Alt „revoluționar” al lui Iliescu rămâne fără patalama. DOCUMENT

Emilian Cutean și ion Iliescu. Sursa foto: https://www.facebook.com/emilianvasile.cutean
Emilian Cutean și ion Iliescu. Sursa foto: https://www.facebook.com/emilianvasile.cutean

Comisia art. 49 din cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist (SSRML) a votat,  în ședința din 29 august, pentru demararea, în instanța de judecată, a procedurii de anulare a certificatului de Luptățor cu Rol Determinant deținut de Vasile Emilian Cutean.

Iliescu e deja în instanță

Dosarul având ca obiect „anulare act administrativ” de „revoluționar” al lui ion Iliescu a ajuns la Tribunalul București pe data de 25 iulie 2023, iar pe 28 iulie a apărut pe portalul instanțelor de judecată.

Citește și Urmașii eroilor-martiri și răniții din Decembrie 1989 ies în stradă la 33 de ani de la Revoluție

Ion Iliescu are calitatea de pârât, alături de Administrația Prezidențială, reclamant fiind Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSpR).

Într-o ședință din 31 mai, SSpR din subordinea Guvernului a decis să înceapă procedurile prin care i se retrage certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 fostului președinte Ion Iliescu.

Emil Cuteanu a fost condamnat definitiv în 2012 la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.El a fost acuzat de DNA că în calitate de secretar de stat pentru problemele revoluționarilor ar fi virat nelegal 4 miliarde de lei vechi asociației de revoluționari pe care o conducea. Cuteanu a atacat decizia la CEDO, iar în 2016 Curtea de Apel București, după revizuirea dosarului, dispusă de CEDO, a desființat sentințele prin care a fost condamnat.

Și-a plătit chiria din bani publici

Emilian Cutean este unul dintre numeroșii noștrii „revoluționari de profesie” care foarte mulți ani a fost și președintele Asociației „Club 22”. Conform actelor de acuzare, spre sfârșitul lunii decembrie 2004, pe când Cutean nu mai îndeplinea funcția de secretar de stat la SSPR, din care fusese eliberat pe  20 decembrie 2004, a ordonat plata a 2,995 684 miliarde lei vechi (ROL) în contul Asociației „Club 22”, al cărei președinte era.

Plata s-a făcut în condițiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăților și utilizarea fondurilor în acest mod. Din această sumă inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociației, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deținut de asociație, imobil în care locuia și el, iar diferența a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Este vorba despre locuința fostului demnitar comunist Emil Bobu, o vilă luxoasă aflată în cartierul Primăverii pe Bd. Mircea Eliade nr.12, vilă care în afară de faptul că este sediul  Asociatiei Club 22-C.C, a fost și locuința personală a lui Cutean.

Secretar General

Emil Cuteanu este Secretar General Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Este un apropiat al PSD și fost membru al Parlamentului României din partea Partidului Social Democrat. A fost membru și președinte al Comisiei parlamentare a revoluționarilor din decembrie 1989.

A fost secretar de stat în guvernele Năstase și Boc. Din decembrie 2004 este membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române, numit prin decret al fostul președinte Ion Iliescu, care l-a și decorat cu medalia „Revoluția Română din Decembrie 1989”.

„Pentru mine, că revoluționar, ziua de 22 este o zi a bucuriei, a victoriei împotriva comunismului. Ceilalți care se dau de ceasul morții cred că sunt urmașii celor împotriva cărora noi am ieșit pe 22. Și colegii mei care au murit în 22 au murit fericiți că am învins comunismul. N-ai cum să spui că ziua de 22 este o zi a comemorării. Da, este o zi a comemorării comunismului, dar nu are cum să fie o zi a comemărării eroilor, pentru că nu apare nicăieri chestia asta”, spunea Emil Cuteanu în decembrie 2019.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.