miercuri, august 28, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalInfracțiuni sub acoperire! Accident regizat și fraudă la asigurări ale DGA, sub...

Infracțiuni sub acoperire! Accident regizat și fraudă la asigurări ale DGA, sub oblăduirea procurorilor DNA Constanța

-

Caz scandalos la Constanța! Procurorii DNA au trimis în judecată pe polițistul de frontieră care a speriat mafia deșeurilor, pentru că a discutat cu presa?! Procurorii au trimis pe urmele Gărzii de Coastă ofițeri sub acoperire ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), care au încălcat mandatul procurorului și au comis infracțiuni la care DNA a închis ochii!

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Petrică Bacaim, un polițist de frontieră decorat și desemnat de două ori polițistul anului, lider al echipei de anchetatori constănțeni care au dat lovituri grele mafiei deșeurilor, a fost luat la țintă de procurori de la DNA, pentru presupuse fapte de corupție. Ciudat este că, atunci când flagrantul a eșuat lamentabil, procurorii i-au fabricat pur și simplu un dosar și l-au trimis în judecată pentru că… a discutat cu presa. Ulterior s-a dovedit că polițistul a avut aprobarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța pentru a comunica cu mass media.

Un scenariu care frizează absurdul și merită atenția Inspecției Judiciare! Aceasta deoarece singura explicație a acoperirii infracțiunilor comise de ofițerii DGA nu pare a fi alta decât agresiunea nejustificată, a unor procurori DNA, îndreptată împotriva altor instituții de control ale statului.

În încercarea de a dovedi presupusele fapte de corupție ale comisarului șef Petrică Bacaim, procurorii DNA a trimis pe urmele sale ofițeri acoperiți ai DGA, care au ajuns să comită infracțiuni. Cel care a instrumentat dosarul furnizării de informații presei (dovedită ca legală, ulterior – n.r.) după ce flagrantul înscenat ofițerilor Gărzii de Coastă a eșuat, este controversatul procuror Andrei Bodean, fostul șef al DNA Constanța!?!

Presa a dezvăluit că Bodean s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. El a fost cercetat de Secția Specială pentru cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și abuz în serviciu, în cazul unui avocat constănțean acuzat de fapte pe care acesta susține că nu le-a comis.

Culmea penibilului, în 2019, procurorul Bodean protesta împotriva modificărilor la legile justiției, cerând… o justiție independentă. În februarie 2024, Bodean a demisionat de la DNA Constanța, împreună cu alți patru procurori, în semn de protest față de schimbarea sa din funcție. Acum, este procuror la Parchetul Tribunalului Constanța.

Procurorul Andrei Bodean

Acuzațiile

Până să fie trimis în judecată de DNA, comisarul șef Petrică Bacaim a fost șef al Biroului Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, din cadrul Gărzii de Coastă Constanța (Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – I.G.P.F.). Este apreciat drept cel mai experimentat ofițer de poliție judiciară al echipei coordonate de procurorul Teodor Niță, de la Parchetul Curții de Apel Constanța, care a dat lovituri grele mafiei deșeurilor din Portul Constanța și rețelelor de contrabandișți.

Bacaim a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”. De fapt, ofițerul a chemat presa la un flagrant, la dispoziția procurorului de caz, și nu de capul său! După ce procurorii DNA i-au făcut dosar penal, comisarului șef Petrică Bacaim i-a fost retras avizul de poliție judiciară, fiind astfel tras pe linie moartă. De atunci nu s-a mai făcut nicio captură semnificativă de deșeuri ilegale! Să fi „dispărut” și mafia deșeurilor din Port?

La data de 22 februarie 2023, inculpatul Bacaim Petrică, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției de Frontieră Garda de Coastă Constanța, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi transmis unor jurnaliști de la o publicație locală informații nedestinate publicității, referitoare la:

prinderea în flagrant a unui presupus contrabandist de țigarete, autoturismul folosit de acesta, cantitatea și marca țigaretelor,

efectuarea unei percheziții domiciliare, adresa la care se efectua acea activitate,

– unitatea de parchet care efectua urmărirea penală și identitatea procurorului de caz”, au stabilit procurorii.

Comunicatul în care DNA anunța trimiterea în judecată a comisarului șef Petrică Bacaim

Să vedem, de fapt, ce s-a întâmplat în realitate, cum sunt irosite resursele statului și până unde pot merge unii procurori, care ajung să se creadă Dumnezei, pentru interese posibil obscure.

