Atenție!Consumul excesiv de alcool strică Sărbătoarea Crăciunului

După un post de câteva sptămâni românii își fac ”dezlegare” la îmbuibare și alcool

Consumul de alcool
Consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool dăunează Crăciunului! Suntem în cea mai frumoasă lună a anului. Decembrie vine cu bucurie, petreceri, însă și cu probleme cauzate de acest viciu. Zeci de pacienți au nevoie de asistență medicală, în fiecare an, chiar din prima zi de Crăciun. Mulți ajung la urgențe în comă alcoolică.

Cele mai multe cazuri de probleme cauzate de consumul de alcool sunt rezolvabile rapid. Altele necesită spitalizare. Pacienții aleg însă să meargă acasă pentru a conutinua petrecerea, chiar dacă nu se simt bine.

După un post de câteva săptămâni românii își fac ”dezlegare” excese alimentare și alcool

”Anul trecut, pentru prima dată, patologia etilico-traumtatică şi toxică a echilibrat și chiar depăşit ca număr şi gravitate patologia digestivă, chiar dacă afectiunile digestive cauzate de reluarea bruscă a alimentației bogate în carne și grăsimi dupa perioada postului ocupă un segement important în patologia perioadei. Excesul de alcool rămăne o constantă a sezonului, valorile alcoolemie depaşind adesea 200, 300 sau chiar 500mg%. Intoxicațiile recreaţionale cu droguri de sinteză au mers de la agitație psihomatorie până la comă”, a explicat Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe pentru cetăteanul.net .

Medicul a mai spus că din tabloul urgențelor de Crăciun nu au lipsit colicile biliare, gastritele, ulcerele criza, pancreatitele și hemoragiile digestive ce au necesitat urgent evaluare clinică.

”O parte dintre aceștia pot fi rezolvați doar chirurgical iar cazurile grave sunt internate la terapie intensivă. Cei mai multi pacienti preferă însă tratamentul ambulator şi continuarea petrecerii la domiciliu”, a mai spus dr Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru este la UPU Iași
Dr. Tudor Ciuhodaru evaluează un pacient ajuns la UPU

O altă categorie de pacienți de Crăciun au fost cei cu patologie traumatică.

”Neatenția, graba pregătirilor precum și asocierea consumului de alcool a făcut ca pacienți din Iași dar și din Bârlad, Vaslui, Suceava, Botoşani să ajungă cu plăgi, arsuri și fracturi deschise iar agresiunile, bătuții și înjungheaţii, nu au lipsit nici măcar de această dată”, a mai spus medicul.

Consumul excesiv de alcool strică Sărbătoarea Crăciunului

Au mai fost și tentativele de sinucidere sau cei intoxicați accidental, mai ales în contextul conflictelor casnice.

”De suport psihologic a avut nevoie o pacientă ce a recurs la gestul suicidar după ce soțul a băut banii destinați cadourilor copiilor. Vârstele pacientelor care au recurs la intoxicația medicamentoasă sunt cuprinse între 26 și 68 de ani”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

Nu întrerupeți tratamentul!

Medicii transmit celor cu afecțiuni cronice digestive (ulcere, gastrite, pacreatite, ciroze, colecistopatii), cardiace (hipertensiune, cardiopatii ischemice, insuficiența cardiaca) sau metabolice (diabet, guta) că respectarea regimului igienodietetice este necesară și în această perioadă iar eventualele abateri se vor face după consultul medicului de familie. În niciun caz nu se va întrerupe tratamentul în cazul afecțiunilor cronice doar pentru a putea manca și bea.

Carnea trebuie consumată doar cu salate

Excesul de alcool nu este benefic iar comele etilice sau tulburarile de ritm cardiac pot fi letale.

”Recomand celor ce au consumat în exces carne și grăsimi să nu uite și salatele din fructe și legume proaspete pentru a asigura un regim echilibrat precum și plimbările în aer liber pentru a compensa macăr puțin din excesul caloric pe care vor fi nevoiți să-l contrabalanseze în zilele următoare”, a mai transmis medicul.

Citește și:

Zile libere Crăciun 2019 și Revelion 2020

Meteorologii anunță un Crăciun călduros

Programul transportului public în București, de Crăciun

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.