Antenele Vodafone, alungate de pe blocuri

O nouă decizie a instanțelor de judecată obligă un operator de telefonie mobilă să desfințeze o antenă GSM amplasată pe un bloc de locuințe, din Capitală. Este a treia decizie luată de judecători în urma solicitărilor locatarilor unor blocuri, care au avut probleme medicale din cauza radiaţiilor electromagnetice emise de antenele GSM.

Prin decizia Judecătoriei Sectorului 2, din 20 octombrie 2018, compania Vodafone SA a fost obligată să-și mute antena de pe un bloc din Colentina, în ciuda faptului că asociația de locatari a susținut interesele operatorului de telefonie mobilă în acest proces.

„Constată nulitatea absolută a actului adițional nr. 3 la contractul de închiriere din 01.04.2003. (…) Obligă pârâta VODAFONE ROMANIA SA la demontarea și mutarea antenei instalată pe terasa blocului nr. 71, din şos. Colentina, nr. 40, sector 2, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri judecătorești. Autorizează reclamanta şi intervenientul principal să demonteze și să mute antena pe cheltuiala pârâtei VODAFONE ROMANIA SA, dacă aceasta nu execută lucrarea de bunăvoie în termenul de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în dispozitivul sentinței. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Anterior, instanțele de judecată au obligat, în mod definitiv, compania Telekom să demonteze antenele GSM de pe un bloc din sectorul 3. Instanța a reținut și lipsa unui studiu cu privire la efectele nocive ale radiațiilor emise de antenele de telefonie mobilă.

Dreptul la viață și antenele GSM

„Este a treia decizie a instanței în care operatorii de telefonie mobilă sunt alungați de pe blocuri. Cadrul legal care a făcut posibil acest lucru a fost Regulamentul Drepturilor Omului nr. 6, respectiv dreptul la viață. Pentru că din moment ce nu există un studiu făcut pe o perioadă medie sau lungă – asta însemnând peste 30 de ani – în care să se demonstreze științific că undele emise de antene nu produc efecte negative asupra organismului uman, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat ca întotdeauna judecătorul național să analizeze oportunitatea respectării și protejării dreptului la viață, în detrimentul dreptului contractual al companiilor de telefonie mobilă. În acest ulim dosar, instanța a anulat inclusiv actul adițional de prelungire a contractului cu asociația de locatari, pentru că este ilegal. Nu toți locatarii și-au dat acordul pentru prelungirea contractului cu Vodafone. Până la schimbarea Legii asociațiilor de proprietari, deciziile erau luate prin acordul a 50% + 1 dintre locatari. Or, nu poți să iei o asemenea decizie, în condițiile în care principalii afectați sunt locatarii de la ultimul etaj și care nu și-au dat niciodată acordul”, a explicat, pentru ziarul „Cetățeanul”, avocatul Adrian Cuculis.

antene gsm
Avocatul Adrian Cuculis

Acesta spune că starea de sănătate a locatarilor de la ultimul etaj, expuși cel mai mult radiațiilor emise de antene, s-a deteriorat dramatic în ultimii 10 ani.

„Locatarii de la ultimul etaj care au dat în judecată compania Vodafone și asociația de proprietari s-au plâns de o deteriorare a stării de sănătate, în ultimii 10 ani. Un membru al familiei este suspect chiar de cancer, și-a pierdut toți dinții, are aproape în permanență stări de oboseală și dureri de cap”, a explicat avocatul.

„Aceste decizii au o importanță majoră. Aceste precedente vor obliga, într-un fel, instanțele de judecată în celelalte litigii similare să respecte ceea ce se numește o prezumție de lucru judecat. Sunt foarte mulți români care vor să scape de aceste antene de pe blocuri”, a completat Adrian Cuculis.

De ce acceptă românii antenele GSM pe bloc

Din considerente economice, asociațiile de proprietari acceptă amplasarea antenelor GSM pe blocuri. Sumele plătite de operatori sunt însă infime, în comparație cu profitul realizat de pe urma acestor antene.

