EXCLUSIV. Cum a refuzat Oprescu să cheme procurorii în cazul Constanda

constandaLitigiul dintre Primăria Capitalei și omul de afaceri Costică Constanda este departe de a se stinge, deși acesta durează de aproape 15 ani. Instanţa supremă a decis, în decembrie 2014, ca procesul dintre omul de afaceri Costică Constanda şi Primăria Municipiului Bucureşti să se rejudece. În 2011, omul de afaceri a câştigat 163 de milioane de euro în procesul cu municipalitatea, într-un litigiu vechi de şase ani, vizând mai multe terenuri din Parcul Bordei.

Ulterior, Municipalitatea a început să-și pregătească o nouă apărare. Numai că, atunci când avocaţii i-au spus primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, că ar trebui chemați procurorii, edilul-șef a schimbat casa de avocatură, au explicat, pentru Cetățeanul.net, surse din Primărie.

Cum ar putea fi golită vistieria Primăriei Capitalei

Cert este că omul de afaceri Costică Constanda susţine că este dispus să cedeze 24.000 de metri pătraţi din Satul Francez, contra a 120 de milioane de euro, şi să renunţe la proces şi la alte despăgubiri pe care le cere după ce Municipalitatea i-a aprobat în 2010 un PUZ, promis în 2008. El motivează că, prin această tranzacţie, Primăria ar economisi 22,8 milioane de euro. Oferta a fost trimisă de către omul de afaceri chiar înainte de casarea sentinței.constanda

Apărătorii Municipiului Bucureşti în litigiul cu Costică Constanda susţin în plângerea depusă la CSM, în 2011, că „doamna judecător Evelina Oprina a încălcat dreptul la un proces echitabil al Municipiului Bucureşti”. De asemenea, îi cer preşedintelui CSM, judecătorul Nicolae Horaţius Dumbravă, să verifice faptul că ar fi existat „favorizarea reclamanţilor prin stabilirea unei taxe de timbru de aproximativ 200.000 de euro, sub plafonul reglementat în mod expres de dispoziţiile legii nr.146/1997”. Respingerea cererii de probatorii formulate de Municipiul Bucureşti şi refuzul nejustificat de a-i permite Municipiului Bucureşti să ia la cunoştinţă de întâmpinarea depusă în cauză de Piraeus Bank sunt alte motive pentru care primarul Sorin Oprescu pune la îndoială activitatea şi conduita Evelinei Oprina.

Miza unui scandal de şapte ani

constanda
Satul Francez

Procesul câştigat în vară de Costică Constanda a început anul trecut, după ce consilierii generali au refuzat să-i aprobe omului de afaceri construirea unor imobile în Satul Francez.

Aleşii locali au respins de mai multe ori proiectul cu privire la autorizaţia de construcţie, prin părăsirea sălii de către unii consilieri. Scandalul datează însă din 2004, de pe vremea primarului Traian Băsescu. La acea vreme, Tudor Dumitru şi Lincaru Eugen au fost împroprietăriţi cu Parcul Bordei, în schimbul terenului pe care aceştia în revendicaseră în Satul Francez.
Soţii Constanda au cumpărat de la cei doi Parcul Bordei şi au solicitat consilierilor generali eliberarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să le permită construirea unui complex rezidenţial. Consiliul a refuzat, pe motiv că viitoarea construcţie urma să se facă pe un spaţiu verde, iar Constanda a dat în judecată instituţia, argumentând că i-a fost afectat dreptul la proprietate.
Curtea de Apel Bucureşti i-a dat dreptate şi a obligat Consiliul să-i aprobe PUZ-ul şi să-i plătească daune de 17 milioane de euro. Cele două părţi s-au aşezat însă la masa negocierilor şi s-au înţeles ca municipalitatea să primească Parcul Bordei în schimbul Satului Francez.
De asemenea, autoritatea locală se mai obliga să-îi aprobe o construcţie de parter şi cinci etaje, de 21 de metri înălţime. Totul, pentru ca omul de afaceri să renunţe la daune. Pactul a fost rupt în 2009 de actualii consilieri generali, care nu i-au mai aprobat lui Constanda construcţia. Ulterior, în ianuarie 2010, acesta s-a adresat Tribunalului Bucureşti, cerându-i să anuleze contractul prin care renunţa la Parcul Bordei în schimbul Satului Francez. Mai mult, a solicitat despăgubiri care au ajuns la suma totală de 200 milioane de euro.
Câştigul din vara acestui an al lui Costică Constanda l-a determinat pe Doru Giugula, consilier PSD în CGMB şi avocat, să declare că decizia este ilegală, iar instanţa – coruptă. „Nu ştiu ce a calculat şi cum s-a calculat, însă e clar că instanţa este coruptă şi a fost interesată să dea o astfel de hotărâre”, a declarat Giugula. Primăria Capitalei va face apel împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti şi, potrivit consilierului juridic George Iorgovan, se va cere recuzarea judecătoarei Evelina Oprina. Până la închiderea ediţiei, magistratul nu a putut fi contactat.

14 ani de tergiversări

Povestea dintre Constanda și Primăria Capitalei a început înainte de 2000, când omul de afaceri a cumpărat, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha de teren din Satul Francez.

● În 2003, Municipalitatea i-a dat lui Constanda, la schimb pentru Satul Francez, aceeași suprafață în Parcul Bordei.

● Pentru că a vrut să construiască, iar Primăria s-a opus, Constanda s-a adresat instanței.

● După cinci ani, instanța i-a dat câștig de cauză, obligând Consiliul să-i plătească 18 milioane de euro.

● Ca să nu-i dea banii, Consiliul i-a dat 2,8 ha în Satul Francez și s-a obligat să-i aprobe un PUZ.

● În iulie 2011, s-a aprobat anularea înțelegerii și despăgubiri de 200 milioane de euro.

● În noiembrie 2013, Curtea de Apel a scăzut despăgubirile la 160 milioane de euro.

● Atât Constanda, cât și Primăria au declarat recurs.

● Omul de afaceri a făcut o ofertă Primăriei: e dispus să vândă 24.000 de metri pătrați și 15 vile din Satul Francez pentru 120 milioane de euro și să renunțe la despăgubiri în valoare de 168 milioane de euro.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. acesta ca si oprescu au cerut ca interlopi oprirea apai ,chestie facuta de APA NOVA invocand o avarie este un truc cu avaria mcum s-a petrecut si se petrece de la ora 11 pana inprezent azi 17.07 la bloc.w1 din str. n. grigorescu nr.2 sec 3 unde se lucreaza ,mana in mana cu asazis primar sec 3 r, negoita cu scopul de a suge bani deaceea noi ceremdesfiintarea organizatiei interlope APA nova si a echipelor fantoma de rezolvare a avariilor

  2. toata povestea asta cu Costanda nu e clara, a cumparat drepturi litigioase, e vorba de suprafete din spatiul public, firesc sa lase impresia cetatenilor de lucru dubios.Primaria nu trebuie sa lase lucrurile asa, justitia e baza, dar dc primaria nu actioneaza, cetatenii vor pierde si e pacat! sa castige cine are dreptate, dar corect si pe lege!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.