Scandal pe PUZ-uri la sectorul 1. Proprietarii ale căror terenuri au fost transformate din pix în spațiu verde: „Ne-ați naționalizat a doua oară!”

Dezbatere publică cu scandal la sectorul 1, unde primăria a vrut să afle părerile oamenilor despre Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) Colosseum și Promenada Verde.

Au ieșit scântei, după ce mai mulți proprietari, ale căror terenuri au fost transformate din pix în spațiu verde, au acuzat că au fost naționalizați a doua oară. Avocatul Radu Dinulescu i-a desființat pe proiectanți: „Nimeni nu poate face un parc în curtea cuiva!”.

Ceea ce s-a dorit o acțiune de imagine în forță a primăriței Clotilde Armand, în fapt o manevră electorală mascată, pentru a arăta că la primărie se lucrează intens în interesul cetățenilor, s-a transformat într-un fiasco.

Dezbaterea pe PUZ-urile „Colosseum” și „Promenada Verde” a fost moderată de consilierul general USR Dan Milea, fost activist din gașca actualului primar general Nicușor Dan, și de Mihaela Pușnava, patroana Agorapolis – firma care face PUZ-urile, despre care presa a relatat că a obținut numeroase contracte pe filieră politică.

Mihaela Pușnava, managera firmei Agorapolis

Primărița sectorului 1, Clotilde Armand, și-a făcut apariția aproape de finalul dezbaterii publice.

Ne-ați naționalizat proprietățile private”

Cele mai multe reacții a stârnit PUZ-ul „Promenada Verde”. „Avem mare nevoie să vă auzim pe fiecare dintre dumneavoastră, ca să știm care sunt problemele, care sunt nevoile…”, a spus patroana Agorapolis. Iar oamenii au vorbit.

Suntem un grup de proprietari de loturi de teren, pe care le-am cumpărat de bună credință, în baza unui PUZ, care reglementa că sunt curți – construcții. De aceea am și cumpărat, pentru că nimeni nu ar fi cumpărat spațiu verde. După ce a expirat PUZ-ul, am fost trecuți automat în spațiul verde, deși PUZ-ul respectiv a produs efecte, în primul rând efectul juridic că am cumpărat aceste loturi. Unii au apucat să și construiască”, a spus proprietara unui lot de teren, transformat peste noapte în spațiu verde.

O altă proprietară a ridicat aceeași problemă: „Am un teren de 34.000 mp, este o moștenire. Timp de 20 de ani am plătit impozit pentru curți construcții, iar în anul 2000 a fost trecut abuziv în spațiul verde. Deci, a fost o naționalizare, practic, din moment ce eu nu mă pot folosi de terenul meu. Este trecut V1a, adică parc, cu acces nelimitat pentru public. Deci, eu sunt obligată să las toată lumea pe terenul meu, proprietate privată. Ce trebuie să fac eu ca să intru cu adevărat în posesia terenului meu?”.

Arhitectul Vlad Cavarnali: „Sunt sute de procese cu trecerea abuzivă a unor proprietăți private în spațiul verde”

Cu insolență, Dan Milea i-a pus la punct pe cetățenii nemulțumiți veniți la dezbaterea publică și insistau să afle ce se va întâmpla cu terenurile după elaborarea PUZ-urilor. „Ne ceartă ca și cum am fi elevi la școală”, au comentat revoltați oamenii.

Dan Milea i-a strunit pe cetățenii nemulțumiți

Prezent la dezbatere, arhitectul Vlad Cavarnali a ridicat o problemă esențială, de care aceste PUZ-uri vor trebui să țină cont: „Avem o problemă de ordin juridic. Pe rolul instanțelor judecătorești sunt sute de procese cu trecerea abuzivă a unor proprietăți private în spațiul verde. Există autoritate de lucru judecat, deci este jurisprudență, foarte multe terenuri încadrate V1 au trecut înapoi în curți construcții. Trebuie ținut cont de aceste hotărâri judecătorești. O altă problemă este că există PUZ-uri care și-au produs efectele”.

