luni, octombrie 7, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăFără categorieProiect pilot pentru pacienţii cu tuberculoză necontagioşi

Proiect pilot pentru pacienţii cu tuberculoză necontagioşi

-

Proiect pilot pentru pacienţii cu tuberculoză necontagioşi! Ei vor fi vor fi trataţi ambulatoriu. Vestea bună vine din partea Ministerului Sănătăţii care transmite că astfel se va evita infectarea la pesoanele sănătoase.

Proiectul pilot pentru pacienţii cu tuberculoza vizează diagnosticarea și tratarea exclusiv în ambulator a anumitor categorii de pacienți cu tuberculoză, va fi derulat în București, în perioada ianuarie –decembrie 2020 și face parte dintr-un program mai amplu -”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei care se desfășoară timp de 3 ani, în perioada 2018-2021, transmite Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Proiect pilot pentru pacienţii cu tuberculoză necontagioşi

În cadrul proiectului pilot este prevăzut ca aproximativ 200 pacienți cu tuberculoză, BK negativ, necontagioși, să poată fi tratați în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 și 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare.

Tuberculoza este problemă de sănătate publică în România

O altă componentă a proiectului o reprezintă diagnosticarea rapidă a suspecților, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

“Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România. Deşi s-au făcut progrese importante pentru controlul acestei maladii de către echipele medicale, încă ne situăm  pe locul 5 în lista celor 18 țări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană. În perioada următoare, vom implementa, alături de programul național pentru controlul TB, o serie de proiecte cu finanțare internațională, în valoare de peste 23 milioane de euro pentru pacienții cu tuberciloză”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache într-o conferință de presă.

În prezent pacienţii cu tuberculoză sunt internaţi

Ministrul Sănătății a mai spus că proiectul lansat joi va avea o abordare integrate a serviciilor pentru pacienții cu tuberculoză, atât din punct de vedere medical, cât și social.

“În prezent, în sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Urmărim o schimbare de paradigmă în furnizarea serviciilor de sănătate, prin inversarea piramidei, de la utilizarea excesivă a serviciilor spitalicești, către dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Demersul este în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Comisiei Europene, dar și cu obiectivele strategiei naționale de sănătate și ale strategiei naționale pentru controlul tuberculozei”, a mai spus Victor Costache.

În funcție de rezultate, proiectul pilot va putea fi extins  la nivel național, această modalitate de tratament fiind în beneficiul superior al pacienților.

Peste 12.000 de cazuri de tuberculoză, în România, în 2018

În 2018, România a diagnosticat și notificat 12.205 cazuri de de tuberculoză, din care 11.586 cazuri noi și recidive, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 62,7 la 100.000 de persoane (59,5 la 100.000 persoane rata incidenței).

Încă din 2009, OMS promovează tratarea pacientului cu TBC exclusiv în ambulatoriu.

Citeşte şi:

Proiect pilot al Ministerului Sănătății. Cine sunt beneficiarii

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de un microb, Mycobacterium Tuberculosis. Este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, de aceea e considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite în România, potrivit site-ului spitalului „Marius Nasta”.

Tuberculoza se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, producând tuberculoza pulmonară. Simptomele bolii sunt tusea ce durează mai mult de 3 săptămâni care nu cedează la tratament, uneori hemoptizia (expectorație de sânge), oboseală, slăbiciune, transpirații noaptea, scăderea poftei de mâncare cu scădere în greutate.  

Cum se trateaza tuberculoza

Tratamentul tuberculozei sensibile se face cu 4 antibiotice (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol) în doze corespunzătoare greutății corporale, administrate de preferat pe stomacul gol în același timp toate, zilnic timp de 2 luni. Următoarele 4 luni se vor administra doar izoniazida și rifampicina în doze mai mari deoarece acestea se vor administra doar 3 zile din săptămână.

În România tuberculoza se vindecă în peste 85% din cazuri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alfred Bulai, dus de URGENŢĂ la spital: Nu sunt vinovat!

0
Alfred Bulai a fost scos din arestul la domiciliu și dus la spital pentru un control. Acesta a spus că se simte rău și a chemat ambulanța. CITEŞTE ŞI: Case inundate în municipiul Buzău „Pe primul loc este sănătatea mea și...