Ce bine e să ai presă când faci afaceri cu CFR-ul

CFR

Afacerile cu statul sunt mai bănoase dacă ai în portofoliu și o instituție de presă. Este „rețeta” folosită de ani buni de Cezar Cosmin Botez, patron al unor companii abonate la contracte pe bani publici la CFR, dar și al platformei de știri „Club Feroviar”.

„Vehiculele active” controlate de Cezar Cosmin Botez sunt Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA și Cariera Feroviara SRL. Afacerile sale sunt însă orientate în primul rând asupra companiei Antrepriza de Construcţii Căi Ferate SA, deținută împreună cu Gheorghe Ciuvăț, o societate cu 47 de angajați, cunoscută în piață pentru relațiile comerciale cu CFR SA. 

CITEȘTE ȘI: Sub ochii lui Grindeanu! CFR Călători a fentat legea ca să lungească mandatul directorului Preoteasa

Numai în 2023, Antrepriza de Construcţii Căi Ferate SA a obținut șapte contracte publice de prestări servicii ca ofertant unic, iar alte două contracte prin negociere fără publicare prealabilă, potrivit informațiilor obținute din surse publice. Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 18,4 milioane de lei.

Parteneriatele de afaceri ale omului de afaceri Cosmin Botez nu pot fi străine de  conferințele organizate de portalul de presă Club Feroviar, ultima derulată între  8 și 9 mai 2023, la Hotelul Alpin din Poiana Brașov. Astfel de evenimente creează întotdeauna, în sens pozitiv, contexte informale între participanți. Pe de altă parte, ele întăresc conexiunile dintre oficialii Ministerului Transporturilor și reprezentanții sectorului privat din domeniu. Următorul eveniment media organizat de Club Feroviar, „Zilele Feroviare”, are loc chiar joi, la Hotel Radisson Blu, din Bucureşti. Potrivit organizatorilor, „Evenimentul va reuni specialiști, experți și lideri din sectorul feroviar, oferind o oportunitate pentru schimbul de idei și crearea de parteneriate”.

CFR

Contracte pe bandă rulantă de la CFR Infrastructură

Potrivit informațiilor publice, Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA, controlată de Cosmin Botez, este unul dintre partenerii comerciali importanți ai „CFR Infrastructură (CFR SA)”, derulând contracte cu CNCF CFR SA – Sucursala Regionala CF Craiova – Unitate Operațională, CNCF CFR SA – Sucursala Regionala CF Galați – Unitate Operațională, CNCF CFR SA – Sucursala Regionala CF Timișoara – Unitate Operațională.

Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA este furnizorul constant de servicii al CNCF CFR SA, obținând, în intervalul 2014 – 2023, zeci de contracte de construcții căi ferate. În anul 2023, compania a obținut șapte contracte publice ca ofertant unic.

De asemenea, compania a obținut alte două contracte prin negociere fără publicare prealabilă. Valoarea totală a contractelor obținute ca unic ofertant este de 18.370.000 lei. Contractele au fost atribuite prin negociere fără publicare prealabilă, procedura fiind justificată prin faptul că nicio ofertă sau nicio ofertă/cerere de participare corespunzătoare nu a fost primită ca răspuns la o invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare. În cazul ambelor contracte au fost operate două modificări pentru suspendarea contractului pe perioada 15.02.2023-15.03.2023 și extinderea datei de finalizare a lucrărilor până la 13.04.2023.

Păienjenișul afacerilor din jurul CFR

Lumea afacerilor din jurul CFR este mică și, bineînțeles, interconectată. Administratorul Club Feroviar SRL, Mirel Marian Socasi, este de asemenea administrator în cadrul companiei Infer Consulting SRL, specializată în activități de consultanță pentru afaceri și management.

Potrivit informațiilor publice, Infer Consulting SRL a fost înființată în martie 2015, în prezent fiind deținută de Eugenia Unga Radița – 50.05% și Inno Bahn GMBH , companie administrată în trecut chiar de Cosmin Botez – 49.95%.

