Câțiva zeci de locatari din blocul de pe strada Mihai Drăgan nr.5 din Sectorul 5 au protestat, din nou, în fața sediului Primăriei Capitalei. Oamenii îi cer primarului Nicușor Dan să semneze certificatul de urbanism care ar permite branșarea imobilului cu 90 de apartamente la curent electric.
Locatarii au întreprins toate demersurile necesare. Câte patru mii de lei de apartament au cheltuit pentru a obține un branșament legal. Unii și-au cheltuit și banii de înmormântare.
Acum, au încheiat și contractul cu furnizorul de electricitate, dar mai au nevoie de acest ultim act pentru a putea realiza lucrările pe domeniul public. Firma angajată pentru această lucrare nu poate face nimic fără certificatul de urbanism.
PMB refuză de opt luni
Din data de 27 iulie, anul trecut, cele 90 de familii, aproximativ 150 de persoane, din bloc au rămas fără curent electric.
Deși oamenii au făcut demersurile necesare racordării la rețeaua ENEL, blocul nu poate fi branșat din cauză că Primăria Capitalei refuză, de opt luni de zile, să elibereze un certificat de urbanism sub pretext că blocul ar fi construit ilegal.
Deși primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, recunoaște că cei care au cumpărat apartamentele din blocul de pe strada Nicolae Drăgan, nr 5, au fost de bună credință, Primăria Capitalei nu le poate oferi decât consiliere juridică și ajutoare sociale.
„Ar fi ilegal pentru mine să semnez un certificat de Urbanism prin care să se branseze la energie electrică acel imobil. Pentru că acel imobil este flagrant ilegal. Ăsta este răspunsul oficial al Primăriei Municipiului București. (…) Pentru acei locatari care sunt niște oameni de bună credință, au cumpărat niște locuințe construite în baza unei autorizații emise de o instituție a statului român, Primăria Sectorului 5, vrem să le oferim suport juridic pentru a se îndrepta împotriva celor care le-au vândut locuințe într-un imobil ilegal și suntem dispuși, sau eu sunt dispus, în condițiile în care și Consiliul General va fi de acord, să oferim un ajutor social pe perioada acestei ierni”, declara Nicușor Dan.
Protestatarii spun că au cumpărat de bună credință.
Blocul, construit în 2012-2013, avea autorizație de construcție eliberată de către Primăria Sectorului 5, care a făcut și recepția imobilului, menționând că acesta are utilități.
Cumpărătorii au făcut contracte de vânzare-cumpărare la notariat și unii au obținut chiar și credite bancare de tip „prima casă”.
Mai mult decât atât, au plătit taxe la cumpărarea apartamentelor și plătesc și în prezent impozite și taxe locale.
Imobilul a fost racordat la celelalte utilități, dar, acum, primarul general al Capitalei refuză să semneze certificatul de urbanism necesar racordării la curent electric.
Cum poate fi, dintr-o dată, ilegal un bloc autorizat tot de către o primărie? De ce notarii au încheiat actele de vânzare – cumpărare?
Cum statul le-a luat taxă, când au cumpărat și Primăria Sectorului 5 încasează impozit pe proprietate, dacă blocul este ilegal? De ce s-au putut branșa la celelalte utilități și acum, dintr-o dată, nu se mai poate, e ilegal? Cum de au primit împrumuturi de la bănci, pe care acum trebuie să le plătească, în ciuda condițiilor inumane de trai?
Sunt doar câteva dintre întrebările pe care acești oameni deznădăjduiți ar fi vrut să i le pună primarului Nicușor Dan.
Oamenii povestesc scene de groază despre ceea ce înseamnă viața lor cotidiană.
Cu un generator pe motorină care funcționează cu program, mai mult noaptea, temperatura din apartamente ajunge să coboare până la 8°C.
În aceste condiții, în frig, întuneric și fără să poată avea o igienă normală, trăiesc, adulți, femei, copii și bătrâni. Unii erau deja bolnavi, mulți alții s-au îmbolnăvit între timp.
Mulți dintre ei au dezvoltat patologii cronice ale aparatului respirator.
Pentru a putea supraviețui cât de cât, trebuie să cumpere motorină de peste 500 de lei, zilnic. În plus, plătesc facturi uriașe la gaze, încercând să facă puțină căldură cu ochiurile de la aragaze.
Nu mai vorbim despre pericolul de a se asfixia, dacă presiunea gazelor scade peste noapte și focul se stinge.
Oamenii povestesc că se sună între ei zilnic, pentru a verifica dacă vreunul dintre vecini nu a suferit vreun accident, pe întuneric.
