Directorul Institutului Hurmuzachi: „Diploma mea nu poate fi anulată decât în Justiție”

Covid-19, Hurmuzachi, Alchimistul de la Hurmuzachi, Diplome de studii ilegale
Consilierul de la Guvern Eugen Popescu sabotează măsurile anti-covid

Directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Eugen Popescu, acuzat că și-a obținut ilegal diploma de studii care i-a permis să ocupe funcția de demnitate publică, afirmă că diploma sa nu poate fi anulată decât în Justiție.

În urma insistențelor repetate ale Cetateanul.net, Eugen Popescu, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a acceptat în cele din urmă să răspundă în scris, acuzațiilor legate de modul fraudulos în care și-a obținut diploma de studii de la Universitatea din Oradea. Popescu nu a dat însă curs solicitării noastre pentru o discuție față în față cu reporterii Cetateanul.net.

Eugen Popescu susține că el a urmat „întocmai” procedura indicată de Universitatea din Oradea și de Ministerul Educației, iar dacă s-ar fi comis vreo ilegalitate, aceasta nu i se poate imputa lui.

Popescu: „Mi-au fost echivalate cursurile, nu diploma din Canada”

Punctul meu de vedere în chestiunea la care faceți referire este cel exprimat prin scrisorile adresate către MEN și Universitatea din Oradea, pe care le cunoașteți foarte bine. În esență, mie mi-au fost echivalate cursurile, nu diploma din Canada, așa cum în mod nereal ați prezentat în mod repetat (n.r. Eugen Popescu este în eroare, investigația noastră jurnalistică a relevat că studiile din Canada ar fi fost echivalate nelegal, deoarece școala din Canada „absolvită” de directorul Institutului Hurmuzachi nu este recunoscută ca instituție de învățământ superior nici în Canada, nici în România), echivalare care este de competența Universității, nu a CNRED.

Oricum, în cazul în care ar fi existat la acel moment vreo neregularitate, acest lucru nu ar putea să mi se impute mie, eu urmând întocmai procedura indicată de MEN și Universitate, așa cum reiese foarte clar din adresele celor două instituții. Cred că este puțin probabil să fi fost și Universitatea și Ministerul în eroare, dar nu exclud de principiu această posibilitate. Nu doresc să mă pronunț pe chestiuni atât de tehnice privitoare la regulile de acum 20 de ani referitoare la echivalarea studiilor, respectiv a cursurilor, prin sistemul de credite transferabile. Am susținut examen de licență în deplină regularitate, iar diploma de licență mi-a fost eliberată ca urmare a promovării acestui examen”, a explicat Eugen Popescu pentru Cetateanul.net.

Directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” a concluzionat că doar instanțele de judecată se pot pronunța asupra legalității diplomei sale, și nu Universitatea din Oradea care i-a eliberat-o.

În orice caz, legalitatea și valabilitatea diplomei emise de Universitatea din Oradea nu pot fi analizate decât de către instanța de contencios administrativ, actul fiind pe deplin valabil până se ajunge la o hotărâre definitivă (juriștii consultați de Cetățeanul spun că, dimpotrivă, Universitatea Oradea este în măsură să anuleze diploma, iar Eugen popescu are posibilitatea să conteste eventuala decizie în instanța de contencios administrativ). Dealtfel, îmi exprim convingerea că în urma nenumăratelor demersuri și presiuni ale dumneavoastră și ale lui Nicolae Brînzea (n.r. directorul general adjunct al Institutului, se va ajunge în instanță cu această chestiune, urmând ca lucrurile să fie pe deplin clarificate din punct de vedere legal”, a mai spus Popescu.

Facem precizarea că demersurile noastre au fost și vor fi în continuare strict pentru aflarea adevărului și pentru respectarea legalității la ocuparea funcțiilor publice! Din acest punct de vedere, logica elementară și bunul simț spun că o diplomă de studii obținută prin echivalarea unor studii efectuate în Canada, dar nerecunoscute de autoritățile competente nici din Canada, nici din România, nu poate rămâne legală, prin invocarea unui lanț al slăbiciunilor! Dar, desigur, măcar anularea diplomei trebuie făcută legal, chiar dacă diploma a fost eliberată ilegal de o Universitate (Oradea) „specializată”, la acea vreme, și în eliberarea de diplome false!

Universitatea Oradea amână demascarea ilegalităților în cazul „Alchimistul de la Hurmuzachi”

Senatul Universității din Oradea tărăgănează de mai multe luni dezbaterea anulării diplomei de studii a directorului general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, obținută ilegal.

Hurmuzachi, Impostorul de la Hurmuzachi, Eugen Popescu, Colegiul Național de Apărare
Diploma de școală profesională care a fost transformată în România în diploma de studii uniersitare la Oradea

În 1999, Universitatea Oradea a echivalat fraudulos studiile profesionale făcute de Eugen Popescu în Canada cu studiile universitare din România.

Atunci, conducerea Universități din Oradea a echivalat ilegal (prin echivalare de credite, metodă care nu a fost introdusă la Universitate decât mulți ani mai târziu) studii efectuate la o universitate care nu era recunoscută în România.

Verificările demarate ca urmare a investigației de presă a reporterilor Cetățeanul au devoalat faptul că așa-zisul Colegiu de medicină tradițională din Quebec, unde și-a finalizat Eugen Popescu studiile așa-zis universitare, nu este recunoscut ca instituție de învățământ de Ministerul Educației din Canada și de nicio altă autoritate competentă a statului canadian.

Citește și Impostură academică. Alchimistul de la Hurmuzachi, ținut în brațe de Universitatea Oradea

Ilegalitățile de la Hurmuzachi, constatate și de Ministerul Educației

Potrivit surselor Cetateanul.net, Corpul de  control al Ministerului Educație a stabilit că a fost încălcat grav Ordinul nr. 5124/1999 privind examenul de finalizare a studiilor în învățământul superior de scurtă și lungă durată.

Hurmuzachi, Diplome de studii ilegale
Pagina oficială a colegiului din Quebec certifică că instituția oferă cursuri de formare profesională, nu de studii universitare

Potrivit actului normativ, „Examenele de absolvire/de licență/de diplomă se organizează numai de instituțiile de învățământ superior acreditate în condițiile legii și numai pentru specializările acreditate de Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare (C.N.E.A.A.). Aceste examene se organizează și se desfășoară potrivit prezentelor criterii generale și metodologiei elaborate de senatele universitare ale instituțiilor respective”.

Cu toate acestea, Ministerul Educației a pasat răspunderea luării unei decizii Universității Oradea, care amână sistematic dezbaterea anulării diplomei lui Popescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.