vineri, iulie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDorin Iacob: „Nicușor Dan a dat note informative la Securitate! Dacă refuza,...

Dorin Iacob: „Nicușor Dan a dat note informative la Securitate! Dacă refuza, nu mai ieșea din țară”

-

Indiferent dacă raportul de la Securitate referitor la Nicușor Dan este sau nu real, actualul primar general și-a turnat la colegii cu care mergea la olimpiadă. Altfel, Nicușor Dan nu ar fi putut să călătorească în străinătate. Dezvăluirea a fost făcut de Dorin Iacob, fost ofițer SRI la începutul anilor 90, care cunoștea foarte bine sistemul.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT – BOMBĂ Nicușor Dan și-ar fi turnat la Securitate colegii cu care a mers la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987

Dorin Iacob, candidat al Partidului Alternativa Dreaptă pentru Bucureşti la Primăria Capitalei, a declarat, pentru ziarul Cetățeanul, că și în situația în care raportul de la Securitate ar fi fake, asta nu schimbă cu nimic lucrurile: Nicușor Dan și-a turnat colegii, pentru că altfel Securitatea nu i-ar fi permis niciodată să iasă din țară.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan nu neagă că a turnat la Securitate

Dacă refuza colaborarea, nu putea ieși din țară. Nicușor Dan a ieșit de 3 ori!

Dacă ar fi refuzat să dea note informative, afirmă Dorin Iacob, locul său în lotul de matematică ar fi fost luat imediat de alți elevi, la fel de bine pregătiți ca și el, dar cu obediență față de sistem și fără probleme de conștiință. Or, Nicușor Dan a participat la 3 (trei) olimpiade! Asta dovedește că fostul olimpic, actual primar general, a acceptat să dea note informative despre colegii săi și chiar a făcut-o.

De altfel, Nicușor Dan nu a negat că ar fi dat note informative la Securitate, ci a spus că nu a semnat niciun angajament cu fosta poliție politică și că așa era legea atunci.

Problema în discuție nu este autenticitatea documentului. Așa cum este făcut, documentul este credibil în foarte mare măsură. Eu știu că după 1989 s-au mai fabricat astfel de documente, pentru șantajarea unora. Dar, de ce ținea șantajul sau recrutarea după 89? Pentru că cel șantajat cunoștea exact împrejurarea în care el a colaborat cu fosta Securitate.

Aici sunt două aspecte. Primul: de când are Nicușor Dan cunoștință de acest document, dacă nu cumva în baza acestui raport Nicușor Dan a fost șantajat și recrutat după 1989 ca să colaboreze cu Statul Paralel. E o suspiciune foarte rezonabilă. Și al doilea: astăzi, Nicușor Dan recunoaște pentru prima dată în fața opiniei publice că a colaborat cu Securitatea. A invocat acele interacțiuni obligatorii, conform legislației de atunci, pentru toți românii care călătoreau în străinătate. Dar, ce să vezi? Când interacționai cu ofițerul de Securitate, dacă nu-i plăcea de tine și nu colaborai, nu plecai în străinătate. Acesta este subiectul acestui scandal, nu dacă raportul Securității este sau nu real, a explicat candidatul Partidului Alternativa Dreaptă pentru Bucureşti.  

CITEȘTE ȘI: Piedone, către Nicușor Dan: „Aud că îți cam adunai colegii isteți și îi descriai în multe paranteze pentru tovarășii torționari!”

„Indiferent cât erai de bun la matematică, rămâneai acasă dacă nu colaborai cu Securitatea”

Dorin Iacob spune că la selecția celor care participau la olimpiade în străinătate performanțele erau în planul al doilea. Mai important era dosarul de la Securitate, care își dădea ok-ul în cazul fiecărui component al lotului olimpic.

Indiferent cât erai de bun la matematică, rămâneai acasă dacă nu acceptai să colaborezi cu Securitatea și să dai note informative despre colegi. Pentru mine este clar că acel document a fost făcut de cineva de acolo care cunoștea exact împrejurările în care Nicușor Dan a colaborat cu ei. El putea să nu colaboreze, dar nu mai pleca. Unii n-au mai plecat de loc, alții nu au mai plecat a doua oară. Nicușor Dan a plecat de trei ori. Iar colaborarea lui a fost apreciată”, a afirmat Dorin Iacob.

Acesta spune că situația lui Nicușor Dan este identică cu cea a lui Traian Băsescu. Cu toate acestea, CNSAS le-a eliberat amândurora adeverințe de necolaborare cu fosta Securitate.

„Mesajul lui Nicușor Dan a început cu o recunoaștere: ‹‹am făcut ce scria în legea de atunci››. Legea spunea, dar nu toți au acceptat să devină turnători și au rămas acasă, n-au mai ieșit din țară. Aceeași situație a fost și în cazul lui Traian Băsescu, care a spus că a făcut numai ce trebuia să facă un ofițer… Și Nicușor Dan, și Traian Băsescu au primit de la CNSAS adeverințe că nu au colaborat cu Securitatea. Asta nu exclude că oricând poate fi găsit angajamentul semnat de Nicușor Dan. Pentru că angajamentul lui nu se află într-un dosar cu numele lui Nicușor Dan, ci se poate regăsi, ca și în cazul lui Băsescu, în dosarul de urmărire al altui român. În acele dosare nu a căutat nimeni. Din acest motiv Nicușor Dan a primit adeverința de necolaborare”, a conchis Dorin Iacob.

CITEȘTE ȘI: După gafele din ultimele săptâmâni,  Nicusor Dan se ascunde când aude despre dezbaterea cu Gabriela Firea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...