UDMR: Clasa politică românească apelează la retorica naționalistă

OUG 114/2018 este o măsură foarte bună Cresc alocațiile pentru copii Moţiunea de cenzură a fost respinsă propunerile PNL lovitură coaliţiei PSD-ALDE

Politicienii din UDMR au ieșit să atace clasa politică românească. „Ceea ce vedem este că mulți politicieni, în lipsa unei viziuni în ceea ce privește viitorul țării, apelează prea des la atacarea minorităților și la retorica naționalistă. Cu o jumătate de an înainte de preluarea președinției UE, țara se află în haos, iar imaginea internațională a României este mai precară ca oricând”, spune Peter Ferenc, președintele UDMR Mureș, la conferința de presă susținută în comun cu senatorii Novák Csaba Zoltán și Csaszar Karoly Zsolt, în cadrul căreia legiuitorii au prezentat cele mai importante acte normative adoptate în decursul ultimei sesiuni parlamentare.

Potrivit lui, legiuitorii UDMR din județul Mureș și reprezentanții Uniunii din administrația locală au lucrat și până acum și vor continua munca și în perioada următoare, încercând să rezolve cât mai multe probleme care afectează mureșenii, însă trebuie să ținem cont și de faptul că, în lipsa strategiilor și programelor naționale, România nu va putea să țină pasul cu statele europene dezvoltate.

Mai mult, nu va putea ține pasul nici cu țările învecinate și, până când nu suntem legați de restul Europei printr-o infrastructură modernă, economia nu poate să se dezvolte corespunzător.

„Această situație trebuie remediată, iar UDMR va fi în continuare partener în eforturile făcute pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare pentru România cu ajutorul căreia țara va putea fi mai puternică pe plan economic. Clasa politică română ar trebui să se angajeze în realizarea acestui obiectiv și nu în distragerea atenției publice de la problemele reale prin retorici naționaliste„, mai spune președintele UDMR Mureș.

Atac la clasa politică românească

Senatorul Novak Csaba Zoltán, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ a Senatului, a subliniat importanța legilor adoptate recent privind sistemul grădinițelor și creșelor.

„Prin faptul că învățământul preșcolar va avea caracter obligatoriu, sistemul nostru educațional va putea deveni mai eficient. Foarte mulți copii, în primul rând cei care provin din mediul rural și nu au frecventat învățământul preșcolar, pornesc cu un dezavantaj când încep școala. Obligativitatea învățământului preșcolar are ca scop remedierea acestor discrepanțe. Modificarea și reforma sistemului creșelor este importantă, de asemenea, pentru că acesta ține nu doar de politica educației, ci și de cea a familiei. Conform noii legi, finanțarea creșelor nu va mai fi doar datoria administrațiilor locale”, mai spune acesta.

Unitățile de învățământ preșcolar vor fi subvenționate și din bugetul central, se vor putea crea mai ușor creșe noi, iar acreditarea și avizarea creșelor particulare existente se va putea realiza print-o procedură simplificată.

„Pe lângă modificarea legislației, am acordat mereu atenție deosebită și programelor comunitare, deoarece credem în necesitatea și eficiența acestora. Am organizat două programe importante în ultimele luni: consultații pentru elevii din clasa a opta care se pregăteau de examenul de capacitate, și tabăra de copii pentru însușirea tehnicilor de comunicare în limba română”, spune senatorul UDMR.

Pe de altă parte, senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt a relatat modificările Legii fondului funciar și a Legii cadastrului, respectiv a prezentat prevederile cele mai importante ale Codului Administrativ adoptat recent.

„Am reușit să modificăm două legi legate de titlurile de proprietate a terenurilor, prin care se pot cadastra mult mai ușor terenurile intravilane din jurul caselor, și prin care am redus semnificativ birocrația în acest domeniu’, a spus senatorul Csaszar Karoly Zsolt, membru al Comisiei juridice a Senatului. În legătură cu Codul Administrativ, acesta a subliniat: ‘UDMR a depus numeroase amendamente la proiectul de lege privind modificarea Codului administrativ propus de guvern, dintre care peste șaptezeci au fost acceptate. Datorită amendamentelor noastre, folosirea limbii materne a fost extinsă la prefecturi, la instituțiile deconcentrate, respectiv la inscripționarea străzilor, spațiilor publice și a piețelor”, a conchis Csaszar Karoly Zsolt.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.