FILIERĂ Afaceri românești cu datorii, pasate unor studenți din Nigeria! Implicații asupra unor ofițeri de la Inspectoratul pentru Imigrări

Din 2013 şi până la sfârşitul anului trecut, o reţea de 18 de firme, cu acţionari diferiţi, dar fiecare cu datorii la stat sau la parteneri şi-au schimbat asociații pentru a nu-și mai achita obligațiile. Patronii care au acumulat restanţele de plată au „pasat” firmele către imigranţi din Nigeria şi, rar, Camerun. Este vorba de tineri africani trecuţi prin România de la care nu se poate recupera mai nimic. Tocmai un ofiţer de la Imigrări, Cristian Constantin Cătuţi, a cumpărat un apartament construit de o firmă trecută apoi pe numele unor nigerieni. Africanii spun că habar nu au că trebuie să achite aproape şase milioane de euro, 25,3 miloane de lei. Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM a sesizat aceste ilegalități, într-o adresă trimisă Corpului de control al Guvernului, care le-a trimis mai departe la DNA.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti aproba în iulie 2011 un plan urbanistic zonal pentru firma GNB Imob Grup în vederea realizării unui ansamblu de locuinţe la adresa Calea Ferentari 76A. Asta după ce Primăria Sector 5 eliberase un cerficat de urbanism, iar Primăra Generală – un aviz de oportunitate. Deşi planul urbanistic era aprobat la mijlocul lui 2011, ansamblul imobiliar era gata încă din noiembrie 2010, aşa cum reiese dintr-un document al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Autorizaţiile primite de la Consiliul General şi de la primării erau doar pentru intrare în legalitate.

mediu p GNB

Firma GNB Imob Group a fost înfiinţată în 2004 de Gheorghe Bulat (născut în 1968). În 2009 apare pentru o perioadă ca acţionar unic Cătălin Zelenca care cedează compania în acelaşi an către Florin Bulat (1971), fratele lui Gheorghe Bulat. Cei doi sunt fraţi și deţin unul dintre cel mai importante clădiri de birouri şi magazine din Capitală, Prosper Center. Zelenca este angajatul acestora, fiind administratorul Prosper Center.

GNB Imob Group bunÎn luna septembrie, se oficializează schimbarea acţionariatului srl-ului GNB Imob Group. Ies membrii familiei Bulat şi intră doi nigerieni Tony Michael Obiajulu (născut în 1982) şi Jude Ibude(1986). Cei doi sunt imigranţi care nu au domiciliu în România, ci doar un permis de şedere temporar.

Imediat, în luna octombrie, unul dintre apartamentele complexului imobiliar din Calea Ferentari, construit prim firma GNB Imob Group, este vândut unui angajat la Inspectoratul General pentru Imigrări, Cristian Constantin Cătuți. Inspectoratul trebuie să supravegheze activitatea străinilor aflați în România, iar angajații săi au acces la datelor acestor cetăţeni. Cristian Constantin Cătuți ocupa poziția de ofițer în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Via un alt srl

Actul de vânzare-cumpăre între GNB Imob Group şi soţii Cătuţi se face prin intermediul unei alte firme a fraţilor Bulat. Este vorba de Office Rent Solutions care preia un apartament de 117 mp din ansamblul imobiliar din Calea Ferentari şi îl oferă familiei Cătuţi. În declaraţia de avere a lui Cristian Constantin Cătuţi apare, pentru anul 2014, apare un credit imobiliar de 60.000 de euro, scadent peste 30 de ani.

Aceasta tranzacție suspectă, cât și folosirea cetățenilor africani cărora le sunt pasate firme cu datorii a fost sesizată și direcțiilor de control din subordinea Guvernului, printr-un raport depus de Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM.

contract foto

Nigeria
Familia Cătuți

Nu știu nimic despre cetățeni nigerieni, nici soțul meu nu știe. Nu îmi mai amintesc cine a fost când am semnat actele. Soțul meu nu are nicio implicare în această rețea. Nu îi cunoaște pe nigerieni, vă spun eu că nu îi cunoaște„, ne-a declarat Cătălina Cătuți. Și aceasta are acces la datele imigranților, colaborând cu un ONG care se ocupă tocmai de consilierea străinilor care trec prin România.

Cătălin Zelenca, administratorul afacerilor familiei Bulat ne-a declarat că nu poate să ne precizeze cum firma GNB Imob Grup a ajuns la persoanele din Nigeria. „Acest lucru nu îl cunosc, nu știu aceste informații. Nu știu cum acționarii au ajuns să cunoască persoanele din Nigeria„, ne-a precizat el.

