marți, decembrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalMărțișorul românesc, alungat de ICR Viena! Protejata ministrei de Externe i-a trimis...

Mărțișorul românesc, alungat de ICR Viena! Protejata ministrei de Externe i-a trimis pe artizani la biserică să facă donații

-

Șefa ICR Viena, Andreea Dincă, a alungat frumoasa tradiție a Mărțișorului din institut. Dincă a interzis o expoziție de tradiție care se desfășura de ani buni la ICR Viena, cu ocazia Mărțișorului și i-a trimis pe artiștii plastici la… biserică, pentru a-și expune mărțișoarele, pe 25 februarie și pe 3 martie (?!?).

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Artizanii din mâinile cărora ies mărțișoarele au fost trimiși de șefa ICR Viena, pentru a-și expune exponatele „hand made”, la… biserică. De parcă nu era de ajuns, Andreea Dincă s-a transformat în „agent comercial”, îndemnându-i pe artiști să facă și donații pentru biserică.

Situația este cu atât mai gravă cu cât România s-a angajat să promoveze această importantă tradiție românească, după ce, din 2017, Mărţişorul a fost inclus pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO.

Andreea Dincă s-a remarcat după ce a permis organizarea ilegală a unei petreceri private în sediul ICR Viena, incidentul fiind mușamalizat de Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior, directoarea a dezinformat în documente oficiale, pentru a-și ascunde culpa, pretinzând că acolo s-ar fi desfășurat, de fapt, un eveniment cultural.

Revenind la inițiativa dubioasă a Andreei Dincă, ne întrebăm ce părere au șefii ICR București despre alungarea artizanilor de la ICR Viena și trimiterea lor în curtea bisericii „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare”. Din informațiile noatre, ICR București nu a aprobat niciun proiect în colaborare cu biserica pentru mărțișor.

CITEȘTE ȘI Ministrul Luminița Odobescu o ține în brațe pe șefa ICR Viena, Andreea Dincă. De ce minte Ministerul Afacerilor Externe

Directoarea ICR Viena întoarce spatele tradiției Mărțișorului

În fiecare an, de 1 martie, meșteri populari și artiști plastici expuneau la ICR Viena, într-un spațiu consacrat, cele mai frumoase mărțișoare, cu fir alb-roșu, care atrăgeau o mulțime de vizitatori, deopotrivă români și austrieci. Atât în 2023 cât și anul acesta directoarea ICR Viena, Andreea Dincă, protejata ministrei de Externe Luminița Odobescu, a decis să șteargă această tradiție.

Șefa ICR Viena Andreea Dincă nu vrea să mai audă de Mărțișor

Semnalul de alarmă a fost tras de artiștii plastici, după ce au fost informați de șefa ICR Viena că nu vor mai avea voie să-și expune mărțișoarele la institut.

Revenim cu detalii referitoare la organizarea târgului de mărțișoare în 2024. Având în vedere că, în conformitate cu legislația în vigoare, institutul nostru nu poate găzdui în spațiile sale evenimente cu caracter comercial, pentru a asigura continuitatea acestui proiect am căutat o soluție alternativă, le-a transmis laconic artiștilor plastici directoarea ICR Viena Andreea Dincă, uitând că târgul tradițional de mărțișoare nu are doar o latură comercială, ci mai ales o importantă componentă culturală.

CITEȘTE ȘI Confirmare oficială: Incident grav de securitate la ICR Viena! Directoarea Andreea Dincă minte despre petrecerea privată

Șefa ICR Viena, „agent comercial” pentru biserică

Andreea Dincă i-a anunțat pe artiștii plastici că își vor putea expune mărțișoarele într-un spațiu pus la dispoziție de Biserica Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare”. Ca să îi încurce cât mai mult pe expozanți, practic, să le facă aproape imposibilă participarea, Andreea Dincă le-a transmis că târgul va fi fragmentat în trei zile diferite: 18 februarie, 25 februarie și 3 martie, câte trei ore pe zi. Ne întrebăm cum este posibilă această decizie. Oare directoarea ICR știe că Mărțișorul se sărbătorește pe 1 martie, NU pe 18 februarie, NU pe 25 februarie și NICI pe 3 martie?

