Un fost şef de la Paşapoarte Dâmboviţa şi traficanţi de migranţi, puși în libertate după unele decizii ale CCR

Sentinta data de judecatori. Sursa foto:: pexels-photo-
Sentinta data de judecatori. Sursa foto:: pexels-photo-

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/un-fost-sef-de-la-pasapoarte-dambovita-si-traficanti-de-migranti-scapa-de-condamnari-in-urma-unor-decizii-ale-ccr-2189829

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus anularea unei condamnări de trei ani şi patru luni închisoare primită de un fost şef de la Paşapoarte Dâmboviţa, implicat într-o reţea de traficanţi de migranţi, după ce magistraţii au aplicat două decizii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor. 

Este vorba despre Şerban Dumitru (angajat în cadrul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Dâmboviţa şi fost şef al Serviciului de Paşapoarte Dâmboviţa), care a fost trimis în judecată în anul 2016 de DIICOT, sub acuzaţia că a falsificat acte de identitate româneşti în beneficiul unei grupări care aducea fraudulos în ţară migranţi de origine africană, potrivit digi24.ro.

 Condamnat în luna mai 2022 de Curtea de Apel Ploieşti la trei ani şi patru luni închisoare cu executare, fostul şef de la Paşapoarte a scăpat luni de dosarul penal, deoarece faptele s-au prescris.
De acuzaţii au scăpat alţi patru inculpaţi din acest dosar, respectiv Dănuţ Nicolae Moldovan, Ionuţ Ninel Răducanu, Ion Petrache şi Nicula Mihai Sandu, care primiseră la instanţa de fond condamnări între trei şi cinci ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional, facilitarea şederii ilegale în România, fals material în înscrisuri oficiale.Potrivit deciziei instanţei, magistraţii au dispus încetarea procesului penal în acest dosar ca urmare a aplicării deciziilor nr.297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi deciziei nr.67/25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, care se referă la prescrierea faptelor. Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.