„Strânsa legătură dintre vânzătorul apartamentului și constructorul imobilului rezultă din identitatea reprezentantului ambelor societăți, Zelenca Cătălin. Acesta din urmă a fost atât asociat și administrator al GNB Imob Group cât și reprezentant în fața notarului al Office Rent Solutions, în momentul semnării contractului de vânzare, octombrie 2014, la scurt timp de la cesiunea părților sociale ale GNB Imob Group către cei doi nigerieni, septembrie 2014”, precizează reprezentanții organizației în raportul lăsat la Palatul Victoria.

”Nu am nicio firmă”, spune „patronul” din Nigeria

daniel obinnaPe lângă firma care i-a împroprietărit pe soţii Cătuţi, alte 17 de firme cu patroni români sau strâini cu datorii la stat sau parteneri de afaceri au ajuns în posesia a patru cetăţeni nigerieni şi un camerunez. Cetăţenii africani care au devenit acţionari în aceste societăţi sunt: nigerienii Tony Michael Obiajulu (născut în 1982), Jude Ibude(1986), Eze Chukwuemeka Esenta (născut în 1976), Stephen Williams (1994), Daniel Obinna Onuoha (1990) şi camerunezul Ngomba Mbua Dickson.

Am reuşit să-l contactăm pe pe Daniel Obinna Onuoha care ne-a precizat clar că nu are nicio firmă. „Nu am bani şi nu mă pricep, nu am cum să fiu acţionar în niciosocietate. Aşa ceva nu se poate, este o prostie„, s-a arătat acesta revoltat. Onuoha ne-a mai precizat că îi cunoaşte pe Jude Ibude şi Tony Michael Obiajulu, că nu a mai vorbit cu ei de ceva timp, dar că se îndoieşte că ar şti că deţin împreună peste 15 companii.

 

tabel datorii

Africa srl cu soţie de fost director al Gărzii Financiare

Înainte de a începe enumerarea firmelor care au fost instrăinate suspect către cetățeni africani trebuie sa ne oprim asupra unui srl din această rețea.

Dragoș Rusu
Dragoș Rusu – „săracul” de la Jocuri de noroc

Este vorba de Mega Invest Impex Com IFN care avea ca activitate activități de creditare prin amanet. Unul dintre acționari era Angela Iuliana Rusu. Ea este fosta soție a lui Dragoș Rusu, actual director general adjunct la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și fost director adjunct al Gărzii Financiare, structura centrală. Dragoș Rusu este un personaj controversat.

Nu știe nimeni nimic

Printre cele 18 firme cu datorii ajunsă la cetățenii africani este Total Medical Grup, înfiinţată în anul 2005 de Mousa Rifai (născut 1958), domiciliat în Capitală, cel care este şi asociat unic. SRL-ul avea datorii de 367.000 de lei în 2013 înainte de a fi trecut pe numele nigerienilor Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams.

Rifai Mousa reclama „Da, aici Total Medical Grup! Vi-l dau imediat pe domnul Rifai”, ne-a răspuns secretara. După ce l-am anunțat pe Mousa Rifai că dorim să-l întreb despre firma trecută pe numele unor nigerieni, acesta a spus doar: „Aici nu este Total Medical Grup. Eu nu cunosc nigerieni, nici această firmă. Îmi pare rău”, după care a închis telefonul. Acesta oferă tratamente cu ozon, iar pe internet se mai găsesc reclame ale acestuia pentru Total Medical Group.

Esenta Eze Chukwuemeka
Esenta Eze Chukwuemeka

Un alt SRL cu debite către imigranți nigerieni este Grigorex Construct. Societatea, care se ocupă cu amenajări interioare, este înfiinţată în anul 1995 de bucureştenii Eugenia şi Ioan Grigore. Din 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Esenta Eze Chukwuemeka. Societatea avea datorii de 386.738 lei la ultimul bilanţ fiscal, depus în 2012. „Nu pot să vă spun cine mi-a făcut cunoștință cu nigerienii, nu îmi mai amintesc. Au promis că vor face investiții mari„, încearcă acesta să ne convingă. Când îi spunem că o parte dintre acești cetățeni africani habar nu au că sunt patroni, acesta ne spune că nu mai poate vorbi.

SRL-urile cu cele mai mari datorii din această rețea care a apelat și la Daniel Obinna Onuoha pentru a-i pune în cârcă debite de aproape șase milioane de euro sunt următoarele: Eurocambi (deţinut până la schimbarea cu acționari africani de Albano-Marian Ionescu şi italianul Sergio Brusasco) – 2,1 milioane de lei, Art Lara Carpet (turcii Demirci Bekir, Zeki Sefil şi Serkan Gunes Eyup) – 7,7 milioane de lei, Total Consulting Proiect (Ramona Madălina Şoltuz şi Florentin Grosu) – 1,182 milioane de lei și GNB Imob Group (frații Gheorghe și Florin Bulat) – 11,8 milioane de lei.