Târgul de mărțișoare va fi găzduit în spațiul disponibil în locația fostului magazin ROUA, situat în Bruno-Marek-Allee nr. 9, oferit prin generozitatea și sprijinul Bisericii Ortodoxe Române «Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare» din Viena. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile, respectiv pe 18 februarie, 25 februarie și 3 martie, între orele 9:00 și 12:00. În spațiul menționat, vor fi disponibile mese pentru expunerea produselor și scaune pentru confortul dumneavoastră, a informat Andreea Dincă.

Și mai halucinant este că, deranjată de așa-zisul aspect comercial al expoziției de mărțișoare, directoarea ICR nu s-a sfiit să facă muncă de „agent comercial” pentru biserică, îndemnându-i pe expozanți să facă donații, în schimbul „eforturilor” depuse de biserică pentru organizarea evenimentului.

Deși nu este obligatoriu, dorim să menționăm că Biserica Ortodoxă Română «Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare» din Viena ar aprecia orice donație ca semn de recunoștință pentru sprijinul acordat organizării”, este mesajul neverosimil transmis de Andreea Dincă expozanților de mărțișoare.

Pentru munca importantă pe care o depun la ICR Viena, directoarea Andreea Dincă și adjunctul său, Claudiu Ștefan Marin, primesc salarii grase de la statul român, care le achita și chiriile piperate ale locuințelor închiriate în zone rezidențiale ale Vienei.

În timp de șefa ICR Viena câștigă lunar circa 5.000 de euro, adjunctul său, Claudiu Ștefan Marin, încasează „modesta” leafă de circa 2.500 de euro, plus chiria pe apartament, la fel ca șefa sa.

CITEȘTE ȘI Cuibul mincinoșilor de la Ministerul Afacerilor Externe. Petrecerea de la Viena!

Artiștii plastici, către directoarea Dincă: „Pentru noi, este pasiune, este tradiție, este dor… Vă spun ceva aceste cuvinte?”

Reacția expozanților nu a întârziat să apară. Aceștia și-a arătat stupoarea față de decizia șefei ICR Viena de a-i trimite la biserică, dar și față de îndemnul de a face donații. Artiștii au mai arătat că fragmentarea evenimentului în trei zile diferite le face imposibilă participarea.

Redăm în continuare mesajul emoționant și de bun simț al artistei Corneliei Sescu, transmis la ICR Viena, care, din păcate, nu a avut nicio rezonanță pentru directoarea Andreea Dincă și adjunctul său, Ștefan Claudiu Marin.

De ani de zile, până anul trecut când ați preluat conducerea ICR Viena, sediul ICR a fost locul în care la Viena venea pentru românii din diaspora primăvară românească.

Tot mai mulți austrieci au luat contact, au luat știință prin intermediul românilor pe care – în Austria sau în România – i-au cunoscut, de Sărbătoarea Mărțișorului. Știați că unii austrieci poartă în luna martie mărțișorul românesc în semn de prietenie, empatie față de români? Credeți că aceste persoane care în fiecare an vin să ne admire creațiile hand-made la INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN vor veni de data aceasta la… „fostul magazin „ROUA” care – rezultă din cele scrise de dumneavoastră – aparține într-un fel sau altul de Biserica Ortodoxă Română din Viena? Dacă această Biserică Ortodoxă oferă cu generozitate și dorința de sprijin acest spațiu, pentru ce mențiunea DONAȚIE ca semn de recunoștință? DONAȚIE din… ce? Vreți să știți câți bani am investit eu în materialele folosite în crearea acestor mărțișoare? Nu cred că vreți… Nu cred că va interesează… Vă spun numai că totul pentru mine, pentru noi, este pasiune, este tradiție, este dor… Vă spun ceva aceste cuvinte?