„Procurorul Portocală” de la Constanța

Potrivit unor surse judiciare, la ordinul DNA, comisarul șef Petrică Bacaim și doi subalterni a fost filați (supraveghere video, audio și prin fotografiere) și interceptați timp de un an de zile, fără ca anchetatorii să obțină vreo dovadă clară că polițiștii de frontieră s-ar face vinovați de fapte de corupție.

În iulie 2022, procurorii DNA au schimbat strategia: au autorizat doi investigatori sub acoperire – ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), pentru a se infiltra în cercul polițiștilor de frontieră. Pentru a-și atinge scopul, Fieraru Fabian Alberto și Ionescu Valeria Raluca (nu încălcăm GDPR, sunt numele fictive furnizate de DGA pentru cei doi investigatori – n.r.) au fost autorizați, printr-o ordonanță emisă de procurorul DNA  de caz, Vasile Abagiu, „să comită contravenții în scopul infiltrării în mediul infracțional investigat, pentru obținerea de informații sau probe în legătură cu faptele săvârșite”.  

După câteva luni, timp în care investigatorii sub acoperire n-au reușit să-și atingă scopul, procurorul Abagiu a emis o nouă ordonanță, care o completa pe prima. De data aceasta, procurorul le-a indicat celor doi polițiști DGA și modul în care să forțeze interacțiunea cu polițiștii de frontieră. Ordonanța DNA, dată în dosarul 169/P/2021, a fost depusă de procurori în procesul în care polițiștul de frontieră a fost trimis în judecată, aflat pe rolul Tribunalului Constanța.

„Cu prilejul emiterii ordonanței din 22 iulie 2022, s-a omis indicarea unei modalități pe care investigatorii sunt autorizați să o efectueze (…) În consecință, se impune modificarea dispozitivului ordonanței…”, se arată în document.

În loc de simple contravenții, investigatorii au ajuns să comită infracțiuni la care procurorii DNA au închis ochii – distrugere, fals în declarații, fraudă la asigurări etc! Nu știm dacă procurorul de caz a avut, inițial, cunoștință de încălcare limitei ordonanței de către investigatori, dar conduita sa ulterioară arată altceva.

Scenariul din regia DNA

Ca să întindă o cursă polițiștilor de frontieră, procurorul DNA a pus la punct un adevărat scenariu: un contrabandist ar fi trebuit să se lase prins, cu o cantitate mare de țigări, iar polițiștii de frontieră să fie prinși în flagrant în timp ce deturnau țigările de contrabandă.

În acest sens, a fost închiriată o casă, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 14, în buricul târgului, în apropierea Cazinoului, pentru care procurorii au plătit, din banii contribuabililor, 2.000 de euro.

Aici, au fost depozitate 20.000 de pachete de țigarete marca „Ashima”, luate din depozitele Direcției Vamale Constanța.

Conform scenariului pus la cale de DNA, investigatoarea sub acoperire Ionescu Valeria Raluca trebuia să-l abordeze pe unul dintre subalternii comisarului șef Petrică Bacaim și să întindă capcana. Cursă în care în final au picat, de fapt, procurorii, pentru că polițiștii de frontieră și-au făcut datoria și au respectat legea.

Accident regizat, cu fraudă la asigurări. Reală!

În noapte de 5 spre 6 octombrie 2022, investigatorul Ionescu Raluca Valeria, aflată la volanul unui autoturism Mini Cooper, a lovit intenționat mașina lui Cosmin C., subaltern al comisarului Petrică Bacaim, care era parcată pe strada Dragoslavele, din municipiul Constanța. Aici este prima infracțiune! Lovirea cu intenție a unei mașini nu este, potrivit legii, o contravenție, ci infracțiune de distrugere de bunuri!

După ce a lovit intenționat mașina polițiștului, ofițerul DGA Ionescu Raluca a lăsat pe parbriz un număr de telefon, așteptând să fie apelată.

Polițistul de frontieră a sunat-o, a doua zi, atunci când și-a găsit mașina avariată în parcare. Cei doi s-au întâlnit și au convenit să încheie o constare amiabilă, folosită ulterior de ofițer la asigurări, pentru a-și deconta reparația mașinii. Aici se comite cea de-a doua infracțiune – fraudă la Asigurări! Infracțiune de care este vinovată lucrătoarea DGA, așa cum tot ea este vinovată pentru fals în declarații.

Constatarea amiabilă completată în fals de investigatorul DGA

Despăgubirea a fost plătită de compania Euroins, care a intrat ulterior în faliment (nu credem că din cauza fraudei comisă de investigatoarea DGA).

