Scandalos! Mogulii imobiliari Emil și Marius Cristescu vor să pună mâna pe terenul de sub Hotelul Continental, aparținând domeniului public al Timișoarei, invocând o prevedere normativă comunistă care a fost scoasă din legislație încă din anii 90.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Terenul, de peste 9.200 de metri pătrați, care include parcări și terase, este o adevărată mină de aur, fiind evaluat în prezent la peste 12 milioane de euro, potrivit experților imobiliari.
Bega Turism nu are niciun drept asupra terenului de sub Continental
Hotelul Continental, din centrul Timișoarei, a aparținut firmei Turism Banatul SA, preluată de către frații Emili și Marius Cristescu, până în anul 2001, când l-a vândut firmei Continental SRL. Pentru că terenul aferent de 9.250 de metri pătrați era domeniu public, acesta a rămas în proprietatea statului. De altfel, în contractul de vânzare a construcţiilor componente ale imobilului, compus din complexul hotelier „Continental”, terase si parcare, se menționează că terenul în suprafaţă de 9250 mp a rămas în proprietatea Statului Român. Ulterior, în 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca terenul să fie încris în domeniul public al municipiului Timișoara.
Deși nu mai aveau nicio legătură cu această afacere, ulterior, frații Cristescu s-au gândit să pună mâna pe terenul domeniu public, cu o valoare de peste 12 milioane de euro.
Astfel, în 2015, firma fraților Cristescu, Bega Turism SA (fosta Turism Banatul SA), a dat în judecată Primăria Timișoara, cerând în instanță radierea dreptului de proprietate publică al Municipiului Timișoara asupra terenului de sub hotel și intabularea acestui drept de proprietate în favoarea statului român.
La prima vedere, pare că frații Cristescu mor de grija averii statului. Dar nu este așa.
În realitate, Bega Turism SA vrea să înhațe acest teren, beneficiind de prevederile unui hotărâri de guvern extrem de controversate (HG 834/1991), care le permitea firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfăşurarea activităţii.
„Terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, de către organele care, potrivit legii, îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort, iar pentru societăţile comerciale înfiinţate prin decizia organului administraţiei locale de stat, de către autoritatea publică judeţeană”, prevede primul articol HG 834/1991.
Șmecheria dreptului de administrare operativă
Totodată, în cazul în care se admite trecerea terenului în domeniul public al statului, Bega Turism a solicitat judecătorilor reînscrierea dreptului de administrare operativă asupra acestuia, obținut pe vremea comunismului, când Turism Banatul era societate de stat.
Ulterior, frații Cristescu ar folosi prevederile HG 834/1991 pentru a deveni proprietari ai terenului de 9.250 metri pătrați.
Numai că dreptul de administrare operativă a dispărut din legislație, după căderea comunismului. Înainte de 1989, când statul era proprietar al fondului proprietății socialiste, întreprinderile de stat administrau bunurile acestuia. Potrivit doctrinei vremii, pentru ca aceste întreprinderi să poată realiza activitățile și sarcinile stabilite, „statul socialist, prin organele sale centrale, le repartizează planificat, bunuri din fondul unitar al proprietății sale, însă nu în proprietate, pe care statul și-o păstrează nedezmembrată, negrevată și neștirbită, ci numai spre administrare operativă directă”.
Ori, după căderea comunismului, acest drept a dispărut odată cu dispariția proprietății socialiste. La 25 de ani de la Revoluție, „tovarășii” Emil și Marius Cristescu au invocat tocmai acest drept de tristă amintire.
CITEȘTE ȘI Turism Banatul, încă o inginerie financiară pentru frații Cristescu. Procurorii au închis ochii
Judecătorii au avut „nostalgii” comuniste
De altfel, atât Primăria Timișoara cât și societatea Continental SRL au arătat în instanță că acest drept, care nu poate fi conceput în afara proprietății socialiste de stat, a încetat demult.
În consecință, frații Cristescu nu pot uza nici de prevederile HG 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat.
Hotelul cumpărat în 2001 de firma Continental SRL ocupă întreaga suprafaţă de teren de 9250 mp, astfel că un eventual drept de administrare operativă asupra terenului, dacă ar fi fost deţinut de vânzătoarea Turism Banatul SA, a încetat odată cu vânzarea construcţiei.
Astfel, Bega Turism, succesoarea Turism Banatul SA nu poate cere terenul „în vederea derulării activităţii”, pentru că hotelul pe care e amplasat nu mai este al său.
Mai mult, Bega Turism SA nu a fost niciodată o societate cu capital de stat, așa cum cere în mod expres HG 834/1991, pentru a putea primi terenul în patrimoniu.
Terenul de 9250 mp, pretins de Bega Turism SA este ocupat în totalitate de Hotelul Continental, astfel că aceste construcţii nu sunt necesare „desfăşurării activităţilor conform obiectului de activitate” al Bega Turism SA, ci dimpotrivă a proprietarului lor, Continental SRL.
Tribunalul Timiș a respins pretențiile aberante ale Bega Turism, dar judecătorii Curții de Apel Timișoara au căzut în capcana nostalgiei comunismului sălbatic și au admis recursul firmei fraților Cristescu.
Statul, prin Primăria Timișoara, a făcut recurs, iar acum mingea se află în terenul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța a admis judecarea recursului, urmând să pronunțe sentința în curând.
Cetățeanul TV