VIDEO Galațiul are aparatură specială pentru plasmafereză, folosită pentru bolnavii cu COVID-19

O nouă şansă de vindecare pentru bolnavii infectaţi cu virusul COVID-19.Un aparat medical, care poate salva vieţile pacienţilor cu forme severe ale bolii, a ajuns la Galaţi. Este vorba despre un echipament special cu ajutorul căruia persoanele infectate cu noul coronavirus vor putea fi tratate cu plasmă hiperimună luată de la pacienți vindecați, pentru a dezvolta imunitate. Aparatul este unic în regiune și unul dintre puținele din țară.  

Acest tratament va fi folosit pentru pacienţii critici, intubați, cu forme severe de pneumonie virală COVID-19. Anticorpii colectați astfel de la donatorii vindecați sunt foarte utili pacienților aflaţi în stare gravă, care nu reușesc să lupte cu boala pentru că organismul lor nu produce astfel de anticorpi în cantităţi suficiente.

Medicii specialişti vor decide cine poate dona plasmă, în funcţie de starea de sănătate a potenţialilor donatori. Această procedură este nedureroasă pentru donator, iar plasma astfel colectată se reface complet în maximum 48 de ore. Dintr-o singură donare se poate asigura plasmă hiperimună pentru trei pacienţi.

Procedura este utilizată cu succes în Germania, SUA și Franța. „Se vor urma aceeași pași ca pentru donatorii de sânge pentru ca aceste persoane care au trecut prin boală să fie considerate eligibile pentru a dona plasmă”,  a declarat Camelia Stoichicescu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Galați.

Aparatul de la Galați este montat la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină, după ce a fost donat Consiliului Județean Galați de o companie privată.

„Fac un apel către toţi pacienţii vindecaţi de acest coronavirus, să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi pentru a fi evaluați, testați și înregistrați în Registrul Donatorilor Convalescenți COVID-19. Sângele lor poate salva vieţile celor care se luptă cu acest virus. Donarea este voluntară, iar testul este necesar pentru a verifica prezenţa anticorpilor în sânge. Această procedură este nedureroasă pentru donator, iar plasma astfel colectată se reface complet în maximum 48 de ore. Echipamentul de plasmafereză a fost montat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a asigura cele mai bune condiţii de tratament, iar zi de zi de mobilizăm cu toate resursele pe care le avem pentru a lupta cât mai eficient cu această pandemie de coronavirus”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

În Galați, sunt 383 de cazuri confirmate cu COVID-19. 44 de persoane au decedat din cauza infecției cu noul virus.

Galaţiul a devenit Centru regional pentru depistarea noului coronavirus

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.