Procurorii scot la iveală minciunile ISU: Pompierii știau încă din 2014 de existența Clubului Groazei

Ancheta procurorilor în cazul incendiului devastator de la clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 32 de tineri, aduce dovezi care arată că la fel de culpabili ca patronii clubului sunt și reprezentanții unor instituții ale statului, cum ar fi ISU. Anterior, oficiali ISU și nu numai, afirmaseră că nu au știut de existența Clubului Groazei, pentru a justifica nesancționarea gravelor nereguli din activitatea localului. Procurorii au dovezi că inspectorii ISU au venit în control la clubul Colectiv încă din 2014. Ultima oară, ISU i-a ”călcat” pe patronii Colectiv cu o lună înainte de producerea tragediei.

incendiu club colectivAnchetatorii spun că tragedia s-a produs pentru că administratorii au permis accesul în club unui număr de persoane mult peste limita admisă, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență. Necunoașterea legii nu-i absolvă de vină, arată anchetatorii.

„Apărările inculpaţilor sunt simpliste şi de circumstanţă, invocând necunoaşterea legii şi a circumstanţelor în care fiecare dintre ei au acţionat în interesul şi reprezentând societatea comercială – ori nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii“, se precizează în referatul procurorilor de propunere a arestării preventive.

Profitul sau viața

Alin Anastasescu a dat declarații uluitoare în fața anchetatorilor. El a povestit cum îi motiva pe cei care închiriau clubul pentru concerte să adune cât mai multe persoane, pentru ca profitul să fie mai mare.

„Noi aveam două praguri contractuale, respectiv, dacă veneau sub 200 de persoane se plătea o chirie de 1.000 de euro, dacă veneau între 250-400 de persoane se plăteau 500 de euro, iar dacă veneau peste 400 de persoane nu se plătea chiria. Justificarea este că, cu cât mai multe persoane vin la un concert, cu atât creşte consumaţia barului. Efectiv, creşte şansa de a face profit prin vânzarea de băuturi de la bar“, a spus Anastasescu.

ISU joacă teatru

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au afirmat permanent că nu ştiau de existența clubului Colectiv, pentru a justifica de ce nu s-au sesizat că localul nu respectă nicio normă de protecție împotriva incendilor.

Teatrul jucat de ISU a continuat marți, când a emis un comunicat în care, chipurile, cere ajutorul populației, în contextul tragediei de la Colectiv, pentru identificarea „obiectivelor care au destinație de alimentație publică“, care nu se află în evidența instituției și pentru a le putea verifica. „Această măsură este necesară pentru a întreprinde acțiunile specifice de verificare a îndeplinirii normelor de securitate la incendiu conform prevederilor legale“, se arată într-un comunicat al ISU București.

Aceeași atitudine nevinovată au afișat-o șefii ISU și în fața procurorilor. Potrivit unei adrese a ISU Dealu Spirii, rezultă că nu au fost efectuate controale privind verificarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor întrucât «acest obiectiv nu figurează în baza noastră de date, nu am fost informaţi de nici o altă autoritate de existenţa acestuia şi nu au existat solicitări de emitere a avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu sau sesizări cu privire la activitatea desfăşurată în respectiva incint㻓, se arată în referatul anchetatorilor.

Dovezi incriminatoare

incendiu colectivDeclarațiile unor martori, inclusiv ale administratorilor Clubului Groazei, îi „îngroapă“ însă pe cei de la Situații de Urgență. Astfel, ISU știa foarte bine de existența localului.

Constantin Ghiorghiu, managerul unei firme din incinta Pionierul: „În primăvara anului 2015, la punctul nostru de lucru au venit două persoane, un bărbat şi o femeie, care au afirmat că sunt de la ISU. Din discuțiile purtate cu aceştia am aflat că cei doi efectuau un control pe toată platforma industrială respectivă. Mi-au spus că îi caută pe reprezentanții Clubului Colectiv pentru a le face inspecția. Le-am spus că este vorba de un club şi să-i caute după ora 20.00“.

Patronii de la Colectiv au confirmat că au primit vizita celor de la ISU. Costin Mincu: „Precizez că în primăvara anului 2015, unul dintre angajaţi mi-a comunicat că la nivelul întregii fabricii Pionierul a fost un control efectuat de la PSI/Pompieri, că s-au prezentat două persoane, au lăsat un număr de contact. Acestea s-au prezentat, ulterior, la club și ne-au întrebat dacă avem dosar PSI. Le-am spus că nu. Ne-au prezentat nişte formulare pe care le-am semnat, dar care au fost completate integral de dânşii, inclusiv nişte cărticele, unele în referire la personalul angajat, toate cu privire la PSI. (…) Cu ocazia controlului, persoanele respective au văzut spaţiul şi au întrebat de numărul de extinctoare“.

Mai mult, cei de la ISU au trecut pe la clubul Colectiv și anul trecut, fără însă să ceară avizele de funcționare. Controlul a fost cât se poate de formal.

Cătălin Gancea: „În septembrie 2014, au venit două persoane, care au spus că sunt de la pompieri şi de la PSI. Ne-au întrebat dacă avem documentul în baza căruia putem funcţiona. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete şi să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizaţie. La câteva zile, ne-au comunicat unde să fie puse extinctoarele“.

Firmele de la Pionierul, controlate de ISU în 2014

În 2014, la o hală a fabricii Pionierul s-a declanșat un incendiu. ISU a intervenit atunci cu trei autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare şi unul SMURD. Ulterior, a fost demarată şi o anchetă pentru stabilirea cauzelor ce au generat focul. Cu aceeși ocazie, ISU a verificat toți agenții economici care închiriaseră spații comerciale în halele Pionierul.

Filmul tragediei

Cu ajutorul martorilor și al camerelor de luat vederi, anchetatorii au refăcut, minut cu minut, filmul tragediei.

  • Ora 22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deservește scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde.
  • Ora 22:32:00, Se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deservește scena.  Acestea ard timp de 16 secunde.
  • Ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, spațiul dintre stâlpul de suținere al imobilului și scenă rămâne în continuare luminat, semn că incendiul s-a declanșat.
  • Ora 22:32:26, focul s-a propagat la tavanul situat între stâlpul de susținere al imobilului și scenă, iar din acesta încep să cadă bucăți incandescente
  • Ora 22:32:35, suprafața tavanului care arde crește foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieșire.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.