Fiul cel mare al judecătorului de la Curtea de Apel București Corneliu Bogdan Ion Tudoran va fi judecat la Ploiești pentru practicarea ilegală a avocaturii. Parchetele din Tulcea și Cornetu-Ilfov îl cercetează pentru aceleași fapte, dar cu viteze diferite.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești l-au trimis în judecată pe inculpatul Alexandru C. Ion-Tudoran pentru săvârșirea infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități (24 acte materiale) și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat (7 acte materiale). Vezi la finalul articolului cum se apără pretinsul avocat Alexandru Ion-Tudoran.
Tatăl său este fostul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, cercetat și el în mai multe dosare penale pentru corupție. Judecătorul Ion-Tudoran a devenit celebru după ce a inventat probe în dosarul Băneasa iar presa a relatat că a redactat motivarea sentinței când era internat la psihiatrie și nu mai avea calitatea de judecător!?!
CITEȘTE ȘI Familia judecătorului Tudoran, în război cu procurorii, polițiștii și judecătorii
Fără patalama, dar cu abilități avocățești
Fiul judecătorului care „a măcelărit” dosarul Băneasa va fi judecat de magistrații de la Judecătoria Ploiești după ce, săptămâna trecută, Tribunalul Prahova a respins ca nefondată contestaţia acestuia împotriva încheierii pronunţată de judecătorul de camera preliminară.
Deși nu are patalama, Ion-Tudoran junior are abilitățile unui avocat veritbil. El a reușit performanța de a bloca procesul aproape un an, prin tot felul de tertipuri.
Pentru a evita trimiterea dosarului său la fond, Alexandru Ion-Tudoran a formulat mai multe cereri și excepții, dar rând pe rând toate au fost respinse de către instanță. Apoi, falsul avocat a încercat alte tertipuri.
Alexandru Ion-Tudoran a făcut reclamații la Inspecția Judiciară procurorilor de la Curtea de Apel Ploiești care i-au anchetat faptele, acuzând că ar fi victima unor abuzuri.
Ironia face ca dosarul în care a fost trimis în judecată să pornească de la tatăl său. Alexandru Ion-Tudoran l-a reprezentat ilegal chiar pe judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran în cauza 1307/120/2016 de la Tribunalul Dâmbovița.
CITEȘTE ȘI Beizadeaua judecătorului Ion Tudoran ajunge la proces. Nu ca avocat, ci ca inculpat
Alexandru Ion-Tudoran, avocat cu acte fabricate
Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Alexandru Ion-Tudoran s-a folosit de acte și adeverințe emise de Baroul Constituțional Bota (declarat ilegal) pentru a se înscrie, prin fraudă spun procurorii, ca avocat străin în Baroul din Sofia (Bulgaria) și Madrid (Spania). Cu aceste legitimații în buzunar, Alexandru Ion Tudoran a început apoi să practice avocatura în România, în umbra tatălui său, pe atunci judecător la Curtea de Apel București.
Odrasla judecătorului și-a procurat delegații false în română și spaniolă realizate pe computer, chitanțe fără nici un element de securizare fiscală pentru încasarea onorariilor, spun anchetatorii.
Așa a ajuns să-și păcălească clienții, dar și zeci de judecătorii, că practică legal avocatura, folosind acte fabricate, pretins a fi emise de Colegiul Avocaților din Madrid, dar și de Uniunea Națională a Barourilor din România.
Culmea Justiției: Și-a reprezentat ilegal în instanță chiar și tatăl judecător
În 2016, deși nu avea cum să nu știe că fiul său nu profesează legal, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran l-a pus să-l reprezinte în dosarul 1307/120/2016 de la Tribunalul Dâmbovița, în care a cerut Ministerului Justiției drepturi salariale majorate. Un an mai târziu, judecătorul a apelat din nou la serviciile fiului, în dosarul 2544/2/2017 de la Curtea de Apel București format împotriva UNBR.
„Căpătând «experiență» din procedura deja demarată în dosarul menționat anterior, în intervalul iunie – septembrie 2016 inculpatul i-a acordat asistență juridică reclamantului Ion-Tudoran Corneliu Bogdan (…), în cadrul dosarului civil nr. 1307/120/2016, aflat pe rolul Tribunalului Dâmbovița, după cum urmează: la termenul de judecată din 22.06.2016, în timp ce cauza se cerceta în primă instanță la Tribunalul Dâmbovița, a depus la dosar o împuternicire avocațială cu (posibil) însemnele Colegiului avocaților din Madrid, precum și o adeverință a aceleiași entități (tradusă în lb. română) și prin care își justifica, pentru respectivul reclamant, calitatea de apărător (…); la același termen acesta l-a reprezentat pe reclamant; la termenul de judecată din 14.09.2016, în timp ce cauza se afla pe rolul aceleiași instanțe, acesta l-a asistat în proces pe același reclamant (…). Dosarul nr. 1307/120/2016 avea ca obiect obținerea unor drepturi de natură salarială iar inculpatul recunoaște implicarea sa în dosar, însă precizează că a dorit doar să-și ajute tatăl”, se menționează în rechizitoriul procurorilor ploieșteni.