„Montarea antenelor GSM pe blocuri a fost acceptată pentru scăderea costurilor la întreținere. Însă dacă punem în balanță, desigur o balanță prezumtivă, problemele medicale și beneficiile absolut minore pe care le are un bloc, vom constata că locatarii sunt cei care au de pierdut. Vobim de sume modice de 400-500 euro pe lună plătiți unui bloc de o companie de telefonie pentru amplasarea unei antene. Unii se bucură că se reduc costurile la întreținere, mai ales în perioada de iarnă, dar nu se gândesc la consecințe, mai ales asupra celor care locuiesc la ultimele etaje. Acești operatori de telefonie mobilă plătesc câteva sute de euro pe lună, dar fac milioane de euro din exploatarea unei înălțimii”, atrage atenția Adrian Cuculis.

Potrivit acestuia, prin amplasarea antenelor pe blocuri, companiile de telefonie mobilă urmăresc să-și scadă costurile și, astfel, să-și optimizeze profiturile.

„Alternativa ar fi ca antenele să fie amplasate la sol. Asta ar însemna pentru companii costuri suplimentare: cumpărarea terenului, o structură mult mai mare etc. Vorbim astfel de costuri de sute de ori mai mari decât închirierea tereselor blocurilor. Dar e mai simplu să pui în pericol viața oamenilor decât să-ți scazi profitul”, a conchis avocatul Adrian Cuculis.

Recomandările Uniunii Europene

Efectul câmpurilor electromagnetice asupra sănătății umane se află în centru atenției de mai multă vreme. Studiile de profil nu precizează însă cu certitudine dacă sănătatea oamenilor este influențată decisiv de aceste câmpuri. Studiile menționează doar că există anumite efecte asupra organismelor, odată cu pătrunderea acestora în țesuturi. Efectele pe care le pot produce în timp, însă, nu se cunosc.

În 2009, Parlamentul European a analizat un raport privind efectele adverse ale câmpurilor electromagnetice asupra sănătății umane, raport adoptat cu 599 de voturi pentru, 22 împotriva și 8 abțineri.

Potrivit raportului, tehnologia aparatelor fără fir (telefoane mobile, Wifi-Wi max-Bluetooth, telefoane cu baza fixă DECT) emite câmpuri electromagnetice (CEM), care pot avea efecte adverse asupra sănătății umane.

Autorii documentului au solicitat Comisiei PE pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară o mai bună protecție a cetățenilor față de radiațiile electromagnetice, respectiv o cercetare mai activă pentru abordarea potențialelor probleme de sănătate, pentru reconsiderarea limitelor europene, maxim admise, în zona de acțiune a campurilor electromagnetice.

De asemenea, au recomandat punerea în practică a unei Norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor în cazurile de extindere a rețelei de linii de energie electrică de înaltă tensiune, în sensul elaborării unor prevederi obligatorii, referitoare la distanța între locul în cauză și emițătoare sau altitudinea locului vizat față de altitudinea antenei-releu și direcția antenei emițătoare față de spațiile rezidențiale, pentru a oferi garanții și a proteja populația care locuiește în apropierea acestor echipamente.

Ministerul Comunicațiilor, lobby pentru companiile de telefonie mobilă

antene gsm
Ministrul Comunicațiilor Marius Bostan făcea lobby pentru companiile de telefonie mobilă

În 2016, Senatul a adoptat un proiect de lege privind amplasarea antenelor GSM la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, spitale, centrele de plasament și căminele de bătrâni.

Potrivit proiectului, inițiat de deputatul PNL Diana Tușa, autoritățile trebuie să protejeze cetățenii de riscul expunerii la câmpuri electromagnetice, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienții din spitale și vârstnicii. Ministerul Comunicațiilor, care a urmărit practic intereselor companiilor de telefonie mobilă, s-a opus proiectului, care ulterior a fost abandonat.

Într-o declarație publică, ministrul comunicațiilor de la acea vreme, Marius Bostan, avertiza, în mod neverosimil, că România riscă să iasă din topul țărilor cu internet de mare viteză dacă va fi adoptat proiectul de lege.

„Statul nu s-a opus dezvoltării rețelelor telecom și asta a fost bine pentru industria de profil și a pus România în topul țărilor cu internet de mare viteză, a condus la apariția autostrăzilor informaționale. Văd că sunt discuții pentru scoaterea antenelor GSM din orașe. Dacă acest proiect de legislativ va fi adoptat, e sigur ca nu vom mai avea cu ce să ne lăudam, așa cum se întâmplă acum”, declara Marius Bostan la conferința WeLoveDigital Forum.

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.