VIS_Nigerieni2-1454328048278

Lista datoriilor

„Interesant este că cei care au intermediat posibila cesiune fictivă au omis schimbarea sediilor sociale (nu neapărat toate în aceeași locație) ulterior achiziționării, pentru a mai salva din aparențe. Problema reală pe care o ridicăm prin prezentul memoriu este legaliatea exercitării atribuțiilor de serviciu a celor în cazul cărora există o prezumție privind cunoașterea Legii nr. 161/2003 privind regimul incompatibilităților și care, prin semnarea contractului de muncă, și-au asumat obligația de fidelitate și confidențialitate față de Inspectoratul General pentru Imigrări și alte instituții specializate în zona imigrării”, mai spun reprezentanții Asociației pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM.

  • Eurocambi

De la înfiinţare, SRL-ul a fost deţinut de acţionarii Albano-Marian Ionescu şi italianul Sergio Brusasco.
Pe 23 iulie 2014 intră Eze Chukwuemeka Esenta (născut în 1976), domiciliat în Nigeria, Statul Awka Anambra, str. Agbasiere nr. 20
Obiajulu Tony Michael (născut în 1982), domiciliat în Statul Imo, Wazabia nr. 30.
Când intră cei doi africani, firma coboară de la cifre de afaceri de până la două milioane de lei până la zero. Datoriile acumulate sunt de 2,1 milioane de lei.

  • Hardware Garage

Firma a aparut în 2010, acționar unic fiind bucureşteanul Liviu-Dragoş Epure (născut în 1970). A fost pasată, în 2014, lui Ezenta Eze Chukwuemeka şi lui Tony Michael Obiajulu.
Conform ultimului bilanţ fiscal, firma avea datorii de 161.957 de lei înainte de a ajunge la cei doi africani.

  • Cargo Fashion Textil

Firma a fost înfiinţată în 2013 de Nicolae Spuza (1979), iar în luna decembrie, acelaşi an, este cedată lui Daniel Obinna Onuoha şi lui Tony Michael Obiajulu. Primul dintre aceştia este domiciliat tot în Nigeria, str Nise nr.10. Conform ultimului bilanţ fiscal, firma avea datorii de 3.021 de lei la bugetul de stat înainte de a ajunge la cei doi nigerieni.

  • Total Medical Grup

Societatea este înfiinţată în anul 2005 de Mousa Rifai (1958), domiciliat în Capitală, cel care este şi asociat unic. Administrator este trecut sirianul Mohamad Al Rafaaei (1976).
În mai 2013, SRL-ul ajunge la Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams (1994), domiciliat tot in Nigeria, str. Ikeja.
Firma avea 367.546 de lei ca datorii după ultimul bilanţ fiscal din 2012. Telekom şi OTP aveau de recuperat debite de la societatea pasată nigerienilor.

  • Webpulse IT

Societatea este înfiinţată în anul 2007 de bucureştenii Cosmin Pascu (1987), Ioana Pestriţu (1988), Alexandru Mihai Prisacariu (1987, cel care este şi administrator) şi Bogdan Toma (1987). Aceștia sunt specialiști în software care au fost premiați inclusiv de Ministerul Comunicatiilor.
Din 2013, intră în firmă tony Michael Obiajulu şi Esenta Eze Chukwuemeka.
Firma avea datorii de 186.956 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2009.

  • Grigorex Construct

Societatea, care se ocupa cu lucrări de pardosire și placare a pereților, este înfiinţată în anul 1995 de bucureştenii Eugenia şi Ioan Grigore.
Din 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Esenta Eze Chukwuemeka.
Firma avea datorii de 386.738 lei la ultimul bilanţ fiscal, depus în 2012.

  • Mega Invest Impex Com IFN

Compania de creditare a fost înfiinţată în 1994 de Marian Budai şi Florin Budai. În 2002, SRL-ul devine o societate de amanet, iar acţionariatul se schimbă. Luminiţa Dinu şi Angela Iulana Rusu, Virginica Ioniţă, Doiniţa Duţă sunt cele care dețin compania. Din 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams.
Firma avea datorii de 444.800 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2012.

  • G.N.B. Imob Group

Societatea a fost înfiinţată în 2004 de Gheorghe Bulat (1968). În 2009 apare pentru o perioadă ca acţionar unic Cătălin Zelenca care cedează în acelaşi an către Florin Bulat (1971), fratele lui Gheorghe Bulat.
Din septembrie 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Jude Ibude(1986). Acesta din urmă este tot un cetăţean nigerian, domiciliat în ţara de orgine
Firma avea datorii de 11.797.014 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2013.

