Dosarul în care Nicușor Dan are de plătit 10.000 de euro

Nicusor Dan

Activistul deputat Nicușor Dan pune presiune pe judecători în dosarul în care ONG-urile se dau peste cap să oprească o investiție de peste 100 milioane de euro.

Pe fond, judecătorii au respins acțiunea de suspendare a construcției și i-au obligat pe activiștii lui Nicușor Dan să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 de euro.

Nicușor Dan se lamentează că ONG-urile au de achitat această sumă, fără să înțeleagă sau să-l interesezepierderile uriașe suferite de dezvoltatorii imobiliari în urma acțiunilor sale în instanță dovedite ulterior ca nefondate!

Nicușor DanIată ce a scris activistul pe Facebook, înainte ca judecătorii să judece recursurile intentate de ONG-uri în acest dosar: „Un ONG a cerut suspendarea unei autorizații de construire. A pierdut, instanța a considerat că argumentele nu sunt suficiente. Nu comentez soluția până aici. Dar să obligi pentru asta ONG-ul la cheltuieli de judecată de 10.000 euro este nu numai excesiv, dar în contradicție cu practica CEDO, care s-a pronunțat de mai multe ori asupra circumstanțelor în care cheltuielile de judecată afectează dreptul la justiție. Comentez doar în situații excepționale hotărâri judecătorești, din respect și pentru justiție și pentru zecile de judecători de care am fost judecat. Nu e interzis să comentezi o hotărâre, dar este lipsă de respect să o faci când nu ai ceva esențial de spus. De aceea prezint și cazul în mod generic, fără să spun care e ONG-ul și care e litigiul”.

Dosarul în care judecătorii i-au pus la plată pe procesomani

Nicușor Dan, Proiectul One Floreasca

Procesul despre care se ferește Nicușor Dan să dea detalii vizează cel mai mare proiect imobiliar în lucru din Capitală, pe care ONG-urile coordonate de fostul lider USR vor să-l blocheze cu orice preț: One Floreasca City, edificat pe terenul fostei întreprinderi Automatica. Dar evident, nu și-ar fi dorit să o facă cu prețul a 10.000 de euro cheltuieli de judecată!!!

Nicușor Dan, implicat direct în litigiul în care trebuie să plătească 10.000 de euro

Soluția judecătorilor care l-a scandalizat pe Nicușor Dan a fost dată în dosarul 6471/3/2018, în care reclamantă a fost Asociația „Miliția Spirituală”, aflată sfera de influență a lui Nicușor Dan. Aceasta a mai „convins” un ONG și două asociații de proprietari să ceară judecătorilor suspendarea autorizației de construire a complexului imobiliar. Așa au venit lângă Miliția Spirituală, Asociația Cartierul Aviației (ONG) și Asociațiile de proprietari Banu Andronache nr. 52-60 și Banu Andronache nr. 71, bloc 108.

Asociațiile de proprietari (care dealtfel nu puteau reclama încălcarea drepturilor lor, deoarece nu se aflau în vecinătatea Automatica, în înțelesul legii) s-au retras din proces după trei luni, una dintre ele arătând chiar că „a fost indusă în eroare să intre în acest proces”. La fel s-a retras și celălalt ONG. Acesta este în momentul în care, lângă „Miliția Spirituală”, rămasă singură în proces, a intrat ca intervenient, un alt ONG din grupul lui Nicușor Dan – Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIP).

Deși Nicușor Dan a pretins că nu are niciun amestec în acest dosar, ziarul Cetățeanul a dovedit că deputatul activist este veriga comună în pânza de procese prin care s-a încercat blocarea proiectului de 100 milioane de euro.

Nicușor Dan
Dovadă a asocierii lui Nicușor Dan cu Miliția Spirituală

Astfel, în acest proces „Miliția Spirituală” l-a delegat pe Nicușor Dan să copieze toate documentele depuse în dosarul de suspendare a autorizației de construire.

Strategia ONG-urilor lui Nicușor Dan – atacul în haită!

Conduita activistului este însă una dubioasă! Dacă în postarea de pe facebook Nicușor Dan vorbește despre respectul față de justiție, acțiunile sale denotă cu totul altceva! Unde este acest respect atunci când bombardezi instanțele cu mai multe cereri cu același obiect, aglomerând inutil completele de judecată?

Întrebarea este perfect legitimă atât timp cât asociațiile pe care le-a fondat sau cele cu care Nicușor Dan lucrează în parteneriat au atacat în haită proiectul de 100 milioane de euro: două procese de suspendare a aceleiași investiții și două procese de anulare ale aceleiași autorizații de construire. Tot de două ori, în câte două procese, ONG-urile au cerut anularea aceleiași autorizații de construire, dar și a acordului de mediu care a stat la baza autorizației.

Strategia de a bombarda instanțele cu mai  multe procese cu același obiect, intentate de ONG-urile din sfera de influență a fostului lider USR, pare a avea drept scop identificarea unui judecător – „verigă slabă” care să le dea câștig de cauză, chiar și cu prețul unor erori judiciare foarte grave. Așa s-a și întâmplat în „Dosarul Floreasca”. Într-un dosar cu același obiect, „suspendarea lucrărilor de construire” cu acela în care ONG-urile (Miliția Spirituală plus un alt ONG intervenient) au pierdut și au fost puse la plată , alte două asociații „Salvați Bucureștiul” și „SOS Orașul” (tot „instrumente” de lucru ale lui Nicușor Dan), un judecător de la Tribunalul București a bramburit actele din dosar, ajungând să dea o soluție ridicolă. Judecătoarea Neacșu a stopat investiția pe motiv că în acordul de mediu nu se menționează motivul pentru care lipsesc mierlele și pițigoii din fostele hale industriale de la Automatica, amplasamentul proiectului imobiliar.

În realitate, după cum puteți vedea mai jos, în același acord de mediu se scria că în zona construcției nu există habitate naturale sau specii protejate!

Nicușor Dan
Judecătorii au căutat mierlele și pițigoii acolo unde nu există

Eroarea judiciară  a fost îndreptă de Curtea de Apel București, care a deblocat investiția și a obligat ONG-urile „Salvați Bucureștiul” și „SOS Orașul” să plătească cheltuieli de judecată în valoare de circa 2.000 de euro (10.200 lei), reprezentând taxă de timbru, şi parţial onorariu de avocat.

Asociația „Salvați Bucureștiul” a fost fondată de Nicușor Dan și partenera sa de viață Loredana Mirabela Grădinaru, în timp ce „SOS Orașul” este reprezentată tot de concubina deputatului.

Mesajul de pe facebook, pentru judecători

După cum menționa și Nicușor Dan, „argumentele” ONG-urilor nu i-au convins pe judecătorii Tribunalului București, care nu doar că au respins acțiunea, dar au dispus în sarcina reclamantelor și plata sumei de 44 195,18 lei, „cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat”.

Nicușor DanSentința, care nu este definitivă, a fost contestată imediat de „Miliția Spirituală”, iar Nicușor Dan a ieșit la atac, transmițând astfel un mesaj judecătorilor care urmează să pronunțe o soluție definitivă în dosar pe 27 august.

În mesajul de pe Facebook, preluat de media, Nicușor Dan a invocat jurisprudența CEDO, pe care judecătorii ar fi încălcat-o dispunând plata unor cheltuieli mari de judecată. Dar jurisprudența CEDO nu trebuie să fier însă valabilă în cazul ONG-urilor care și-au făcut o meserie din a bloca investițiile imobiliare, producând dezvoltatorilor pierderi uriașe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.