vineri, iulie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum a scăpat Ludovic Orban de dosarul finanțării ilegale de la UTI...

Cum a scăpat Ludovic Orban de dosarul finanțării ilegale de la UTI – Urdăreanu. Nicușor Dan: „Să fii prins când iei bani cu sacoșa…”

-

Președintele Partidului Forța Dreptei Ludovic Orban, care îl susține pe „independentul” Nicușor Dan la Primăria Capitalei, a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare, după ce i-ar fi cerut patronului UTI, Tiberiu Urdăreanu, să-i finanțeze ilegal campania electorală din 2016.

Atunci, Nicușor Dan l-a atacat pe cel care azi este considerat mentorul său: „Să fii prins când iei bani cu sacoșa…”

Se spune că salvarea miraculoasă a lui Orban nu ar avea legătură cu argumentele invocate de judecători pentru a pronunța achitarea, ci mai degrabă cu vestitele „culoare din justiție” ale Statului Paralel. Sau este doar o simplă coincidență.

Cert este că, după ce a scăpat cu cazierul curat, Ludovic Orban a suferit o „metamorfoză”: din opozantul declarat al abuzurilor DNA, liderul liberal a ajuns un susținător înfocat al Laurei Codruța Kovesi, cea pe care, în 2013, o cataloga drept „un instrument de represiune aflat în mâna lui Traian Băsescu”.

De altfel, presa a dezvăluit că, după achitare, Ludovic Orban „s-a predat cu arme și bagaje în tabăra DNA, făcând în ultimii ani adevărate ode la adresa Laurei Kovesi, cea pe care în 2013 o considera ca fiind un instrument de represiune aflat în mâna lui Traian Băsescu. Același aplaudac DNA Ludovic Orban (…) nu a avut nicio ezitare să se afișeze în fața Laurei Kovesi la o întâlnire GDS sau să sară în Piața Victoriei alături de #rezistenții care susțin sistemul securist care a acaparat România, abuzurile DNA și spectacolele cu cătușe”.

Nicușor Dan, despre Ludovic Orban: „Să fii prins când iei bani cu sacoșa… Mi se pare inadmisibil!”

Ludovic Orban și actualul său discipol Nicușor Dan râvneau amândoi la fotoliul de primar al Capitalei, în 2016.

Ca să-și optimizeze șansele, liderul liberal a apelat la magnatul Tiberiu Urdăreanu, care controlează grupul UTI, cel care, de altfel, l-a și turnat ulterior la DNA. Afaceristul l-a înregistrat pe Orban în timp ce-i cerea 50.000 de euro pentru a-și plăti aparițiile televizate. Apoi, Urdăreanu le-a dus probele anchetatorilor.

Procurorii care l-au pus sub acuzare pe deputat spuneau că patronul UTI a acceptat să plătească suma cerută „în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”.

După ce scandalul a bubuit în presă, Nicușor Dan l-a atacat extrem de dur pe contracandidatul său, Ludovic Orban. „Domnul Orban vroia să ia bani cu sacoșa. Era candidatul PNL când făcea asta. Și candidatul tău este prins când cere bani cu sacoșa de la omul care ia bani de la primărie, de la UTI, ca să candideze. Mi se pare inadmisibil!”, tuna și fulgera Nicușor Dan.

După ce alegerile au fost câștigate de Gabriela Firea și n-au mai avut nimic de împărțit, Nicușor Dan a uitat de „sacoșa cu bani de la UTI” și a devenit protejatul liderului liberal, care, de altfel, acum îl sprijină în lupta pentru un nou mandat la Primăria Capitalei.

Firma UTI a derulat mai multe contracte importante cu Primăria Capitalei. Unul dintre acestea a fost cel pentru administrarea Arenei Naționale, în valoare de 7,5 milioane de euro, reziliat însă de Gabriela Firea, după ce a câștigat mandatul de primar general.

„Metamorfoza” lui Ludovic Orban

După ce a scăpat de condamnare, Ludovic Orban a uitat de „doamna cu cătușele”, așa cum era cunoscută șefa DNA de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi.

Presa a dezvăluit că Orban nu a mai scos niciun cuvânt împotriva procurorilor DNA și împotriva „Binomului DNA-SRI” în legătură cu  fabricarea de dosare penale soldate apoi cu achitări în instanță, ba chiar a susținut necondiționat cele două instituții de forță. Astfel, Ludovic Orban a fost acuzat că nu a avut nicio reacție în cazul colegului sau de partid Dan Radu Rușanu aruncat cu lunile în arest și apoi achitat definitiv.

De altfel, Ludovic Orban s-a poziționat public în apărarea Laurei Kovesi în momentul în care fostul ministru de Justiție Tudorel Toader a propus revocarea din funcție a acesteia. Și tot față de șefa DNA, același Ludovic Orban s-a ploconit în fața Laurei Kovesi, la o dezbatere organizată de Grupul de Dialog Social la care au participat toți agenții de propagandă ai „Binomului DNA-SRI”

Orban a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi și după ce aceasta a câștigat la CEDO procesul cu statul român pentru revocarea din fucția de șef al DNA.

Ludovic Orban tuna și fulgera: „Decizia reprezintă confirmarea de la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală”. Și tot Orban a sprijinit-o pe Laura Codruța Kovesi pentru poziția de procuror-șef european.

Ludovic Orban în 2013: „Decizia lui Ponta de a o numi pe Kovesi reprezintă o trădare a cetățenilor”

În 2013 însă, Ludovic Orban avea cu totul altă părere despre Laura Codruța Kovesi.

„Decizia premierului Ponta reprezintă o trădare de neacceptat faţă de toți cetățenii români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu și care au votat USL la alegerile parlamentare. Propunerea omului lui Traian Băsescu, Codruța Kovesi, care a fost mâna dreaptă în tot sistemul ticăloșit pe care l-a pus în mișcare Traian Băsescu, pentru mine este un act inacceptabil care mă determină ca începând de astăzi să pun semn de egalitate între Victor Ponta şi Traian Băsescu”, spunea atunci Ludovic Orban.

Ulterior, Ludovic Orban, a explicat declarațiile anti-Kovesi din 2013: „A trecut mult timp de-atunci. Deciziile în politică nu le iei în funcție de interesele personale (…) Fiecare om are memorie, poate să își amintească, dacă cineva vrea să acționeze, poate să acționeze (…) Din 2013 a mai trecut foarte mult timp”.

„Portițele” judecătorilor pentru achitarea lui Orban

Ludovic Orban a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.

„La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreședinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcția de primar al municipiului București.

Ulterior, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. (…) Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri, se arăta în rechizitoriul DNA.

În 2018, completul de cinci judecători al Curții Supreme a decis însă achitarea definitivă a lui Ludovic Orban.

Ca să pronunțe achitarea, magistratii au invocat că „o persoana potentă financiar”, cum este cazul lui Tiberiu Urdareanu, „nu poate fi dominată de un lider politic”!?!.

Instanța a avut în vedere și faptul că Urdăreanu are chiar el probleme judiciare, iar denunțul făcut împotriva lui Orban îi poate aduce o eventuală înjumătățire a pedepsei.

„Mă consider nevinovat. Nu am uzat de influență politică. În două ore de discuție nu am pomenit și nu am făcut nici cea mai mica aluzie la funcția politică. Nu am avut niciun moment intenția de a beneficia de bani ilegali sau peste limite legale. Nu am fost niciodată ținta unor suspiciuni. Am încredere în capacitatea instanței de a judeca”, s-a apărat Ludovic Orban în fața instanței.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...