Arhitectul Vlad Cavarnali

Avocatul Radu Dinulescu: „Nimeni nu poate face un parc în curtea cuiva”

Contactat de ziarul Cetățeanul, cunoscutul avocat Radu Dinulescu, specializat în urbanism, a explicat că vorbim de o încălcare gravă a dreptului de proprietate, pentru că de spații verzi se poate vorbi doar în cazul domeniului public.

Spațiile verzi, așa cum sunt definite de lege, sunt terenuri dedicate doar pe domeniul public. Nimeni nu poate face un parc în curtea cuiva. Cu alte cuvinte, nu poate fi declarată parc o proprietate privată, decât dacă se respectă Constituția României și se expropriază pentru utilitate publică, la o dreaptă despăgubire. Tot ce nu e public, e privat și nu poate fi făcut parc”, a spus avocatul Radu Dinulescu.

Primăria Sectorului a refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească definitivă

Alți cetățeni s-au arătat sceptici că se va întâmpla ceva bun și că Primăria Sectorului 1 se face că lucrează. „Se discută demult despre acest PUZ. Domnul viceprimar Oliver Păiuș s-a angajat că e gata… Suntem în 2024 și nu e gata. Primăria Capitalei nu a dat niciun aviz de oportunitate, ca să putem discuta despre un PUZ. În ritmul ăsta, nici în zece ani nu se va întâmpla nimic, a spus un cetățean.

În replică, consilierul general Dan Milea a justificat întârzierea, aruncând vina pe firma de proiectări Vego, care a câștigat licitația inițială pentru PUZ-uri, dar primăria condus de Clotilde Armand a anulat abuziv licitația, după cum au stabilit instanțele de judecată. Primăria a refuzat să pună în executare hotărârea judecătorească definitivă și a organizat o altă licitație, câștigată de Agorapolis, firmă abonată la contracte pe bani publici. Fostul activist a aruncat cu noroi în câștigătorii licitației: „S-a întârziat pentru că am intrat în proces cu firma Vego, care a câștigat licitația, așa cum câștigă firma Vego: prin dumping. Ce a făcut cu PUZ-ul de sector vroia să facă și cu PUZ-urile astea”. Despre hotărârea definitivă a instanței, Milea nu a suflat o vorbă.

Radu Dinulescu: „Înainte să ajungă primari, Clotilde Armand și Nicușor Dan spuneau că sectoarele nu au nevoie de PUZ-uri, că sunt o prostie”

Avocatul a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, cum a ajuns Primăria Sectorului 1 să sute de milioane de euro pentru niște PUZ-uri care vor deveni inutile, odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General al Capitalei, anunțată pentru anul viitor chiar de către primarul general Nicușor Dan. Potrivit specialistului, până să devină „fană” a PUZ-urilor, actuala primăriță Clotilde Armand, dar și primarul general Nicușor Dan, erau adversari declarați ai acestori planuri urbanistice.

Radu Dinulescu Captură Gândul

Înainte să ajungă primari, Clotilde Armand și Nicușor Dan spuneau că sectoarele nu au nevoie de PUZ-uri, că sunt o prostie. Ei nu vroiau nimic în loc, ideea era să nu se construiască nimic. Când a ajuns primar, Nicușor Dan a blocat PUZ-ul coordonator al sectorului 1, nu l-a mai prezentat niciodată în Consiliul General. Ba, dimpotrivă, Asociația Salvați Bucureștiul atacase deja acordul de mediu. În 2021, Clotilde Armand s-a apucat să propună un protocol cu ALPAB – care are în administrare toate lacurile formate de râul Colentina, aprobat apoi de Consiliul General, pe baza căruia să dezvolte un concept numit Promenada Verde, spunând că o să cheltuie bani din programul PNRR, lucru care era o minciună, pentru că în acest program nu erau prevăzute fonduri pentru așa ceva. Promenada asta costa peste 30 milioane de euro, a declarat Radu Dinulescu.

