Proteste în toată țara față de modificarea legilor Justiției. Peste 30.000 de oameni pe străzile Capitalei

proteste

Peste 30.000 de oameni au ieșit duminică seara la proteste pe străzile Bucureştiului și s-au deplasat în marş din Piaţa Victoriei până la Palatul Parlementului, nemulțumiți de intenția PSD și ALDE de a modifica rapid și radical legile Justiției. Proteste similare au avut loc în zeci de orașe din țară.

Duminică seara, Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an, inclusiv cavalaeria, trimisă la intimidare.

Oamenii s-au strâns în Piața Victoriei începând cu ora 18,00, iar la ora 19,30, când au plecat în marș, numărul lor depășea deja 10.000. Ei au scandat ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Demisia”, ”Dragnea, nu uita, puşcăria e a ta”. Protestatarii avea steaguri tricolore, ale UE și Statelor Unite și suflau în fluiere și vuvuzele şi băteau în tobe.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina evenimentului.

Centrul Capitalei, blocat de proteste

Un număr de 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au lansat un apel către români să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.proteste

Zeci de mii de oameni au pornit în marş pe Bulevardul Magheru din Capitală, scandând ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Circulaţia rutieră a fost complet blocată pe Bulevardul Magheru, unde numărul participanților la proteste a depășit deja 15.000.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Circulaţia rutieră a fost oprită pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Magheru şi pe Nicolae Bălcescu.

Următoarea oprire a fost la Piaţa Universităţii, de unde participanții la proteste și-au continuat marșul spre Piaţa Unirii. Coloana de manifestanți se întindea de la Piaţa Romană până dincolo de Piaţa Universităţii. Traficul rutier a fost blocat în centrul Capitalei.

Oamenii s-au îndreptat apoi spre Palatul Parlamentului, cu opriri în faţa Ministerului Justiţiei şi Curţii Constituţionale. Într-un final, manifestanţii din Bucureşti au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”. La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte.

Când primii protestatari ajunseseră la Palatul Parlamentului coloana se întindea încă pe Bulevardul Unirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

*