Bloomberg: România, țara europeană în care spitalele sunt la fel de înfricoșătoare ca noul coronavirus

FOTO: valelopardo/Pixabay

România îndură cea mai mare creștere a numărului de morți din Europa de Est din cauza coronavirus, iar sistemul de sănătate al țării este printre cele mai puțin pregătite din UE. Asta i-a făcut pe jurnaliștii de la Bloomberg să afirme că spitalele românești sunt mai înfricoșătoare decât coronavirusul.

Cunoscuta publicaţie americană Bloomberg, printre cele mai importante în mediul financiar, a făcut o analiză a sistemului medical românesc în vreme de pandemie, iar concluzia jurnaliștilor este dură: condițiile precare din multe spitale au ajuns să-i sperie pe oameni mai mult decât coronavirusul. Iar faptele sunt evidente: suntem țara din Europa de Est cu cei mai mulți morți, iar unele spitale au ajuns adevărate focare de coronavirus.

Jurnaliștii de la Bloomberg remarcă o pondere disproporționată de infecții în rândul instituțiilor medicale.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Dezastrul de la Universitar! #coronavirus Cum s-a infectat spitalul din vina echipei managerului Nica

Spitalul Suceava, epicentrul epidemic al țării

Când primii pacienți care prezentau simptome de Covid-19 au apărut luna trecută într-un spital regional din România, unui doctor i-au trebuit mai mult de 50 de apeluri pentru a lua legătura cu un epidemiolog local, notează Bloomberg. Chiar și atunci, în ciuda temerii pe care coronavirusul o așternea asupra Europei, nimeni de la direcția de sănătate publică nu a părut să realizeze gravitatea situației.

Problema este acum extrem de clară, odată cu creșterea majoră a numărului de infecții – în multe cazuri, în rândul personalului [medical al spitalului respectiv – n. tr.]. Instituția este epicentrul epidemic al țării care a înregistrat mai multe decese decât statele din apropiere la un loc: Polonia, Ungaria și Republica Cehă.

„Nicio măsură de protecție nu a fost respectată”, a spus Dr. Mircea Dinu Bordiniuc, chirurg plastician la spitalul județean Suceava, el însuși având o formă ușoară a virusului. „Ni s-a dat o singură mască pe zi, iar unii dintre colegii mei nici măcar atât n-au primit. Unii pacienți au fost externați fără a fi testați. Unii au fost depistați pozitiv abia după ce au murit. A fost un lanț de decizii proaste.”

România nu este singura țară părtașă acestui chin – Covid-19 s-a răspândit asupra întregului continent, începând cu Italia. Dar aici este o pondere disproporționată de infecții în rândul instituțiilor medicale. Cum virusul amenință să suprasolicite sistemul medical, unii doctori își dau chiar și demisia.

Este cert că nu există loc mai nepotrivit în Uniunea Europeană în care să lovească pandemia. România alocă mai puțini bani sistemului medical decât oricare alt stat membru, are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din blocul comunitar. În trei decenii, guvernul a construit un singur nou spital.

Poveștile de groază din spitalele românești

Jurnaliștii de la Bloomberg au rememorat câteva incidente petrecute în spitalele românești, care le-au adus o faimă tristă.

Într-un șocant caz recent, o bolnavă de cancer în vârstă de 66 de ani, cu hemoragie internă, a luat foc accidental în timpul unei operații, din cauza unui bisturiu electric. Pentru a stinge flăcările, personalul medical a aruncat asupra pacientei o găleată cu apă. A murit o săptămână mai târziu.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății, în control la Spitalul Universitar, după imaginile cu sângele deversat în canalizare

Într-un alt caz, un furnizor de servicii spitalicești a fost găsit vinovat de punerea în pericol a milioane de vieți prin vânzarea de dezinfectanți diluați contrafăcuți, care permiteau împrăștierea bacteriilor.