Așadar, ofițerii DGA au încălcat ordonanța DNA, care le permitea să comită doar contravenții. Recapitulăm, lovirea intenționată a mașinii polițistului de frontieră nu este accident, ci se încadrează la infracțiunea de distrugere (șoferița a acționat cu intenție). În plus, declararea așa-zisului accident la asigurător și decontarea reparației sunt incidente infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune privind asigurările (fraudă).

Capcana întinsă

Odată legătura făcută cu polițiștul, femeia l-a sunat periodic pe ofițer, pentru a-i câștiga încrederea. Așa că, potrivit surselor judiciare, pe 20 februarie 2023 DNA a trecut la partea a doua a planului.

Investigatoarea DGA l-a sunat pe polițistul de frontieră și i-a cerut ajutorul. Femeia i-a spus că prietenul ei, care o abuzează, a depozitat într-un imobil închiriat de ea (pe (strada Mihail Kogălniceanu, nr. 14), fără știrea sa, o mare cantitate de țigări și nu știe cum să scape de ele. Polițistul Cosmin C. a procedat însă legal, informându-și superiorul, pe comisarul șef Petrică Bacaim (aparent ținta principală a anchetei DNA) care, la rândul său, a raportat procurorului Teodor Niță, de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Procurorul a dispus declanșarea unei anchete penale, iar în urma percheziției autorizate de judecători, în imobilul indicat de „victima” contrabandistului a fost descoperită o mare cantitate de țigări de contrabandă (luate pe semnătură de DNA de la Autoritatea Vamală).

Polițiștii de frontieră nu au picat în cursa DNA

Pentru a-l prinde pe contrabandist, care era, în realitate, investigatorul sub acoperire Fieraru Fabian Alberto, polițiștii de frontieră, coordonați de procurorul Teodor Niță, au supravegheat imobilul timp de 3 zile.

Anchetatorii au obținut chiar și un mandat de supraveghere tehnică a numărului de telefon folosit de „contrabandist”. Așa au aflat că acesta urmează să vină să-și ridice marfa.

Pe 22 februarie 2023, în jurul orei 18.30, la imobilul din strada Mihail Kogălniceanu și-a făcut apariția așa-zisul contrabandist, care a fost reținut imediat.

În mașina sa, un BMW X3, cu numere de Ungaria (numere false), polițiștii au descoperit 10 baxuri de țigări netimbrate. „Contrabandistul” a fost pus să asiste la inventarierea țigărilor. În acest timp, fără să știe că flagrantul a fost de fapt o acțiune DNA – DGA, comisarul șef Petrică Bacaim a informat ziariști din presa locală despre acest caz, care au venit la scurt timp, pentru a relata de la fața locului. Bacaim nu a anunțat presa de capul său, ci a fost autorizat de procurorul de caz, Teodor Niță, de la Parchetul Curții de Apel Constanța.

În timp ce polițiștii de frontieră inventariau țigările în imobil, așa zisul contrabandist i-a provocat și instigat permanent, spun sursele Cetățeanul.

„Puteți să luați țigările și să faceți ce vreți cu ele”, „puteți să treceți mai puține în acte”, „am pe mine 2.000 de euro, nu mă interesează ce se întâmplă cu ei”, sunt doar câteva dintre tertipurile folosite de investigatorul DGA pentru a-i momi pe polițiștii de frontieră.

„Acoperitul” a mai scos din geantă un ghiul din aur și un ceas, despre care a spus că valorează 30.000 de euro, spun sursele Cetățeanul, dând de înțeles polițiștilor că le pot lua. Nici manevra asta n-a mers…

Atunci când polițiștii de frontieră au comandat mâncare, dat fiind că percheziția se prelungea, iar ora era înaintată, „contrabandistul” s-a oferit să le plătească el comanda de la un fast food. Polițiștii l-au refuzat și de data aceasta și și-au văzut mai departe de treabă.

„Iluzioniștii” DNA au scos din joben o infracțiune închipuită

În jurul orei 22.00, când a văzut că nu-i poate corupe cu nimic pe polițiștii Gărzii de Coastă, investigatorul s-a prefăcut că se simte rău și a cerut să iasă afară la aer. Era semnalul pentru ca procurorii DNA să intervină. Circa 15 lucrători DNA și DGA au năvălit în clădire.

Contrariați, polițiștii de frontieră le-au spus că nu au ce căuta acolo, pentru că este în derulare o activitate dispusă de judecători, în baza mandatului de percheziție.

Comisarul șef Petrică Bacaim a încercat să-l sune pe procurorul de caz, Teodor Niță, pentru a-l informa ce se întâmplă, dar nu avea semnal. Asta pentru că DGA activase un aparat de bruiaj, spun sursele noastre.

