sâmbătă, septembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăFără categorieGalerie Foto/ Peste 400 de tone de alimente vor ajunge la sinistrații...

Galerie Foto/ Peste 400 de tone de alimente vor ajunge la sinistrații din Galați. Urmările potopului

-

Peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.) din rezervele statului sunt deja în drum spre Galați. De asemenea, vor ajunge și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.

Peste 600 de pompieri, jandarmi, militari și specialiști de la Apele Române sunt în teren cu peste 300 de utilaje.

„Sunt deja peste 250 de persoane evacuate, avem, din păcate, și patru persoane decedate. Sunt peste 5.500 de gospodării afectate de inundațiile produse de ploile abundente care au lovit năprasnic județul nostru. Sunt sute de pompieri care acționează. Am discutat deja despre montarea de urgență a două tabere pentru cazarea celor afectați de inundații, am stabilit și cu primarul municipiului Galați asigurarea a peste 800 de locuri de cazare în oraș”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați și coordonatorul Comitetului pentru Situații de Urgență Județean.

Este o situație dramatică în 12 localități din județ care au fost afectate de viiturile puternice. A plouat cu peste 150 de litri pe metru pătrat, cam cât pentru 3 luni într-o singura noapte.

În zonă au ajuns premierul Marcel Ciolacu, șeful DSU, Raed Arafat, ministrul de interne Cătălin Predoiu și europarlamentarul de Galați, Dan Nica.

„Sunt alături de cele patru familii care trec prin momente extrem de grele. Am fost în unele din localitățile afectate de ape. Situația este gravă, dar autoritățile fac orice efort posibil pentru salvarea oamenilor aflați în situații disperate. În acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid în zonele sinistrate. Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și autoritățile locale se implică direct. Am hotărât să trimitem tot ceea ce oamenii au nevoie: alimente, apă, pături, containere de dormit. Vom amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. În momentul în care se vor retrage apele, Guvernul și autoritățile locale vor interveni, avem tot desfășurătorul făcut”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Podul de la Suhurlui, rupt de viitură

„Din păcate în această după amiază s-a rupt și podul de la Suhurlui. 35 de localități sunt fără energie electrică, dar vestea bună este ca domnul premier Marcel Ciolacu a dispus încă de dimineață ca din rezervele de stat să fie aduse în judetul Galați: alimente, apă și să fie puse la dispoziție tabere temporare pentru adăpostirea celor care au pierdut casele sau au case nelocuibile. Apa a ajuns la 1,5m în interiorul caselor”, a transmis Dan Nica.

Situația defalcată a mijloacelor din dotarea IGSU care vor transporta materiale din depozitele ANRSPS, către județul Galați, se prezintă astfel:

– ⁠20 de autocamioane (5 de la ISU B-IF, 3 ISU DB, 2 ISU GR, 2 ISU TR, 3 ISU AG, 3 ISU IL, 2 ISU OT ) și un ansamblu rutier, format din cap tractor și semiremorcă (tir) de la ISU CT, vor prelua materialele de la depozitul ANRSPS din județul Ilfov.

-⁠ ⁠7 ansambluri rutiere, formate din cap tractor și semiremorcă (2 USISU Ciolpani, 2 ISU IS, 2 ISU MS, 1 ISU CJ), vor prelua materiale de la depozitul ANRSPS din județul Bacău.

Totodată, o automacara din cadrul USISU Ciolpani, va încărca mai multe containere igienice de la ISU Prahova, urmând ca aceasta să se deplaseze în județul Galați.

De asemenea o altă automacara, de la ISU Vrancea, se va deplasa la depozitul ANRSPS din județul Bacău, în vederea încărcării materialelor puse la dispoziție.

Ajutoarele trimise în județul Galați, constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.), dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.

În zonă au ajuns și reprezentanții Asociației Ajutați-l pe Lăbuș, care au hrănit animalele.

„Suntem cu sufletul lângă oamenii din localitățile afectate de viitură, a căror amărăciune și durere nu poate fi descrisă aici, in cuvinte…. Știm că suferință este enormă și au mare nevoie de ajutor. Am mers la Slobozia Conachi cu hrana pentru căței și pisici și am încercat să-i liniștim pe bieții oameni și să le ușurăm oarecum existența, asigurându-i că animalele lor nu vor muri de foame. Pe marginea drumului, erau în jur de 50 de câini în lanț, oamenii nu i-au lăsat în urmă și i-au scos la loc sigur…la pisici nu am ajuns, întrucât erau ascunse in pod. Evident, nu putem pleca din acel loc plin de suferință cu mâna goală, așa că am preluat un pui de cățelușa, salvat cu mare greutate de stăpâni din ape….Oamenii erau foarte îngrijorați că nu știau ce vor face cu cățelușa in aceste zile, până vor trece peste aceste necazuri care s-a abătut asupra lor”, a scris Corina Grigore, de la Ajutați-l pe Lăbuș.

Drumuri blocate în continuare

În urma intervențiilor drumarilor, care au eliberat partea carosabilă de aluviuni aduse de viituri, DN 26, Galați – Gănești, a fost deschis circulației rutiere.

DN 25, Galați – Tecuci, rămâne închis circulației rutiere, din cauza cantității mari de apă pe carosabil.

Drumarii sunt pregătiți cu utilaje și așteaptă retragerea apelor pentru a interveni și pentru a elibera partea carosabilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ponta şi-a recâştigat titlul de doctor: Instanţa Supremă a luat decizia!

0
Fostul premier Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care Ministerul Educației i-a retras, în 2016, titlul de doctor. Decizia este definitivă și a fost pronunțată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în baza unei decizii...