Cozmin Gușă, despre reformarea PSD: „Proiectul de reformă la vârf este mai important decât persoana”

Cozmin Gușă, închiderea Realitatea TV

Consultantul politic Cozmin Gușă declarat într-un interviu pentru Știripesurse.ro că proiectul de reformă al PSD nu trebuie calat pe o singură persoană și că felul în care va fi organizat partidul la vârf va da direcția pentru viitor.

Știripesurse.ro: Care sunt domeniile spre care PSD ar trebui să canalizeze reformarea?

Cozmin Gușă: În conjunctură actuală, cu PNL-ul ce guvernează și cu Klaus Iohannis ce „guvernează PNL-ul”, partidul trebuie să-și azimuteze activitatea politică la vârf funcție de aceste realități. În mod logic, unul dintre prim-vicepreședinți trebuie să vectorizeze public parlamentarismul, cu principiile, cutumele și activitățile necesare perioadei. Iar asta nu-i deloc simplu, cu ambițiile unui președinte devenit brusc activ, dublată de disperarea PNL-ului de a-și menține o guvernare instabilă și care se va instala în cca 2 luni pe o spirală a neîncrederii publice. Iar aici eu îl văd cel mai potrivit chiar pe liderul interimar actual , Marcel Ciolacu. Nu doar pentru că are funcția parlamentară cea mai importantă, dar se pare că înțelege și implementează cel mai bine aceste mecanisme, nu doar din PSD.

Știripesurse.ro: Păi cum asta, Marcel Ciolacu pare că este singurul care-și va asumă candidatura la președinția PSD?!

Cozmin Gușă: Eu nu știu asta, și-am spus și public acum vreo săptămâna că mi-a mărturisit și mie și altor colegi din conducere că nu-și dorește asta.Dar eu nu evoc această funcție de prim-vicepreședinte pentru el doar public, i-am spus-o și lui și colegilor în urmă cu câteva săptămâni. Sigur, vom vedea la următoarele discuții, dar mie îmi pare că dacă există o asemenea intenție, nu-i aparține neapărat lui ci mai degrabă unui cerc de susțînători care-ar dori, oarecum firesc, să parvină politic prin intermediul sau.

Știripesurse.ro: La ce susțînători anume va referiți, din partid sau din afară acestuia?

Cozmin Gușă: E limpede și firesc că Marcel are susțînători importanți și-n partid, e președinte interimar, e vechi în partid, și-n mod logic acești susțînători consideră că i-ar veni rândul. Mă rog, vor fi discuții interne care vor lămuri acest lucru, ceea ce toți trebuie să priceapă este că proiectul de reforma la vârf este mai important decât persoană, s-a făcut acea gresela majoră cu Dragnea, care-a venit după „greșeală Ponta”, și uite cât de jos s-a ajuns, că lumea să-și pună problema dispariției PSD-ului, că un rău major asimilat de o parte din populație. Ah, aici am o remarcă legată chiar de Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis: l-am auzit în interviul cu Chireac că el îl consideră pe Iohannis că fiind și președintele sau, ceea ce mi se pare eronat, chiar dacă este constituțional și civic. Klaus Iohannis poate fi considerat c-ar fi și președintele pesediștilor doar în momentul în care-și va rectifică abordările publice legate de necesitatea dispariția PSD-ului, pe care le-a continuat și după campanie!

Știripesurse.ro: Și-alți prim-vicepreședinți?

Cozmin Gușă: Un alt domeniu de acoperit la nivel de prim-vicepreședinte este cel al administrației locale, vocea de la vârful partidului care să lupte împotriva tendinței evidente deja de a „peneliza” administrația locală, a favoritismelor care vor veni rapid în defavoarea primarilor PSD, respectiv persoană care să exprime public strategii de administrare locală de stânga, într-o țară susținută financiar în primul rând de taxele plătite de către salariați, și nu de impozitele plătite de către niște producători de anvergură, ce-ar putea fi considerați capitaliști, deci de dreapta! Și-aici pot fi mai multe nume, dar eu cred că pe modelul Ciolacu prim-vicepreședinte parlamentar, Gabriela Firea că primar al Bucureștiului apare că cea mai nimerită propunere. Al treilea domeniu care trebuie acoperit, și-unde PSD-ul a avut mereu oameni apreciați internațional, este cel al politicii externe, lăsată total în voia soartei sau la cheremul altora, în ultimii ani. Un prim-vicepreședinte pe politică externă, cu abordare agregată și oportună, poate schimbă mult în bine percepția publică a partidului. Aici nu am deocamdată nicio propunere, dar în mod clar în acest domeniu PSD are cea mai consistentă rezervă de cadre dintre toate partidele din România.

