Scandal în Coaliţie pe teritoriu

Liderii coaliției PSD-PNL au avut miercuri seara o nouă rundă de negocieri, situația fiind în continuare tensionată în mai multe județe. Surse din cadrul coaliției dezvăluie, pentru stiripesurse.ro, ce decizii au fost luate.

CITEŞTE ŞI: Percheziții la un posibil suspect din București în cazul cadavrului femeii descoperit pe un câmp din Dâmbovița

Liderii celor două partide au decis realizarea unui sondaj în județul Satu Mare, pentru a se stabili candidatul comun. Cu o comunitate maghiară puternică, județul Satu Mare ar fi greu de câștigat de unul dintre cele două partide în cazul unor candidaturi separate. Astfel, vor fi verificați în sondaj Mircea Govor (PSD) și Felician Cozma (PNL). La începutul săptămânii vitoare, pe baza rezultatelor sondajului, ar urma să fie luată decizia referitoare la candidatul comun.

În funcție de succesul „operațiunii” de la Satu Mare, coaliția PSD-PNL ar putea aplica metoda și în județul Mureș. Și în acest caz, competiția cu UDMR este una puternică, eventuale candidaturi separate având șanse mult mai mici.

În Prahova, cele două partide merg separat, însă liberalii au o mare problemă. Filiala județeană a PNL l-a propus candidat la președinția Consiliului Județean pe Iulian Dumitrescu, cercetat de DNA pentru luare de mită. Conducerea centrală a PNL a cerut filialei să facă și alte propuneri, o ședință a liberalilor prahoveni urmând să aibă loc joi sau vineri.

În județul Bacău, negocierile au fost încheiate. La Primăria Municipiului Bacău, condusă în prezent de USR-istul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, va fi un candidat comun: Valentin Ivancea, de la PSD. La președinția Consiliului Județean Bacău fiecare partid va avea propriul candidat: Cristina Pravăț de la PSD și Mircea Fechet de la PNL. Liberalul este văzut ca favorit.

Organizări separate, dar fără lovituri sub centură

Liderii coaliției PSD-PNL au discutat și despre un cod deontologic al campaniei. Cele două partide ar trebui să desfășoare o campanie decentă, fără atacuri „murdare” între candidații PSD și PNL.

În teritoriu, în ciuda listei comune la europarlamentare, PSD și PNL vor organiza evenimente de campanie separate, însă ambele partide sunt obligate să popularizeze și să susțină lista de candidați comuni.
Candidaturile se depun de săptămâna viitoare

De săptămâna viitoare, va începe perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale care se vor desfăşura simultan cu cele pentru Parlamentul European. Perioada de depunere a candidaturilor pentru europarlamentare s-a încheiat zilele trecute.

În mai multe localităţi din ţară numărul consilierilor locali şi judeţeni, care vor fi aleşi pe 9 iunie, se modifică din cauza evoluţiilor demografice. Astfel, unele comune din judeţele Bihor, Brăila sau Bistriţa-Năsăud vor avea mai puţini consilieri ca urmare a depopulării, dar sunt şi localităţi precum Socond din Satu Mare şi Cetate din Bistriţa-Năsăud, unde numărul aleşilor locali va creşte.

Potrivit legislaţiei în vigoare, numărul consilierilor locali şi judeţeni care urmează să fie aleşi se stabileşte prin ordin al prefectului, în baza datelor raportate de Institutul Naţonal de Statistică, cu privire la populaţia fiecărei localităţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.