duminică, iunie 2, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principal#coronavirus. Ne face masca rău? Un medic și un fizician se contrazic

#coronavirus. Ne face masca rău? Un medic și un fizician se contrazic

-

Medicul Adina Alberts și fizicianul Cristian Presură au concluzii diferite cu privire la purtarea măștii de protecție.

Concluziile medicului Adina Alberts

Dr. Adina Alberts atrage atenția asupra pericolelor purtării măștilor de protecție în spațiile publice sau închise.

„ATENȚIE! MASCA NU ESTE UN ECHIPAMENT DE PROTECȚIE INOFENSIV
Obligativitatea purtării unei măști în spațiul public închis, la serviciu sau în școală, nu poate fi impusă tuturor.

Iată de ce:

1. O cercetare care datează din aprilie 2008 arată că „saturația de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măștii de protecție (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani”, se arată în această cercetare.

2. Cei care suferă de boli precum BPOC, emfizem pulmonar, boli cardiace, astm, își pot agrava starea de sănătate prin faptul că „fac un efort major de a-și umple plămânii cu oxigen”, se arată într-un comentariu al medicului Kimber Stout, doctor în științe medicale. Persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon. „Dacă masca de protecție obstrucționează felul în care persoana respiră, se poate ajunge la situația în care există mai mult CO2 în plâmâni decât oxigen”, a mai spus dr. Stout.

3. O să vă întrebați, probabil, „Atunci chirurgii cum pot să opereze 12 ore cu mască la gură fără să li se facă rău?”. Evident, această desaturare îi afectează – „scăzându-le SpO2 chiar și cu 20%”, conform unui studiu realizat de cercetătorii de mai multe universități de medicină din Turcia. După un timp intervine un mecanism compensator. Este ca un antrenament care necesita luni de zile de efort de adaptare din partea organismului.

4. În plus, dovadă că masca chirurgicală nu este un dispozitiv inofensiv, o reprezintă faptul că s-a creat un aparat portabil, un concentrator de oxigen, destinat cadrelor medicale sau celor care poartă timp îndelungat masca pe față. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un concentrator de oxigen care se poate atașa la măștile de tip N95.

Vă asigur că sunt un mare susținător al prevenției, iar purtarea măștii este foarte utilă în acest sens. Dar fără impunerea obligativității.”, a scris Adina Alberts pe pagina ei de Facebook. 

Concluziile fizicianului Cristian Presură

Fizicianul Cristian Presură a făcut un experiment și a purtat ore întregi două măști de protecție pentru a vedea dacă se reduce nivelul oxigenului din sânge. Fizicianul spune că mitul e fals.

„Mulți oameni se îngrijorează că datorită purtării măștiile scade oxigenația în sânge. Asta de ce? Pentru că noi expirăm aer, aerul pe care îl expirăm are mai puțin oxigen, el ramâne în mască, închis, și în timp de schimbă cu aerul din afară.

Oamenii se îngrijorează pentru că aerul pe care îl expiră din nou va avea o concentrație mai mică de oxigen.

Apar tot felul de teorii pe internet cum că această oxigenare a sângelui ar scădea sub niște niveluri care ar fi periculoase. Ori eu astăzi am făcut experimentul și am demonstrat că nu este așa.

Am purtat două măști, una peste cealaltă, timp de șase ore. În primele patru ore am făcut efort intens. Am fost la sala de sport jumătate de oră, am fost cu bicicleta o oră jumătate și am mers pe jos încă o oră jumătate, două ore aproape.

În tot acest timp mi-am măsurat oxigenația sângelui cu un aparat. La început, oxigenația sângelui a fost de 98%, așa cum este normal. La sfârșitul experimentului, după șase ore a fost tot 98%”, a explicat Cristian Presură.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Profesor acuzat că lua bani de la elevi ca să treacă anul

0
Un profesor de la un liceu din Arad este cercetat penal pentru luare de mită. CITEŞTE ŞI: Arad. Profesor acuzat de luare de mită de la elevi Cadrul didactic ar fi pretins de la elevii din clasele de seral bani pentru...