Directorul general al Institutului Hurmuzachi, Eugen Popescu a fost dat în judecată de Universitatea din Oradea, pentru anularea diplomei universitare. Totodată, rectorul Constantin Bungău a confirmat pentru Cetățeanul că Universitatea Oradea a depus și o plângere penală pentru ca procurorii să stabilească cine sunt vinovații pentru faptul că Universitatea Oradea a echivalat fraudulos studiile profesionale făcute de Eugen Popescu în Canada cu studiile universitare din România, echivalare care i-a adus lui popescu porecla de „Alchimistul de la Hurmuzachi”.
Universitatea Oradea ia măsuri în cazul „alchimistului”
În 1999, conducerea penală a Universități din Oradea a echivalat ilegal (prin echivalare de credite, metodă care nu a fost introdusă la Universitate decât mulți ani mai târziu) studii efectuate la o universitate care nu era recunoscută în România. Mai mult,așa-zisele studii universitare ale lui Eugen Popescu au fost verificate în mai puțin de 24 de ore !?!
Verificările demarate ca urmare a investigației de presă a reporterilor Cetățeanul au devoalat faptul că așa-zisul Colegiu de medicină tradițională din Quebec, unde și-a finalizat Eugen Popescu studiile așa-zis universitare nu este recunoscut ca instituție de învățământ de Ministerul Educației din Canada și de nicio altă autoritate competentă a statului canadian.
Deși actualul rector al Universității Oradea a solicitat Senatului încă din luna iulie 2019 să verifice și să anuleze diploma de studii a lui Eugen Popescu, demersul în instanță a fost făcut abia la începutul lunii decembrie. Mai bine mai târziu …
Plângere penală pentru frauda de echivalare a studiilor lui Eugen Popescu
Totodată, conducerea Universității Oradea a depus o plângere penală pentru depistarea vinovaților care au permis ca studiile la o școală profesională din Canada să fie echivalate cu studii universitare în România. Vezi mai jos diploma obținută în Canada de Eugen Popescu.
Iată cum încearcă să explice persoane din conducerea Universității cum de s-a putut echivala diploma de practician de mai sus într-una de studii universitare. „Lucrurile par a fi clare. Nu se pune problema că unii dintre noi ne-am întreba dacă acea diplomă este în regulă. Pe diploma asta scrie Colegiu. La vremea aceia și noi aveam colegii universitare. Poate colegii au fost induși în eroare”, a declarat, pentru Cetățeanul, prof. univ. Aurel Căuş, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea. Acesta l-a înlocuit în funcție pe prof. univ. Sorin Curilă, care și-a dat demisia chiar pe fondul scandalului diplomei lui Eugen Popescu.
Impostură în diploma directorului de la Hurmuzachi. Studii profesionale, NU universitare
Argumentul invocat de membrii Senatului Universității Oradea nu stă însă în picioare. Iată de ce. Situația diplomei lui Eugen Popescu este una extrem de clară și nu lasă loc la niciun fel de interpretări care ar necesita „lămuriri suplimentare”.
*** impostor: Persoană care își arogă o falsă identitate și competență, vrând să pară ceea ce nu este.
Eugen Popescu a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec) într-o diplomă de studii universitare de lungă durată la Universitatea de stat din Oradea, eliberată în iulie 2000.
Chiar și reprezentanții Colegiului din Canada au confirmat, într-o conversație purtată prin poșta electronică, că diplomele eliberate de ei sunt de formare profesională, nicidecum de studii universitare. vezi mai jos documentul.
Raportul corpului de control al Ministerului Educației a confirmat că diploma lui Eugen Popescu a fost emisă ilegal, deoarece „studiile” efectuate de acesta în Canada nu sunt recunoscute în România și, mai mult, Collège des médecines douces du Québec nu este institutuție de învățământ superior.
Citește și Directorul Institutului Hurmuzachi: „Diploma mea nu poate fi anulată decât în Justiție”
Astfel, Colegiul de medicină tradiționalistă absolvit de Eugen Popescu nu este recunoscut ca instituție de studii superioare, fapt înscris chiar pe pagina de Internet a acesteia: „Educația oferită de Colegiu este certificată de către Departamentul Dezvoltării Resurselor Umane drept formare profesională (…) nu reprezintă o recunoaștere la nivel legal din partea Departamentului de Educație sau din partea Biroului Profesiilor din Québec”.
Cetățeanul TV