Nicușor Dan a fost amendat de tribunal pentru „obrăznicia” cu care blochează construirea Clinicii oncologice a SANADOR

Tribunalul București a dispus, pe 29 ianuarie 2024, „aplicarea unei amenzi de 20 % din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat” primarului general Nicușor Dan.

Nicușor Dan a fost „pedepsit financiar” pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească definitivă.

Citește și Bolnavii de cancer au câștigat lupta cu primarul Nicușor Dan. Sanador, undă verde pentru Centrul Oncologic

De asemenea, Spitalul Sanador va primi penalităţi în cuantum de 100 lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzută în sentinţa civilă nr. 5936 din 14.11.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 19018/3/2022, definitivă prin decizia nr. 2154 din 11.10.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru un termen de trei luni.

Soluția tribunalului:

„Tip solutie: Admite in parte cererea. Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune aplicarea unei amenzi de 20 % din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, în sarcina pârâtului Primarul General al Municipiului Bucureşti.

Acordă reclamantei penalităţi în cuantum de 100 lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzută în sentinţa civilă nr. 5936 din 14.11.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 19018/3/2022, definitivă prin decizia nr. 2154 din 11.10.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru un termen de 3 luni, socotit de la data comunicării hotărârii privind stabilirea amenzii. Ia act că părţile vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.

Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 29.01.2024”.

Primarul general se opune construirii unui Centru oncologic modern

În februarie 2022, SANADOR dăduse în judecată Primăria Capitalei, după ce primarul refuzase să emită o autorizație de construire pentru ridicarea unui centru oncologic modern, în str. Sevastopol nr. 3A, Sectorul 1.

Autorizația de construire pe care Nicușor Dan a refuzat să o semneze are ca obiect extinderea clinicii Sanador  – regim de înălțime 2S+P+5E-6E (cu monument istoric încorporat, în regim de înălțime Sp+P+M) – cu un corp nou de construcţie (Centru Oncologic) în regim de înălțime S+P+6E.

Nicușor Dan a invocat atunci că „proiectul propus nu respectă prevederile regulamentului de urbanism al zonei CA2 aferent Planului Urbanistic General, cel puțin în privința retragerilor laterale”.

Amendat și de ISC

Înainte să dea Primăria în judecată, Sanador s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), în calitatea să de organ ce exercită controlul de stat cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul construcțiilor și urbanismului.

Inspectorii ISC au demarat un control la Primăria Capitalei și au stabilit că sesizarea spitalului este întemeiată.

Concret, ISC a constatat că autorizația de construire a fost redactată și semnată de structurile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București, doar că Primarul General, făcând exces de putere și fără a se consulta cu organele de specialitate nu a fost de acord cu semnarea acesteia.

 Prin urmare, Nicușor Dan a fost amendat cu 6.000 de lei, în calitate de persoană fizică.

„Având în vedere că aspectele constatate constituie contravenții, domnul Nicușor Dan, în calitatea sa de primar general, cu responsabilitate în vederea emiterii autorizațiilor de construire, a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 6.000 lei pentru neemiterea în termenul legal a autorizației de construire. Mai mult, prin Procesul-verbal de constatare și sancționare a congtravențiilor s-a dispus respectarea prevederilor Legii 50/1991 privind emiterea în termenul legal a autorizațiilor de construire”, a arătat ISC.

Asta nu l-a determinat pe primar să respecte lege și să emită autorizația de construire. Prin urmare, în 2022 Sanador a dat în judecată Primăria Capitalei.

„O obrăznicie rar întâlnită”

Avocatul Radu Dinulescu a comentat pe marginea deciziei luate de judecătorii de la Tribunalul București, insistând că Nicușor Dan manifestă un dezinteres total față de bolnavii de cancer, dar tratează cu indiferență „suverană” și cu refuz inexplicabil o decizie DEFINITIVĂ a unei instanțe de judecată, motiv pentru care este, din nou, amendat, de data aceasta prin decizia magistraților de la Tribunalul București.

„Echipa condusă de maestrul Vladimir Vișoianu a reușit să câștige acțiunea privind obligarea emiterii autorizației de construire pentru Sanador, la primult termen – fondul acțiunii – și la primul termen, recursul declanșat de primarul general Nicușor Dan. S-a zbătut cât a putut să nu dea autorizație de construire cele mai mari secții de Oncologie a unui spital din România, unde pot fi tratați 3.000 de bolnavi pe lună!

Imediat după ce hotărârea a rămas definitivă privind obligarea sa de a emite autorizația de construire, Sanador a trimis o adresă primarului general Nicușor Dan și l-a rugat, practic, să respecte hotărârea judecătorească și, în condițiile în care ar fi respectat-o, n-ar fi existat niciun fel de penalizări și niciun fel de despăgubiri cerute.

Nu numai că Nicușor Dan nu a vrut, nu numai că s-a opus cu obstinație, dar a scris o adresă de o obrăznicie rar întâlnită, unde a precizat că el nu dorește să elibereze autorizația de construire, cu toate că știe că are o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, care îl obligă să elibereze autorizația, pentru că el respectă Constituția și legile țării.

Acest litigiu pe care l-am făcut acum pentru despăgubiri este datorat acestei rea voințe, acestui blocaj pe care Nicușor Dan îl creează cu privire la drepturile pacienților și la drepturile unui investitor în domeniul medical, probabil cel mai mare din România”, a explicat avocatul Radu Dinulescu.

„Vor fi plătiți bani publici”

În plus, avocatul Dinulescu a mai precizat că, din nou, vor fi plătiți bani publici pentru blocajele lui Nicușor Dan, numai că – de data aceasta – primarul general al Capitalei luptă, din nefericire, împotriva bolnavilor de cancer.

Este o „răutate” pe care Nicușor Dan o promovează, mai spune avocatul Radu Dinulescu, cu siguranță va face și recurs, dar nu poate „scăpa” de acest litigiu decât dat va semna această autorizație de construire cerută de Sanador, existând și o hotărâre definitivă a instanței de judecată.

„Din păcate, vor fi plătiți, din nou, bani publici, pentru aceste idiosincrazii, pentru aceste blocaje de care Nicușor Dan se face vinovat în tot Bucureștiul. Suntem într-o situație în care nu cred că cineva poate să asimileze termenul de rechin imobiliar, pe care Nicușor Dan îl folosește non-stop și neavenit, cu un investitor în domeniul medical care reprezintă cea mai mare instituție medicală privată din România, mă refer la Spitalul Sanador, și care aici trebuie să construiască cea mai mare secție Oncologică a unui spital privat din România.Răutatea pe care Nicușor Dan o promovează împotriva bolnavilor de cancer, aceasta este problema, nu e lupta lui Nicușor Dan împotriva Sanador. Despre asta vorbim. Va face recurs, dar nu are nicio șansă, ca să scape de acest litigiu trebuie să vină cu autorizația de construire semnată, se supune și unei plângeri penale în același timp”, a punctat avocatul Radu Dinulescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.