Fără să-i poată opri cineva, procurorii DNA au ridicat țigările și au plecat. Toate aceste mișcări de trupe au fost filmate de jurnaliști, care fuseseră chemați de comisarul șef Petrică Bacaim, așa cum am mai precizat, încă de la începutul percheziției, cu acordul procurorului de caz.

Ulterior, lui Bacaim i s-a comunicat că este urmărit penal, fiindu-i retras și avizul de poliție judiciară.  

După ce procurorul DNA Vasile Abagiu nu a reușit să probeze vreo faptă de corupție în urma „flagrantului”, a intrat în scenă chiar șeful DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, care l-a acuzat pe comisarul Bacaim de comiterea infracțiunii de „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Jurnaliștii, acuzați de DNA că „și-au crescut încasările”!?

Mai grav, anchetatorii DNA au pornit o adevărată vânătoare de vrăjitoare chiar și împotriva jurnaliștilor care au relatat de la fața locului, reținându-le telefoanele, pentru a strânge probe – conversațiile pe Whatsapp purtate cu comisarul șef Petrică Bacaim, în seara flagrantului.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a comisarului șef Petrică Bacaim a fost întocmit și semnat chiar de către șeful DNA de la acea vreme, Andrei Bodean.

În articolul în care este relatat flagrantul apare, cu fața blurată, și așa zisul contrabandist, în fapt investigator sub acoperire al DGA

În instanță, pentru a dovedi „folosul material” în acest caz, procurorul DNA a depus la dosar un print al ziarului care a relatat despre flagrant.

Argumentația sa, care frizează absurdul și ridicolul, a fost aceea că publicitatea de la acea pagină a ajutat ziarul să crească încasările. În cazul polițistului de frontieră, explicația procurorului a fost la fel de absurdă: prin aceste articole, Bacaim ar fi obținut un folos necuvenit, prin crearea de imagine personală pozitivă. Asta cu toate că în articolele de presă numele polițistului de frontieră nu a fost menționat!?!

Inspecția Judiciară știe ce se întâmplă la DNA Constanța?

Am solicitat noului șef al DNA Constanța, procurorul Mihai Stanciu, să ne comunice dacă are cunoștință despre aceste fapte și, eventual, ce măsuri a dispus în consecință.

Într-un răspuns transmis redacției Cetățeanul, DNA Constanța a comunicat că informațiile solicitate nu au caracter public.

„În conformitate cu dispozițiile art. 1 şi 2 lit. b din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informațiile ce pot fi oferite în temeiul actului normativ anterior enunțat se referă doar la informații existente ca atare, în documentele deținute de autorități. Având în vedere prevederile menționate anterior rezultă că exced competenței noastre formularea oricăror comentarii, interpretări sau puncte de vedere, a transmis DNA Constanța.

Cerem Inspecției Judiciare să ancheteze acest caz flagrant în care procurori DNA și-au depășit atribuțiile și au irosit resursele statului pentru a fabrica astfel de dosare.

Totodată, cerem noului șef al DNA Constanța Marius Stanciu să stabilească cât a costat acțiunea eșuată și ilegală a procurorilor împotriva comisarului șef Petrică Bacaim și să cerceteze infracțiunile sub acoperire pe care le-au autorizat anchetatorii.

Dacă și-au permis să facă asta cu un polițist experimentat, cu 20 de ani de experiență în judiciar, ne întrebăm ce șanse are un simplu cetățean în fața unor abuzuri similare?

Comisar șef Petrică Bacaim: „Nu neg informațiile, dar nu vreau să comentez”

Contactat de ziarul Cetățeanul, polițistul de frontieră a refuzat să comenteze acuzațiile care i-au fost aduse, susținând că dosarul se află pe masa judecătorilor și nu vrea să se interpreteze ca o încercare de influențare a instanței.

Comisarul șef Petrică Bacaim, decorat de ministrul de Interne Marcel Vela

Nu neg informațiile, dar până nu voi fi achitat nu vreau să comentez nimic. Mă abțin, ca să nu se interpreteze ca presiune asupra instanței de judecată”, ne-a declarat sec comisarul Bacaim.

Un polițist exemplar

În 2020, polițistul de frontieră Petrică Bacaim a fost recompensat de ministrul Afacerilor Interne cu Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”.

În 2021, Baicam a primit și distincţia Poliţistul de frontieră al anului 2021”.

