miercuri, iunie 26, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăTârg de Sânziene la Muzeul Ţăranului Român

Târg de Sânziene la Muzeul Ţăranului Român

-

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează Târgul de Sânziene de vineri, 21 iunie, până duminică, 23 iunie, între orele 10.00 – 18.00.

CITEŞTE ŞI: ICR organizează prezenţa României la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing 2024

Vizitatorii vor găsi aici obiecte meşteşugite cu sârg şi încărcate cu semne şi înţelesuri: icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, podoabe şi multe altele. În cele trei zile ale evenimentului, meşterii invitaţi, lemnari, pielari, ceramişti, iconari, ţesători, vor demonstra şi vor povesti despre meşteşugul practicat tuturor celor interesaţi. Nu vor lipsi nici produsele gastronomice specifice: miere, prăjituri de casă, ceaiuri, turtă dulce, palincă şi ţuică.

Duminică, 23 iunie, de la ora 11.00 la 12.00, Daniela Plugaru va povesti despre Sânziene, Rusalii şi vor fi împletite coroniţe.

Intrarea este liberă

„24 iunie e altă sărbătoare compusă din straturi. În funcţie de zonă, unul sau altul dintre staturi are rolul principal. În Bucovina, de pildă, Sfântul Ion de Vară se bucură de o ţinere specială, fiind identificat cu Sfântul Ioan cel Nou, ale cărui moaşte se află la Suceava. Oamenii merg acolo în pelerinaj. În alte locuri, „greutatea” sărbătorii este dată de relaţia cu Sânzienele, nişte zâne bune care zboară noaptea prin văzduh. Mai ales în noaptea dinspre sărbătoarea lor, sunt foarte generoase: dau noroc pentru holde, pentru sănătate. Devin rele numai dacă le supără oamenii. De Sânziene, fetele culeg florile albe sau galbene numite sânziene şi îşi împletesc din ele cununi şi cingători. Cingătorile sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri şi cosmetice. Cununile se pun pe casă, fiecare membru al familiei are cununa lui. După felul în care se usucă, sunt luate de vânt sau cad, cununile vestesc cine va avea noroc peste an, cine se va căsători, cine va muri. De Sânziene se strâng plante de leac. Până la Rusalii plantele nu erau bune, erau ciupite de Iele. Acum se culeg pentru tot felul de boli, tot felul de vrăji. În această noapte găseşti mai uşor iarba fiarelor care descuie lacăte. De Sânziene este interzis să te scalzi. În alte locuri din ţară, sărbătoarea se numeşte Drăgaică. Câteva fete frumoase se fac Drăgăici. Una dintre ele se îmbracă în mireasă. Ea are puteri deosebite, dă bob grâului, miros florilor… După ce a fost Mireasă- Drăgaică, fata nu se poate căsători timp de trei ani” – Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor româneşti (Humanitas, 1998).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Comisia Europeană, palmă pentru România: Nu îndeplineşte criteriile pentru a adera la zona euro!

0
Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul ei de convergenţă, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, de Cehia, de Ungaria, de Polonia, de România şi de Suedia în direcţia aderării la zona euro. CITEŞTE ŞI: Burduja: Comisia Europeană a...