Fostul şef al DNA Daniel Morar atacă anchetatorii: CCR nu este partenerul organelor de urmărire penală!

Daniel Morar a explicat ca modificarea articolului privind prescriptia penala din 2014 a fost o greseala a Legiuitorului, iar decizia CCR din 2018 a fost menita pentru a o corecta, insa Guvernul si Parlamentul nu au facut nimic timp de patru ani.

Morar a mai explicat ca supararile Ministerului Public ar trebui sa se indrepte catre ce pot face ei, argumentand ca CCR nu este partenerul organelor judiciare sau de urmarire penala.

CITEŞTE ŞI: Daniel Morar acuzat că a declarat neconstituționale articole din legile penale ca să se răzbune pe Kovesi

Daniel Morar este plătit lunar de statul român cu mii de euro, pensii speciale în calitatea de fost magistrat și fost judecător CCR.

Fostul judecator constitutional, care a condus si DNA si a fost si sef al Ministerului Public, Daniel Morar, a comentat, potrivit Mediafax, circulara recent emisa de Procurorul General al Romaniei, Gabriela Scutea, prin care le cerea procurorilor din subordine sa nu aplice deciziile CCR. ,,Supararile Ministerului Public cred ca ar trebui sa se indrepte mai mult pe ceea ce pot face ei, procurorii. Nu pe ceea ce trebuie sa faca instantele pentru ca poti sa dai orice ordin in calitate de procuror general, cel care decide pana la urma pe dosarele din instanta este judecatorul. Sigur ca procurorii sunt cei care decid pe faza de urmarire penala”.

Vina aparţine legiuitorului

Daniel Morar a mai explicat: ,,Curtea Constitutionala nu este partenerul organelor de urmarire penala sau organelor judiciare in activitatea pe care o fac acestea. Curtea Constitutionala trebuie sa apere drepturile si libertatile cetatenilor. Consecinte categoric ca sunt – si la aceasta decizie si la alta decizie – dar grija nu trebuie sa fie a Curtii Constitutionale, iar in cazul de fata nici macar judecatorii – vorbim de dosarele care sunt pe rol, iar atentia este indreptata spre acestea – nici macar judecatorii n-au o vina. Pentru ca ei au incercat sa interpreteze decizia Curtii si sa o aplice intr-un sens asa cum l-au inteles ei”.

Potrivit fostului judecator CCR, ,,toata vina ii apartine Legiuitorului, ii apartine clasei politice. Vina apartine Guvernului si Parlamentului. Iar din Guvern, ministrii de Justitie. Niciun minister nu are initiativa legislativa, dar ministrul de Justitie este cel care trebuie sa spuna, trebuie sa stie, trebuie sa atentioneze Guvernul sau Parlamentul ca sunt decizii care trebuie transpuse. N-o s-o faca ministrul Sanatatii. Si 4 ani de zile nu au facut nimic. Deci este sfidatoare atitudinea Legiuitorului in acest caz, nu atitudinea magistraturii sau cea a Curtii Constitutionale”.

Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta pentru completarea articolului din Codul Penal care prevedea intreruperea prescriptiei. Masura a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul in cauza.

De numale lui Daniel Morar se leagă unele dintre cele mai controversate decizii ale CCR, toate în sprijinul infractorilor, toate menite a destructura sistemul de forță și a face imposibilă prinderea marilor corupți.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.