Tupeu de falși avocați: Frații Tudoran au dat în judecată CSM
O decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, din ianuarie 2015, i-a pus pe jar pe ambii fii ai judecătorului Ion-Tudoran deaorece și fiul cel mic al judecătorului ar fi luat-o pe urmele fratelui său. Tudor Ion-Tudoran, la fel ca Alexandru, s-ar fi înscris tot prin fraudă în cadrul Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid.
CSM a decis că instanțele judecătorești din România pot verifica, prin aplicația EMAP, calitatea avocaților în timpul ședințelor de judecată, tocmai pentru a proteja actul de justiție de avocații impostori, precum cei înscriși în Baroul paralel Bota sau în barouri din străinătate, așa cum au procedat și frații Tudoran.
Simțindu-se amenințat că va putea fi descoperit, Alexandru Ion-Tudoran a cerut CSM să anuleze circulara. Pentru că cererea i-a fost respinsă, beizadeaua judecătorului a dat Consiliul în judecată. De remarcat că în acest dosar (2568/2/2015), deschis la Curtea de Apel București, Alexandru Ion-Tudoran nu a mai uzat de calitatea de avocat (oare de ce?), fiind reprezentat în instanță de amicul său Silviu Histodorof (avocat adevărat).
Ce fac procurorii de la Cornetu? Țin dosarul la sertar
Dacă va fi găsit vinovat de judecători, fiul cel mare al judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran riscă o pedeapsă de 3 ani de închisoare, în condițiile în care anchete penale similare mai sunt deschise și de procurorii din Tulcea și Cornetu.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu bate însă pasul pe loc, așteptând parcă prescrierea faptelor.
Dosarul 1916/P/2019 în care este cercetat Alexandru Ion-Tudoran pentru practicarea ilegală a avocaturii este ținut la sertar.
În 2020, procurorii de la Cornetu au făcut o manevră pentru a mai trage de timp.
Aceștia au declinat cauza către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care are competența de a cerceta infracţiunile săvârşite de avocaţi, notari publici și executori judecătoreşti.
Cum însă Alexandru Ion-Tudoran nu este avocat pentru a fi cercetat de această unitate a Ministerului Public, dosarul a fost retrimis la Cornetu. Și de atunci zace în nelucrare, deși faptele sunt clare, spun procurorii de la Ploiești: Alexandru Ion-Tudoran a profesat ilegal ca avocat în dosarele 2932/1748/2016 și 11626/1748/2018, dosare în care a pus concluzii, a pledat în fața instanței și a cerut și primit și cheltuieli de judecată.
Într-un răspuns trimis ziarului Cetățeanul, din aprilie 2022, Parchetul Cornetul a precizat că se fac în continuare cercetări (până când?), fără să fie pusă în mișcare acțiunea penală. Hai cu prescrierea!
Cum s-a apărat inculpatul Tudoran
În fața procurorilor, inculpatul Alexandru Ion-Tudoran a susținut că a dobândit în mod legal dreptul de a profesa ca avocat în România. El a depus la dosar mai multe înscrisuri emise de diverse instanţe şi parchete vizând modul de soluţionare cu soluţii de netrimitere în judecată a sa pentru fapte similare – toate însă anterioare publicării în Monitorul oficial a Deciziei nr.15/2015 (RIL) a ÎCCJ, care stabilea că fapta de a exercita activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi, altele decât cele recunoscute prin legea profesiei de avocat, constituie infracţiune.
În urmă cu un an, pe 22 iunie 2021, pretinsul avocat a mai susținut că nu a obținut nicio sumă de bani din activitățile prestate ca avocat în dosarele civile menționate în acuzații, iar pe de altă parte că atunci când a solicitat spre consultare dosarul 1414/204/2015 la sediul Judecătoriei Ploiești (…), nu s-a folosit de calitatea de avocat ci a intenționat doar să-l studieze pentru a-și putea formula apărări în acest dosar penal.
Tot în încercarea de a scăpa basma curată, inculpatul AKA avocatul Alexandru-Ion Tudoran a mai depus și niște hotărâri judecătorești prin care a încercat, spun procurorii, „să acrediteze ideea că, în condițiile în care un proces civil prin care un reclamant a încercat să desființeze «cabinetul de avocat Ion-Tudoran Alexandru», s-a întins pe perioada 2012-2017, iar instanțele au respins în mod irevocabil acțiunea – dreptul său de profesa ca avocat în România este validat prin faptul că ultima hotărâre din acest ciclu procesual are dată ulterioară publicării în M. Of. a Deciziei ÎCCJ nr. 15/2015 (….). Apărarea nu poate fi luată în considerare pentru următorul motiv: acțiunea reclamantului din respectiva cauză civilă a fost respinsă întrucât a fost considerată ca inadmisibilă, instanțele neintrând niciodată pe judecata în fond a cererii. În esență, motivul general de respingere a acțiunii, sub aspectul tuturor capetelor de cerere, a fost acela că în mod greșit a fost aleasă calea acțiunii în constatare, în condițiile în care reclamantul ar fi avut calea acțiunii în realizarea dreptului împotriva acelorași pârâți (printre care și «cabinetul de avocat Ion-Tudoran Alexandru»). Cu alte cuvinte, aceste hotărâri judecătorești fiind lipsite de autoritatea de lucru judecat, reclamantul respectiv (sau oricine altcineva care justifică un drept și un interes procesual) poate introduce oricând o acțiunea în realizarea dreptului, fără să i se poată opune excepția autorității de lucru judecat”.
Cetățeanul TV