Acesta a explicat și ce este, de fapt, Promenada Verde și de ce nu avea nevoie să se cheltuie atâția bani.

De fapt, ce este Promenada Verde? Nimic altceva decât ce trebuie să existe oricum, o alee betonată și luminată în jurul lacurilor, pe zona de halaj, adică acea zonă de protecție a malurilor, care indiferent în ce proprietate este – publică sau privată, trebuie lăsată liberă. Se propunea o asemenea alee… Clotilde Armand vorbea că în jurul ei o să facă terenuri de sport, chestii fără nicio logică, pentru că trei sferturi din promenada verde trecea prin zona marilor parcuri, în condițiile în care zona de halaj are o lățime de 10 – 20 de metri. Adică, nu poți să faci pe lățimea aia terenuri de sport. A spus că o termină într-un an, asta era în mai 2021, nu s-a întâmplat absolut nimic, a spus Radu Dinulescu.

Promenada Verde

Ulterior, Clotilde Armand, până atunci dușmană declarată a PUZ-urilor, a venit apoi cu o altă idee: a propus cinci PUZ-uri, pe care dacă le aduni, spune Radu Dinulescu, înseamnă mai mult de trei sferturi din teritoriul sectorului 1.

Adică, practic, vroia un alt PUZ coordonator, altul decât cel pe care îl stigmatizase în presă și spunea că nu trebuie. Aceste PUZ-uri coordonatoare de sector au un rol foarte important. PUG-ul are prevederi caduce care din punct de vedere economic și al proprietății nu mai coincideau cu ceea ce s-a întâmplat după 10 ani. Noul PUG este încă în lucru, iar aceste PUZ-uri coordonatoare aduceau în modernitate și actualitate toate prevederile Regulamentului Urbanistic al Bucureștiului. (…) Urbanismul este știința viitorului, nu este a trecutului. Nu poate să aducă Nicușor Dan în viitorul PUG Bucureștiul la nivelul anului 1936. Este nevoie de viziune aici, a afirmat Radu Dinulescu.

Expertul în urbanism a explicat și cum a tras sforile Primăria Sectorului 1 pentru ca proiectele să fie contractate de anumite firme, cu prețul nesocotirii unei hotărâri judecătorești definitive. În plus, afirmă Radu Dinulescu, aceste PUZ-uri, pe care se cheltuie sute de milioane de euro, vor deveni inutile odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General al Capitalei.

Clotilde Armand a scos la licitație aceste PUZ-uri. A câștigat o firmă imensă, o știe toată lumea, firma Vego, care a câștigat pe capabilitate – are 140 de arhitecți. A câștigat și pentru că făcuse PUZ-ul coordonator, cel care nu fusese aprobat. Deci, Vego avea toate elementele tehnice deja existente în portofoliu. De aceea, prețul lor a fost foarte mic. Pentru că nu-i vroia pe cei de la Vego, Clotilde Armand a refuzat să-i declare câștigători. Vego a făcut contestație la CNSC, care i-a dat dreptate. Primăria a făcut recurs la Curtea de Apel București. Instanța a dat o soluție definitivă, a obligat-o pe Clotilde Armand să semneze contractul cu Vego. Primărița a refuzat și a reluat licitația, care a fost câștigată de două firme de apartament, care au dat niște prețuri de sute de milioane de lei, pentru fiecare PUZ. Toate aceste sume uriașe sunt date pentru niște PUZ-uri care nu sunt încă în vigoare și sunt făcute cu un an înainte de finalizarea Planului Urbanistic General, care reglementează tot orașul. Păi, ce rol mai au aceste PUZ-uri care vor avea nevoie de 2 ani pentru aprobare?, a mai spus expertul în urbanism.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.