Disperați, cei 80 de oameni care mai locuiesc, încă, în imobil au venit astăzi să îi ceară primarului Nicușor Dan să semneze certificatul de urbanism sau să găsească o altă soluție pentru ei.
Conform Doiniței Mihai, unul dintre protestatari, oamenii nu au primit niciun răspuns de la Nicușor Dan.
„Ne-am pus noi, toți locatarii și am depus toate actele să obținem un branșament legal pentru curentul electric. Am ajuns până în punctul în care am făcut contractul cu Enel-ul, am rezolvat problema plăților, avem și toată lucrarea dată către firma de execuție. Ne mai trebuie un certificat de urbanism de la Primăria Capitalei, pentru a săpa în stradă. Practic, să aducă de la punctul unde au cei de la Enel curentul electric, să-l aducă până la noi, la bloc. Și domnul primar general nu vrea să semneze de 8 luni de zile. Și nici nu ne-a dat vreun răspuns.(…) De ceva timp, douăzeci de apartamente sunt legate printr-un generator pe motorină și, cu program, primesc curent electric. (…) Așa că, astăzi, am venit la protest, în fața Primăriei, să-i solicităm domnului Nicușor Dan să soluționeze într-un fel problema noastră. Ori să semneze certificatul, ori să găsească altă soluție, pentru că am fost oameni de bună credință. (…) Nici măcar nu a vrut să știe de noi. Deși am fost acolo, am informat. Toți au spus: am informat, toată Primăria știe de dumneavoastră, dar nu am primit niciun semn”, a declarat Doinița Mihai pentru București FM.
Cum au ajuns nouăzeci de familii să trăiască în condiții inumane…
Viața celor care au cumpărat apartamente în blocul de pe strada Mihai Drăgan nr. 5 este un calvar.
Unii s-au refugiat pe la rude sau prieteni, dorm pe câte o saltea, prin bucătăriile altora și visează la ziua când se vor putea întoarce în apartamentele lor plătite cu bani grei.
Alții, adică 80 de persoane, nu au avut unde să plece. Și trăiesc în condiții de neimaginat, fără căldură, fără apă caldă, fără frigidere, fără lumină electrică. Nu se pot spăla, țin alimentele afară, pe fereastră, fiindcă acum este frig.
Cel mai mult suferă bătrânii și copiii.
Copiii s-au obișnuit într-atât cu întunericul, încât au probleme oftalmologice când ies la lumină!
„Acum, în momentul de față, sunt peste optzeci de persoane care sunt în bloc, încă locuiesc în bloc. (…) Este de nedescris, asta vă spun! De-asta am venit astăzi la primărie, că e de nedescris! Nu poți să aprinzi un bec. Copiii am ajuns să-i ducem la oftalmolog, pentru că au probleme cu vederea, atunci când intră la lumină. S-au obișnuit atât de mult cu întunericul, încât au probleme când intră într-o încăpere cu lumină. Mâncarea o ții pe geam, acum, că e iarnă, și suntem ca la spital. Nici nu vrem să ne gândim ce-o să fie la vară! Cum să faci o igienă corectă a unui copil, a unui bătrân?! Nu poți nici măcar să te speli”, a explicat Doinița Mihai tragedia locatarilor din blocul de pe strada Mihai Drăgan din Sectorul 5.
În anul 2012, oamenii au cumpărat cele 90 de apartamente de la un dezvoltator, plătind câte 30-40 de mii de euro pe un apartament.
Prea târziu au aflat cumpărătorii că blocul nu avea branșament definitiv la rețeaua electrică, ci primea curent electric prin organizarea de șantier. Au mers la dezvoltator și i-au cerut să rezolve situația. Dar, după ce a mai prelungit un an organizarea de șantier, dezvoltatorul i-a branșat la curentul electric dintr-o garsonieră aflată într-un bloc alăturat deținut tot de către el.
Factura la curent venea pe numele dezvoltatorului și era plătită de către locatarii blocului, potrivit Doiniței Mihai.
Locatarii spun că, de-a lungul anilor, la presiunile lor, dezvoltatorul a început, în două rânduri, demersurile pentru a branșa imobilul la rețeaua de energie electrică, ajungând până în faza certificatului de urbanism, pe care l-ar fi și obținut, la vremea respectivă.
Locatarii din blocul de pe strada Mihai Drăgan nr. 5 spun că vor protesta zilnic, până când situația lor va fi rezolvată, transmite BUCUREŞTI FM.
Cetățeanul TV