luni, iulie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCe profit a avut Banca Națională în 2023

Ce profit a avut Banca Națională în 2023

-

Profitul Băncii Naționale a României (BNR) pe 2023 a fost de 2,32 miliarde de lei. BNR a înregistrat la 31 decembrie 2023 un rezultat financiar pozitiv – ca urmare a profitului generat de activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută –, virând la bugetul statului 1 942,9 milioane lei.

Suma virată la bugetul statului reprezintă 80% din profitul BNR.sectorul bancar românesc a înregistrat un profit de 13,5 miliarde de lei la finalul anului 2023, în creștere cu 34,3 la sută față de anul anterior, în contextul evoluției ascendente a profitului operațional, ca urmare a majorării veniturilor nete din dobânzi, și unui nivel redus al cheltuielilor nete cu ajustările pentru pierderi așteptate din creditare.

Citește și Guvernatorul BNR ia o sumă URIAŞĂ primă de vacanţă

Dintr-un total de 32 de instituții de credit (inclusiv sucursalele băncilor persoane juridice străine), 25 de bănci (cu o cotă de piață cumulată de 99,4 la sută) au consemnat un rezultat net pozitiv total în valoare de 13,6 miliarde de lei, în timp ce 7 bănci de talie mică au înregistrat pierderi cumulate în valoare de 0,12 miliarde lei.

Deficitul contului curent a consemnat în 2023 o reducere notabilă, ajungând la 7 la sută din PIB, de la 9,2 la sută din PIB în anul anterior.upă o majorare temporară a ratei anuale a inflației în ianuarie 2024, inclusiv pe fondul unor efecte de bază nefavorabile și al modificărilor fiscale de la începutul anului, dezinflația s-a reluat, ritmul de creștere a prețurilor de consum ajungând la 5,90 la sută în aprilie.

Raportul anual 2023

Banca Națională a României a publicat Raportul anual 2023, analizat și aprobat de Consiliul de administrație al BNR și înaintat Parlamentului României în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

Publicația conține informații referitoare la principalele domenii în care acționează banca centrală (politică monetară, stabilitate financiară, reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențială a instituțiilor financiare, rezoluție bancară, emisiune de numerar, infrastructurile pieței financiare și administrarea rezervelor internaționale), explicând dinamica activității economice, pe fondul tensiunilor politice la nivel internațional din 2023, respectiv al evoluțiilor macroeconomice interne.

Raportul prezintă și situațiile financiare ale Băncii Naționale a României la 31 decembrie 2023.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Sute de blocuri rămân din nou fără apă caldă în Capitală!

0
Sute de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei rămân în perioada următoare fără apă caldă. CITEŞTE ŞI: Piedone, atac dur împotriva lui Nicușor Dan: „Păcăliciule, încep să apară nenorocirile minciunilor pe care le-ai vomitat în campania electorală!” Termoenergetica anunță că...