miercuri, iunie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalIohannis a promulgat o lege care-i socotește bolnavi și-i monitorizează pe toți...

Iohannis a promulgat o lege care-i socotește bolnavi și-i monitorizează pe toți românii care intră într-o sală de jocuri de noroc. DOCUMENTE

-

Deputatul Florin-Claudiu Roman (PNL), cel care a demisionat din funcția de ministru la doar trei săptămâni după numire, pe 15 decembrie 2021, pentru că a mințit în CV-ul oficial despre studiile pe care le are, cât și despre opera sa științifică, a reușit să treacă prin parlament o lege care afectează grav dreptul la viață privată al românilor.

Culmea este că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care a devenit Legea nr.326/2022, deși Consiliul Legislativ a dat aviz negativ, justificând:

„Semnalăm că în cadrul Expunerii de motive se arată că „Dependența jocurilor de noroc este o tulburare legată de controlul impulsurilor. Jocul patologic este o afecțiune cu mult mai întâlnită…”

În situația în care dependența jocurilor de noroc este tratată în cadrul proiectului din perspectiva unei boli, precizăm că art. 9 alin (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 interzice în mod expres prelucrarea de date cu caracter personal care dezvăluie date privind sănătatea unei persoane fizice(…)

De asemenea, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene statuează prin art. 8 că „orice persoană are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc”, „asemenea date trebuie tratate în mod corect, în scopurile precizate și pe baza consimțământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege”, precum și faptul că „orice persoană are dreptul la respectarea vieții private”, conform art. 7.

„Psihiatrul” Florin-Claudiu Roman

Deputatul Florin-Claudiu Roman, care, încă, nu și-a trecut în CV că ar avea și studii de medicină, scrie în Expunerea de motive, fără să citeze de undeva, ca un adevărat psihiatru:

„Jocul patologic de noroc este tulburarea de control a impulsului, ce se explică prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, în ciuda conștientizării efectelor negative pe care acesta le are asupra sa și a celor din jurul său.

Individul simte o senzație crescândă de tensiune sau excitație înainte de a comite actul și apoi simte plăcere, gratificație sau ușurare în timpul jocului”.

Ai intrat, ai fost diagnosticat

Numai că noua lege, inițiată de Roman și promulgată de Iohannis, consideră, așa cum spune și Consiliul Legislativ, toți românii care intră, fie și din curiozitate, fără să parieze, într-o sală de jocuri de noroc ca bolnavi:

Legea prevede că sălile de jocuri de noroc vor ţine evidenţa, electronic, a celor care intră în aceste locuri:

„La articolul 15 alineatul (6), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

d) organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire.”

Legea promulgată de către şeful statului instituie și introducerea obligaţiei organizatorilor de jocuri de noroc de a constitui şi a ţine la zi o bază de date referitoare la „persoanele autoexcluse” şi „indezirabile”. Dar nici asta nu este deloc în regulă, după cum a observat și Consiliul Legislativ:

„Analizând prezentul proiect, semnalăm și faptul că, prin acesta, se introduc noțiunile de persoană „indezirabilă” și persoană „autoexclusă”, fără a fi redate și definițiile acestora.

Precizăm că acești termeni nu se regăsesc, în prezent, nici în cuprinsul actului normativ de bază, care se dorește modificat”.

Ei, bine, legea promulgată de Iohannis nu lămurește cine sunt persoanele indezirabile și cele autoexcluse.

Ce l-a mânat pe Roman în luptă

Florin-Claudiu Roman a precizat după adoptarea iniţiativei de către Camera Deputaţilor, pe 31 octombrie, că cei dependenţi de păcănele vor putea fi opriţi la timp „să îşi facă praf viaţa”.

„Astăzi a mai trecut o lege importantă prin Parlament, pe care am iniţiat-o ca deputat, cu sprijinul colegilor din PNL. Legea oferă instrumentul juridic prin care cei dependenţi de păcănele pot fi opriţi sa îşi facă praf viaţa. Şi părinţilor să îşi poata proteja copiii de acest «drog»”, a scris atunci Florin Roman pe Faceboook.

În realitate, Florin Roman, „cu sprijinul colegilor din PNL”, nu a făcut altceva decât să pună umărul la limitarea libertăților fundamentale ale românilor. Așteptăm să promoveze și un proiect de lege pentru monitorizarea celor care intră în farmacii, ca să-i protejeze de „dependența medicamentelor”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

USR vrea să rupă alianţa cu PMP şi Forţa Dreptei

0
Alianța Dreapta Unită (ADU) pare să fie de domeniul trecutului, un trecut dezastruos dacă ne uităm la rezultatul alegerilor din 9 iunie - atât cele locale, cât și cele europarlamentare. CITEŞTE ŞI: Iohannis a rămas şi fără ultimul susţinător pentru...