, dar sistemele de parcare vor funcționa și peste 70 de ani, a încheiat șeful Klaus Multiparking România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.