Comisarul șef a coordonat activitățile specifice într-unul dintre cele mai mari dosare penale privind traficul ilegal de deșeuri, în care au fost descoperite 85 de containere încărcate cu aproximativ 1.860 tone deșeuri ce urmau să intre în țară (dosarul penal a fost coordonat de procurorul Teodor Niță, de la Parchetul Curții de Apel Constanța).

De asemenea, potrivit datelor oficiale, ofițerul a coordonat echipele operative în numeroase cazuri de contrabandă cu țigări în Portul Constanța și nu numai.

„Răzvrătiții” de la DNA Constanța. Noul procuror șef le-a urat succes…

Implicat în mai multe scandaluri, despre care presa a relatat, procurorul șef al DNA Constanța, Andrei Bodean, a fost demis șeful DNA, Marius Voineag, în februarie 2024. În locul său a fost numit procurorul Mihai Stanciu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Decizia l-a nemulțumit pe Bodean, care, împreună cu alți patru procurori, și-au dat demisia în bloc de la DNA Constanța. Cei care și-au dat demisia, alături de Andrei Bodean, sunt Vasile Abagiu (procurorul care a instrumentat dosarul lui Petrică Bacaim), Ciprian Bodu, Constantin Conortos și Dan Haralambie. Un al cincilea procuror, Sorin Constantinescu (fost șef al DNA Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare.

Ba mai mult, cei cinci procurori care s-au răzvrătit, au reclamat la Secția de procurori a CSM că nu au fost consultați de procurorul-șef Marius Voineag, înainte ca acesta să delege un alt procuror din alt parchet la conducerea DNA Constanța.

Mai mult, aceștia au pretins că numirea lui Mihai Stanciu s-a făcut ilegal, invocând

art. 179 din Legea 303/2022 privind delegarea, detaşarea şi transferul judecătorilor şi procurorilor, care prevede: Pot fi delegaţi în funcţii de conducere judecătorii sau procurorii care funcţionează la instanţa sau parchetul unde este vacantă funcţia (…)”.

Adică, Andrei Bodean putea fi înlocuit doar de către un alt procuror din cadrul DNA Constanța, nu din alte parchete.

„Este îngrijorător că tocmai niște procurori, care trebuie să apere și să aplice legea, o manipulează în avantajul lor”, ne-au declarat surse judiciare.  

În realitate, prevederea legală invocată de demisionarii de la DNA Constanța se aplică până la nivelul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel. DNA este o structură a Parchetului General, deci nu i se aplică articolul 179 din Legea 303/2022.

Secţia pentru Procurori din CSM a analizat, în ședința din 16 aprilie 2024, solicitarea procurorilor Andrei Bodean și Constantin Conortoș de încetare a activității în DNA Constanța.

CSM a admis cererile, așa că, din 7 mai 2024 cei doi au plecat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Noul șef al DNA Constanța, Mihai Stanciu, le-a transmis că le respectă decizia şi i-a încurajat să îşi continue activitatea acolo unde consideră potrivit.

Procurorul şef al DNA Constanta, Mihai Stanciu FOTO-G4Media

Stanciu a mai spus că vrea să aducă o nouă perspectivă şi energie în cadrul DNA Constanţa, prin formarea unei echipe proaspete.

În ceea ce-i privește pe ceilalți trei procurori demisionari, Ciprian Bodu, Dan Haralambie și Vasile Abagiu, aceștia au rămas la DNA, revenind asupra cererilor de încetare a activității. Ceea ce întărește suspiciunea că au jucat la două capete cu demisiile inițiale.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Avem și noi la Constanța un procuror Portocala. La cate tunuri se dau cu mafia deșeurilor, țigări de contrabandă, mașini de lux de 500.000 euro avariate ușor că sa intre cu preturi fictive făcute de „băieții deștepți” voi ii vânați pe polițiștii care opresc aceste infracțiuni in loc să-i sprijiniți. De la cine „sugeți” băieți și cine va da comanda? La ce tunuri și ce evaziune de milioane ce euro se face in Portul Constanta de ani de zile și voi nu aveți niciun dosar pe aceasta temă voi le faceți dosare polițiștilor cu prejudicii închipuite și cu valoare de câțiva lei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Bărbat înjunghiat într-o staţie STB din Sectorul 2. Atacatorii sunt căutați de Poliție

0
Un bărbat de 50 de ani a fost înjunghiat de doi tineri într-o staţie din Sectorul 2. Cei doi atacatori sunt căutaţi de poliţiştii din Capitală. Incidentul sângeros a avut loc marți, în jurul orei 14.30. Poliţişti din cadrul Secţiei...