Pentru a înrăutăți lucrurile, criza coronavirusului se desfășoară în timp ce la putere se află un guvern minoritar. Cel mai mare deficit bugetar al UE înseamnă că banii sunt insuficienți.

CITEȘTE ȘI: Iohannis a retras decorația oferită Spitalului Județean Suceava

Răul abia începe

coronavirus

„Trebuie luat în calcul că evoluția virusului este departe de a-și atinge vârful”, a spus Vlad Mixich, analist medical și doctor, membru al consiliului Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă. „Sistemul va atinge nivelul maxim pe care îl poate suporta mult mai repede decât în alte țări.”

România, care a implementat rapid măsuri de distanțare socială odată cu apariția coronavirusului, are 3.183 de cazuri confirmate și 122 de decese (la data de 30 martie) în rândul populației de 19 milioane de persoane. Peste 850 de cazuri au fost înregistrare doar în județul Suceava, printre care 200 de cadre medicale.

CITEȘTE ȘI: Medic din Iași, care a cerut să meargă la Suceava ca voluntar, avertizat că nu va mai putea profesa

Primul caz din orașul situat la granița de nord cu Ucraina și mândrindu-se cu titlul de sit religios al UNESCO a fost un bărbat în vârstă de 71 de ani care se întorsese din Lombardia, Italia. Toți cei 100.000 de rezidenți au fost plasați sub carantină totală în cursul acestei săptămâni.

„Pandemia care afectează întreaga lume este una severă și fiecare zi este o cursă contra cronometru pentru a salva viețile semenilor noștri”, a spus vineri președintele Klaus Iohannis, îndemnându-i pe românii care trăiesc în afara țării să nu se întoarcă acasă de Paști. „Trebuie să câștigăm această bătălie, o luptă pe viață și pe moarte, și de aceea măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până când pericolul provocat de acest virus va trece.”

Aproape 500.000 de români trăiesc și muncesc în nordul Italiei, în vreme ce statul mediteranean a fost în ultimii ani destinația preferată a medicilor și a asistentelor în căutare de un salariu mai bun în occidentul mai înstărit al Europei, conform Comisiei Europene.

Liniile de apărare împotriva coronavirus

coronavirus

Personalul medical însumează 16% din cazurile de infectare cu Covid-19 din România – mai mult chiar și decât procentul de 15% înregistrat în Spania. În timp ce cei care vor să își dea demisia se lovesc de ostilitatea multor români, Iohannis a spus joi că aceștia au nevoie de sprijin, cerându-i guvernului să acceseze fonduri UE pentru a le da un bonus lunar de 500 de euro.

„Personalul medical și doctorii noștri reprezintă prima linie de apărare împotriva epidemiei”, a spus el. „Avem nevoie de mai mult decât vorbe goale.”

Nelu Tătaru (foto), ministru al sănătății, este de acord.

„Am avut zero rezerve de echipament – aceea era realitatea pe care cu toții o cunoșteam, iar acum vedem neajunsurile”, a spus vineri. „Suntem cu toții într-o luptă contra cronometru.”

România încearcă să grăbească producția locală de măști și combinezoane de protecție, iar companiile ajută prin redirecționarea liniilor de producție. Personalul spitalului județean Suceava va fi testat și echipat în totalitate, conform lui Iohannis. Armata preia controlul [acestei unități medicale – n. tr.].

Bordiniuc, doctorul, se agită din cauza acelorași probleme care îngreunează lupta împotriva coronavirusului pe teritoriul Europei – testări insuficiente și lipsa ventilatoarelor. Sunt doar 1.600 [de astfel de aparate – n. tr].

Este îngrijorat că ceea ce se întâmplă acolo unde lucrează el se poate să nu fie un caz singular.

„Este posibil ca situația să se repete și la alte spitale dacă nu se începe testarea fiecărui cadru medical – am avut cazuri cu mult timp înainte să fi știut”, a spus Bordiniuc. „Se pare că mulți oameni nu au luat riscul în serios.”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.