  • Obiny Win

Societatea a fost înfiinţată în 2007, când se numea Atu Media Product. Acţionar a fost Carmen Ionela Petricioiu (1969) din Bucureşti.
Din septembrie 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Basem Ahmad Alhaj Hasan Ayyoub (1986). Acesta din urmă este tot un cetăţean iordanian, domiciliat Ilfov. Ayyoub este și el unul dintre paravanele preferate printre acționari, acesta deține peste 130 de companii private. Normal, majoritatea au datorii sau sunt în insolventa!
Firma avea datorii de 229.051 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2012.

  • Carpat Explorer

Societatea a fost înfiinţată în 2013, Ionel Manea (1969) a fost acţionar unic şi administrator. exploatare forestieră.
Din septembrie 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Daniel Obinna Onoucha (1990). Acesta din urmă este tot un cetăţean nigerian, domiciliat Ilfov.
Firma avea datorii de 50.000 lei la bugetul public.

  • Tohas Ole

Societatea a fost înfiinţată în 2013 de sub denumirea Romconstruct RDI.
În 2014, firma este pasată lui Tony Michael Obiajulu.
SRL-ul nu a depus vreodată bilanțuri fiscale, conform datelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului de Finante.

  • Tevrom Productie Ferestre

Societatea a fost înfiinţată în 2012, Ioan Dan Manea (1939) a fost acţionar unic şi administrator.
Din 2015, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka.
Firma nu şi-a depus niciodată bilanţul fiscal.

  • Marketing Advance Business

Societatea a fost înfiinţată în martie 2005 de cătare Adriana Veronica Bosinceanu (1971). Aceasta era şi administrator al firmei care se ocupa de software. Pe parcurs a intrat în srl şi Marius Bosînceanu (1965). Acesta din urmă rămâne singur în societate pe care o înstrăinează, în 2014, către Tony Michael Obiajulu şi Daniel Obinna Onuoha.
Srl avea datorii de 53.417 de lei la ultimul bilan, depus însă tocmai în 2009.

  • Obizze Profile & Ferestre

Societatea a fost înfiinţată în martie 2009 de către Sorin Stîngu (1973) şi era specializată în comerţul cu ridicata. In companie mai apare pe parcurs Adrian Dan (1968) şi Silviu Carabasu (1967)
Srl-ul este înstrăinat, în 2014, către Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze.
Compania este in executare silita, nefiind depus niciun bilanţ fiscal, conform site-ului Ministerului de Finanţe.

  • Total Consulting Proiect

Societatea a fost înfiinţată în martie 2005 de către Ramona Madălina Şoltuz Grosu (1977) şi Florentin Şoltuz Grosu (1976) şi se ocupa de inginerie şi arhitectură.
Srl-ul este înstrăinat, în 2013, către Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze.
Datoriile firmei sunt de1.182.744 de lei la ultimul bilan, depus însă tocmai în 2012.

  • Art Lara Carpet

Societatea fost înfiinţată, în 2006, de Demirci Bekir, domiciliat în Gaziantep, turcia şi se ocupa de fabricarea plăcilor şi profilelor din plastic. La acel moment se numea Beko Prod Exim. Pe parcurs mai apar în firmă Karem Demirci şi Dilek Dimerci. În 2013, firma este deţinută de alţi doi turci, Zeki Sefil şi Serkan Gunes Eyup.
SRL-ul este înstrăinat, în 2014, către Jude Ibude şi camerunezul Ngomba Mbua Dickson (1988).
Datoriile firmei sunt de7.708.825 de lei la ultimul bilan, depus însă în 2014.

  • Close Intermed Comerț

Societatea a fost înfiinţată în martie 2013 de către Mioara Creţoiu (1975) şi Camelia Caramet, iar firma se ocupa intermedieri comerţul cu textile.
SRL-ul este înstrăinat, în 2014, către Jude Ibude şi camerunezul Ngomba Mbua Dickson.
Nu depus niciodată un bilanţ fiscal, conform datelor rapotate de Ministerul de Finanţe.

  • Maraton Electronice

Societatea a fost înfiinţată în martie 2008 de către giurgiveanul Ion Văduva (1944). Aceasta era şi administrator al firmei care se ocupa de comerţ şi transport echipamente de telecomunicaţii. Anul următor, apare în acţionariat şi Florian Văduva (1965), fiul primului.
Srl-ul este înstrăinat, în 2014, către Jude Ibude.
Datoriile firmei sunt de 189.459 de lei la ultimul bilanț, depus în 2012.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.