CITEȘTE ȘI: Cozmin Gușă, despre Realitatea Plus: Vom fi din nou în casele românilor

Știripesurse.ro: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Vasile Pușcăș?

Cozmin Gușă: Eheee, bine-ar fi dacă s-ar putea, ați menționat trei nume care confirmă expertiză PSD-ului în politică externă de-a lungul vremii, dar să nu uităm că în acest partid de la Ioan Mircea Pascu la Titus Corlățean, există încă mulți care pot domină azi orice discuție, publică sau nu, legată de acest domeniu. Iar al patrulea prim-vicepreședinte, după părerea mea, ar trebui să fie o personalitate a PSD ce să monitorizeze, comenteze, completeze acțiunile cu consecințe relevante ce decurg din activitatea CSAT, organism ce lucrează activ, decide proiecte majore pentru România, dar atenție, fără vreo opoziție instituțională posibilă la pozițiile actualului președinte, care , fiind om nu-i așa, poate greși. Apare cu atât mai necesar că, cel puțîn la nivel public, PSD să genereze o acțiune profesionist/constructivă printr-un prim-vicepreședinte, de-al cărui nume să nu mă-ntrebați, că nu-l am încă în minte. Sunt convins însă că actualii mei colegi pot avea propuneri consistente.

Știripesurse.ro: Sunteți plin de propuneri, lumea ar putea specula că va folosiți anvergură și notorietatea publică pentru că să va croiți un drum către vârful partidului, poate să candidați la președinția PSD sau să va reintoarceti în funcția de secretar general. „O clipă de sinceritate”, cum zice cântecul, la final de 2019?

Cozmin Gușă: Continuarea la cântec e, „în loc de bun rămas”, ceea ce la mine e invers, abia m-am întors. Concret acum: dacă aș face ceea ce presupuneți în întrebare, tot ar fi normal din punct de vedere politic, deci necondamnabil. Însă ar fi nesincer și incorect, atât timp cât am zis și public dar și în discuțiile cu colegii că nu doresc și nu sunt interesat să candidez la vreo funcție în PSD. Și va rămâne cum am zis, motivele sunt și obiective și subiective: obiectiv, perioada actuală din viață mea îmi oferă oportunități profesionale și personale care nu-mi permit dedicăția necesară pentru o funcție de conducere în partid, iar la 50 de ani cât voi avea anul viitor, devii mult mai atent cât de calitativ și profitabil îți administrezi activitățile și timpul. Asta nu înseamnă că nu-i voi ajută pe colegi în campaniile electorale din 2020, ba dimpotrivă, voi fi activ și implicat acolo unde cred eu că e nevoie. Subiectiv vorbind, la starea în care se află PSD acum, această calitate de membru simplu îmi permite discuții mai eficiente și sincere cu persoanele sau taberele aflate în dispută. Iar apropo de secretar general, am și-o propunere în care cred și care e extrem de nimerită vremurilor pe care le trăiește partidul azi: Paul Stănescu.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. cozmin tradatorul, da din gusa, a fugit de la psd la marinarul pesedinte basecu impreuna cu toate secretele, apoi pentru ca nu a primit in ciolan fras de ros , marinarul stia ca acel care a tradat va mai trada si l-a trimis pe centura politicii, a facut un partid cat un ac englezesc, pin, n-a mers , a mai incercat sa faca un partid cu ziaristi, ghinion, din nou nu a mers , acum a lins unde a scuipat cu multa flegma : s-a intors in psd, dupa ce veorica vaselica , a facut si ea un lucru bun, i-a dat un sut in… fund .
    Ghici cand va trada din nou !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.