În trecut, Mirel Marian Socasi, administratorul Infer Consulting și și Club Feroviar SRL a mai fost coasociat cu Botez în cadrul Rossada Innovative Solutions SRL dar și administrator în cadrul companiei Smartro Concept Industrial SRL, în care patronul Club Feroviar a fost de asemenea asociat.

Un alt personaj din „Clubul Feroviar” este Ștefan Roșeanu, care a fost cofondator și coasociat al Club Feroviar SRL alături de tatăl său, Vladimir Roșeanu, în perioada 2003-2012. Ulterior, în 2013, Ștefan Adrian Roșeanu a fost promovat chiar director General al Club Feroviar, potrivit informațiilor publice.

După ce Ștefan Roșeanu a părăsit compania, fratele său Mihai Virgil Roșeanu a preluat funcția de director General al Club Feroviar SRL, din decembrie 2014, până în august 2020.

De asemenea, Cosmin Cezar Botez a fost coasociat cu Ștefan Roșeanu și Mihai Virgil Roșeanu în Grupul de Dezvoltare și Investiții Feroviare SRL, companie radiată în 2012. Cu Mihai Virgil Roșeanu, Cosmin Botez este în prezent coasociat în Cariera Feroviara SRL.

De la Clubul Feroviar, la Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Ștefan Adrian Roșeanu este din octombrie 2021 președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (AFR). Surse din piață spun că Roșeanu ar fi fost promovat de PNL prin intermediul unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pentru care Ștefan Roșeanu a fost chiar consilier.

La conducerea AFR, Ștefan Roșeanu l-a înlocuit pe Gigi Gavrilă, foarte criticat în articolele publicate de Club Feroviar pentru blocarea unor licitații pentru material rulant, inclusiv rame electrice de la Alstom, dar și pentru blocarea reformei căilor ferate.

Anterior, Ștefan Roșeanu mai lucrase la CFR. În perioada 2003-2004, el a fost șeful Departamentului de Comunicare al CFR SA, ulterior ocupând și funcția de Director Executiv al CFR Călători (2012-2013).

În octombrie 2021, Ștefan Roșeanu a fost numit administrator provizoriu neexecutiv al Metrorex SA, deținând funcția până în februarie 2023.

Presa l-a criticat aspru pe Ștefan Roșeanu, consemnând că „Sorin Grindeanu a făcut un pas mare în ratarea jalonului PNRR, din iunie 2023 privind achiziția de trenuri cu hidrogen din cauza amatorismului și incompetenței unui absolvent de istorie parașutat politic la șefia Autorității pentru Reformă Feroviară”.

În perioada 2020-2021, printr-o companie în care a fost asociat unic până în octombrie 2021, Rossada Innovative Solutions SRL, Ștefan Roșeanu a obținut cinci contracte cu instituții publice.

Rossada Innovative Solutions SRL, fostă Editura de Logistică & Transport SRL și ETL Business Plus SRL, a fost deținută în martie 2008 de către Club Feroviar SRL, administrator fiind Vladimir Roșeanu. Ștefan Roșeanu a preluat compania de la Cezar Cosmin Botez și Adelina Botez, iar în octombrie 2021 a transferat capitalul și administrarea către Andreea Alice Govor.

„Clubul feroviar” de la CFR

Un alt partener important de afaceri al lui Cosmin Botez este Gheorghe Ciuvăț. De altfel, din ianuarie 2022, Gheorghe Ciuvăț este majoritar în Antrepriza de Construcţii Căi Ferate SA (66,66%), Cezar Cosmin Botez deținând totuși pachetul de control (33,34%), după ce Liviu Șaramăt și-a transferat acțiunile către cei doi.

Companiile „feroviarului” Gheorghe Ciuvăț și Liviu Șaramăt au „monopol”, a scris presa, în repararea liniilor de cale ferată în județele Constanța și Cluj, dar și în alte regiuni din țară, unde câștigă contracte importante de la CFR.

Presa a mai scris că Liviu Șaramăț ar mai fi fost implicat într-un scandal privind retrocedări suspecte obținute de la Autoritatea Națională Pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.