Procesul secolului în insolvență, la Tribunalul Iași. Cum ar putea recupera Statul sute de milioane

Procesul secolului” în insolvență se judecă miercuri la Iași. Decizia pe care o va pronunța judecătorul sindic Oana Pipernea, de la Tribunalul Iași, ar putea crea un precedent, care va ajuta statul român să recupereze sute de milioane de euro de la societățile intrate în insolvență.

Fosta fabrică de vodcă Perfect Renaissance din Timișoara, care are în patrimoniu active extrem de valoroase, a cerut instanței executarea poliței de răspundere civilă a lichidatorului judiciar Ceres Insolv SPRL.

Lichidatorul este acuzat de grave nereguli în administrarea bunurilor companiei, dar și în organizarea activității de insolvență. Dacă judecătoarea Oana Pipernea va aproba cererea de executare a poliței de asigurare, principalul câștigător va fi statul român, care are de recuperat sume importante de la Perfect Renaissance.

Despre jaful sistematic la care a fost supus patrimoniul companiei timișorene Perfect Renaissance în „mandatul” mai multor lichidatori vom reveni cu detalii incendiare.

CITEȘTE ȘI: Mafia lichidatorilor, tun de proporții în Timișoara

Sume uriașe pierdute din falimentul marilor întreprinderi și bănci

România a pierdut sume uriașe din falimentele celebre ale marilor bănci sau întreprinderi. Nu de puține ori presa, dar și specialiști din piață, au pus pierderile instituțiilor financiare ale statului și pe seama lichidatorilor sau practicienilor în insolvență, care au urmărit mai degrabă propriile câștiguri sau ale „apropiaților”, decât să recupereze cât mai mult din pierderile statului (a se citi bani sifonați de la stat).

Procesul care se judecă miercuri la Tribunalul Iași vine să pună în valoare o prevedere legală de care „s-a ferit”, practic, toată lumea – fiecare lichidator este obligat de lege să depună la dosar o poliță de malpraxis (denumirea legală este poliță de răspundere civilă a practicianului în insolvență), poliță care poate avea valoarea de până la 30 de milioane de euro în cazul marilor dosare. Practic, oriunde ANAF, AVAS sau alte instituții financiare ale statului au de recuperat sume mari de bani din cauza falimentelor pot cere judecătorului sindic executarea polițelor în cazul în care demonstrează că lichidatorul a acționat incorect: neglijență profesională, conflict de interese, fraudă sau alte comportamente ilegale.

De ce nu execută statul polițele lichidatorilor

Nu cunosc să se fi executat polița de asigurare în cazul vreunui mare faliment sau insolvență din România, deși în Uniunea Europeană există practică în acest sens. Tocmai de aceea decizia Tribunalului Iași poate marca un punct de cotitură în recuperea în viitor mai ales a sumelor datorate statului. Ar fi o adevărată revoluție, prin care Statul ar putea recupera zeci, poate chiar sute de milioane de euro. Fără să mai punem la socoteală că unii lichidatori vor fi mult mai atenți la încălcarea legii”, ne-au declarat surse avizate.

În Uniunea Europeană există o preocupare crescută cu privire la sumele uriașe care rămân nerecuperate din procedurile de insolvență, ca urmare a neglijenței sau a acțiunilor inadecvate ale lichidatorilor. Această problemă a fost evidențiată de mai multe ori în presă și în rapoartele oficiale ale autorităților.

Neglijența lichidatorilor poate lua diverse forme, inclusiv gestionarea ineficientă a activelor debitorului, întârzierea în realizarea activelor sau absența unor strategii adecvate pentru recuperarea datoriilor. De asemenea, există preocupări privind posibilele conflicte de interese sau practici necinstite care pot afecta integritatea procesului de insolvență.

Executarea polițelor de răspundere civilă poate constitui o modalitate importantă de recuperare a unor sume considerabile, care ar putea contribui la compensarea pierderilor suferite de stat și de alte părți implicate în procedurile de insolvență. În ciuda posibilității de a recupera sume prin executarea polițelor de răspundere civilă ale practicienților în insolvență, autoritățile române nu au apelat la această metodă în instanță, din motive greu de înțeles, din moment ce procedura legală există, ne-au declarat surse din cadrul ANAF.

Cartoful fierbinte de pe masa judecătoarei Pipernea

În cazul aflat miercuri pe rolul Tribunalului Iași „breșa” a fost făcută de Strategic Consulting SRL, unul dintre creditorii Perfect Renaissance SRL. Elena Stolojan, administratorul Strategic Resorces, a solicitat înlocuirea lichidatorului judiciar și obligarea acestuia la acoperirea prejudiciului.

FOTO Facebook

Firma condusă de Elena Stolojan, soția fostului premier al României, acuză lichidatorul că nu a îndeplinit în mod real niciuna dintre atribuțiile stabilite de lege și nu a pus în aplicare nici alte decizii definitive ale instanțelor. Mai mult, Strategic Consulting reclamă că „lipsa clară de interes” a creeat pierderi prin degradare și „sustragere de bunuri”.

Cazuri pentru care se pot executa polițele de „malpraxis”

Există numeroase cazuri în care polițele de răspundere civilă ale practicienilor în insolvență au fost executate în Uniunea Europeană. Iată câteva exemple.

Neglijență profesională. Dacă un practician în insolvență nu își îndeplinește corect obligațiile și ca urmare a acestui fapt clienții sau alte părți suferă prejudicii, aceștia pot face o reclamație împotriva practicianului. În cazul în care se dovedește neglijența profesională, polița de răspundere civilă a practicianului poate fi executată pentru a acoperi daunele.

Conflict de interese. Dacă un practician în insolvență este implicat într-un conflict de interese și acest lucru cauzează prejudicii, polița sa de răspundere civilă poate fi executată pentru a compensa părțile afectate.

Informații incorecte sau incomplete. Dacă un practician în insolvență furnizează informații incorecte sau incomplete care duc la decizii eronate sau la prejudicii pentru clienți sau alte părți implicate în procedurile de insolvență, polița sa de răspundere civilă poate fi executată.

Fraudă sau comportament ilegal. În cazul în care un practician în insolvență este implicat în activități frauduloase sau ilegale care cauzează prejudicii, polița sa de răspundere civilă poate fi executată pentru a compensa victimele.

Acestea sunt doar câteva exemple de situații în care polițele de răspundere civilă ale practicienilor în insolvență pot fi executate. Este important ca practicienii în insolvență să respecte întotdeauna standardele profesionale și să își îndeplinească în mod corect obligațiile, pentru a evita astfel de situații și pentru a proteja atât interesele lor, cât și ale clienților lor.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.