(…)

Am cumpărat fețe de masă cu model tradițional, cumpărăm ceva pentru cei ce vor trece pragul… apă, etc… Nici măcar nu v-ați exprimat dorința să comunicați cu noi, să vedeți ce și cum s-a întâmplat în anii trecuți… Când nu a fost implicată Biserica.
(…)
În altă ordine de idei, va informez că pentru mine, pentru noi, românii, 1 Martie vine… chiar de 1 Martie. Astfel eu mi-am luat pe dată de 29 Februarie și în dată de 1 Martie zile de concediu. Că să particip la eveniment.
Dar… da, eu lucrez în spital. Și în spital sunt bolnavi și sâmbătă și duminică. Și… că urmare eu am zile în care lucrez în weekend. Deci zilele propuse de dumneavoastră în colaborare cu Biserica din Viena, nu le pot onora. În plus, data de 18 februarie este prea devreme, nu vor veni multe persoane special pentru mărțișoare, eventual vor veni numai la biserică. În data de 3 martie nu va mai veni nimeni la mărțișoare, cum s-ar spune… „eveniment expirat”.
Orele oferite de dumneavoastră nu sunt ofertante. Și dacă tot suntem așa bisericosi… oamenii vor fi la biserică, nu? Între 9:00-12:00.
Aceste creații despre care tot vorbesc trebuiesc aduse, expuse, spațiul să fie amenajat. Va întreb, în fiecare duminică transportăm, înșirăm, strângem, cărăm și săptămâna viitoare la fel și cealaltă săptămâna la fel? Normal aveam un sediu, fie stăm o zi de dimineață până seară, fie 2-3 zile la rând. Expunem și încuiem. A doua zi descuiem și avem totul expus. La final, se strânge și gata.
Concluzia mea și a celorlalte persoane cu care am discutat pe această tema este că dumneavoastră, în calitate de directori ai ICR Viena, nu doriți să continuați o tradiție românească. Asta doare cel mai tare! Fiecare dintre noi, dintr-un motiv sau altul, a ales să trăiască aici, în străinătate. Dar, fiecare dintre noi purtăm în suflet o bucățică mai mare sau mai mică din ceea ce numim „România”. Se pare că în sufletul meu România ocupă un loc mai mare decât în sufletele celor care… vin… și pleacă… odată și odată!”.

CITEȘTE ȘI VIDEO Institutul Cultural Român de la Viena, salon de nunți și petreceri private. MAE știe?

Mărțișorul românesc, în patrimoniul UNESCO. Directoarea ICR Viena știe?

Mărţişorul, care simbolizează renaşterea naturii, este parte reprezentativă a spiritualităţii româneşti. Din 2017, tradiţia este inclusă în lista patrimoniului UNESCO.

Decizia de a include mărţişorul în lista patrimoniului imaterial al UNESCO a fost luată de Comitetul pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova.

Excluzând Viena, ca urmare a deciziei aberante a directoarea Andreea Dincă, celebrarea Zilei Mărţişorului în rețeaua Institutului Cultural Român reprezintă un demers de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară în comunităţile de români, dar și o acțiune de diplomație publică, pentru a face cunoscut acest obicei de 1 martie în rândul publicului din străinătate. Anual, sunt organizate sau promovate evenimente dedicate Zilei Mărțișorului de reprezentanțele ICR de la Beijing, Bruxelles, Budapesta, Lisabona, Londra, New York, Praga, Roma, Stockholm, Varșovia și Veneția. NU și la Viena.

Aceeași nepăsare a manifestat-o Andreea Dincă și cu aniversarea nașterii lui Constantin Brâncuși, fiind una dintre puținele filiale ICR care „a uitat” de eveniment, deși marele sculptor a locuit o perioadă în Viena, înainte de a se stabili definitiv la Paris.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Europarlamentar PSD: Dispreț și zero răspunsuri din partea TikTok. Ce face Comisia Europeană?

0
Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD în Parlamentul European, a cerut din nou implicarea Comisiei Europene în ancheta legată de posibila implicare a aplicației TikTok în campania electorală din primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Dan Nica și-a...