Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală din București, care a fost dizolvată printr-o decizie a Tribunalului Municipiului București (TMB) din 12 decembrie 2022, avea legături certe cu actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan. Cu toate acestea, reprezentanții ONG-ul primesc în continuare donații pentru finanțarea unor acțiuni de protest public.
Cetățeanul.net prezintă documentul care arată dovada colaborării lui Nicușor Dan cu ONG-ul desființat de judecători. Ziarul Cetățeanul a mai făcut dezvăluiri despre suveica de ONG-uri pe care Nicușor Dan o folosea în calitate de activist, înainte a deveni primar general, pentru a bloca dezvoltări imobiliare de sute de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: Legea împotriva șantajului ONG-urilor, atacată de USR la Curtea Constituțională
Nicușor Dan a reprezentat în procese Miliția Spirituală
Pe 28 septembrie 2022, Tribunalul București a menținut soluția Judecătoriei Sectorului 3 prin care ONG-ul Miliția Spirituală a fost dizolvat pentru că „asociația a devenit insolvabilă”. Aceasta a survenit după ce Miliția Spirituală a refuzat să plătească cheltuielile de judecată la care a fost obligată de instanță după ce a pierdut procesul pe care îl intentase dezvoltatorului imobiliar One Mircea Eliade Properties.
Dovada irefutabilă că Nicușor Dan a fost implicat până peste cap în hărțuirea companiei One de către Miliția Spirituală este „Împuternicirea” pe care ONG-ul i-a dat-o, în 2018, actualului primar general s-o reprezinte în dosar ca „delegat”.
Dosar în care judecătorii au constatat că plângerea Miliției este neîntemeiată și au obligat ONG-ul la plata cheltuielilor de judecată. După ce au câștigat procesul pe fond, avocații dezvoltatorului i-au propus Miliției o „ieșire cu fața curată” din proces: renunțarea la cheltuielile de judecată aprobate de instanță și stingerea litigiului înainte de un eventual recurs. Dezvoltatorul a atras atenția ONG-ului că eventuala continuare a procesului va genera alte cheltuieli de judecată care vor trebui recuperate. Șefii Miliției au refuzat acordul, știind că ONG nu avea nici active nici conturi care să fie executate silit.
Mai mult, legea română nu prevede o răspundere patrimonială a conducătorilor unui ONG, ca în cazul unei societăți comerciale care provoacă daune unei alte entități.
CITEȘTE ȘI: Justiția l-a lăsat fără Miliție pe Nicușor Dan
Nicușor Dan, presiune pe judecătorii care au obligat la plată Miliția Spirituală
Inevitabilul s-a produs. Judecătorii au respins recursul ca neîntemeiat și au obligat Miliția la plata a 10.000 euro, doar o parte din cheltuielile de judecată ale firmei atacate în instanță de „milițienii” lui Nicușor Dan.
La vremea respectivă Nicușor Dan se arăta revoltat, pe Facebook, că ONG-ul fusese pus de justiție să plătească cheltuieli de judecată prea mari, fără să-și pună problema ce daune produsese pupilul său societății comerciale atacate în instanță.
Fără să constate, bineînțeles, anomalia că în România se înființează ONG-uri doar în scopul hărțuirii în instanță a investițiilor private sub masca activismului civic. Nu doar că, așa cum arătam mai sus, nu există cadru legal pentru tragerea la răspundere a șefilor ONG-urilor! Nimic nu-i împiedică pe aceștia să înființeze chiar a doua zi după dizolvare o altă asociație – „Poliția sufletească” sau „Jandarmeria Ancestrală” cu care să continue hărțuirea în Justiție a investitorilor.
Este chiar ceea ce încearcă să îndrepte și senatorul Daniel Fenechiu prin legea împotriva șantajului ONG-ist. Lege care a fost atacată la Curtea Constituțională de USR și desigur de unele ONG-uri.
Conduita actualului primar general este una dubioasă. În postarea de pe Facebook (foto) Nicușor Dan vorbește despre respectul față de justiție, dar acțiunile sale denotă cu totul altceva! Unde este acest respect atunci când bombardezi instanțele cu mai multe cereri cu același obiect, sufocând inutil completele de judecată?
CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan, obligat de judecători să plătească despăgubiri-record
Miliția Spirituală moare, dar nu se predă
Deși Miliția Spirituală oficial este desființată, portalul ONG-ului este încă activ. Ce-i drept postările pe site sunt vechi, dar oricine îl accesează poate avea impresia că treaba duduie la „milițieni”.
Astfel, vizitatorii portalului sunt îndemnați să facă donații „în scopul cercetării istoriei recente şi facilitării acţiunilor noastre de protest public”.
Iar dacă dai click pe „donate”, ești redirecționat la pagina PayPal pentru a face plata. Din moment de conturile Miliției sunt închise, banii ajung cel mai probabil în contul unei persoane fizice.
Am verificat dacă aceste operațiuni, încadrate de lege la „primire de foloase necuvenite”, sunt active și am făcut o donație simbolică de un euro, prin PayPal. Tranzacția a fost confirmată, iar PayPal a trimis pe email chitanța plății.
Ne întrebăm unde se duc acești bani dacă ONG-ul nu mai există?
Cetățeanul TV
[…] Cu toate acestea, reprezentanții ONG-ul primesc în continuare donații pentru finanțarea unor acțiuni de protest public, scrie cetateanul.net. […]