Jaf la Spitalul Universitar de Urgență București – un adevărat tun dat prin hotărâre de Guvern. Pentru dotarea Blocului Operator cu aparatură inutilă acestuia, cum susțin la unison specialiștii, s-au alocat 71 de milioane de lei. Pentru un bloc operator similar, cu 11 săli de operație, la Brăila s-au cheltuit 10,95 milioane de lei, de 6 (șase) ori mai puțini bani).
Afacerile pentru dotarea spitalelor sunt cele mai bănoase pentru grupurile de interese. Cazurile cheltuielilor umflate în mod nesimțit la Spitalul Mioveni inaugurat cu mare fast de Viorica Dăncilă, pe care Cetățeanul l-a relatat AICI, sau de la Spitalul Gomoiu, intrat recent în atenția Parchetului, sunt doar două exemple în acest sens. Tocmai de aceea Cetățeanul readuce în atenția publică situația de la Spitalul Universitar de Urgență București!
Medicii îi solicită lui Victor Costache și Parchetului să demareze o anchetă
Specialiștii spun că hotărârea de guvern din 20 martie 2019 este un JAF (risipă) de bani publici. Toți specialiștii consultați de Cetățeanul s-au închinat, mulți dintre ei la propriu, când au văzut lista de cumpărături adoptată de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.
Ei spun că majoritatea aparaturii scumpe cumpărată pruin HG este inutilă pentru blocul operator și îi solicită noului ministru al sănătății Victor Costache, să demareze o anchetă. „Nu ar strica și atenția procurorilor”, ne-au spus medici din spital.
Hotărârea de guvern 145/2019, inițiată de fostul ministru Sorina Pintea, prin care Guvernul României a aprobat cheltuirea unei sume de 71 de milioane de lei pentru „dotarea blocului operator central” din Spitalul Universitar de Urgență (SUUB), de cinci ori mai mare decât ce a solicitat SUUB în urmă cu mai puțin de trei ani! Medicii afirmă că operațiunea pare a fi fost un adevărat „pom de Crăciun” pentru guvernarea PSD.
Dipă consultări cu numeroși medici de prestigiu, Cetățeanul.net a trimis întrebări Sorinei Pintea (întrebările le puteți citi la sfârșitul acestui articol). Am trimis întrebările personal ministrei Sănătății încă din data de 8 mai 2019, iar ex-ministrul Pintea a promis în mai multe rânduri că va răspunde. „Am cerut biroului de investiții să evalueze solicitarea. Au sunat la SUUB” (9 mai), „Verific mâine la minister ce mi-au găsit” (13 mai 2019), „Vă trimit răspunsurile azi după – amiază (15 mai 2019)”. După o lună, am retrimis întrebările Sorinei Pintea, dar nu a răspuns nici până la data demiterii în urma moțiunii de cenzură!
Pe lista de cumpărături a ministerului Sănătății au fost trecute de-a valma ecografe, turnuri laparoscopice și de endoscopie, sisteme de neuronavigație, „dotări” de-a valma care i-au făcut să se închine pe chirurgii și pe anesteziștii de elită, consultați de Cetățeanul. Ministrul Sorina Pintea nu a putut explica până acum toate aceste dotări, deși Ministerul Sănătății este titularul finanțării! Sorina Pintea ne-a spus că lista de cumpărături a fost întocmită chiar de conducerea SUUB (managerul spitalului este Adriana Nica), dar nu ne-a precizat cine din Ministerul Sănătății a verificat și și-a însușit-o.
Jaf = Risipă, cheltuială fără măsură (Sursa – DEX) Alte conotații pot fi adăugate doar de organele de control ale Statului Român
Jaf la Spitalul Universitar! „Niciun spital din Europa nu s-a încurcat cu asemenea «dotări». Nici măcar AKH, la Viena”
Afirmația din titlul de mai sus a fost făcută de unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România și nu este una laudativă. Toți specialiștii de elită consultați de Cetățeanul au confirmat, sub rezerva anonimatului, că lista de cumpărături promovată de Pintea este o risipă uriașă, majoritatea dotărilor nefiind utile într-un bloc operator al unui spital de urgență! „Dintr-o sală de operații nu trebuie să lipsească dotări precum masa chirurgicală, aparatul de anestezie, climatizarea, un electrocauter și două – trei piese de mobilier medical. De aici și până la 11 ecografe și fantasmagorii precum ecograful destinat morfologiei fetale ține mai mult, cred eu, de domeniul ingineriilor financiare decât de chirurgie de urgență”, ne-au spus sursele.
Într-adevăr, consultând lista de cumpărături a Guvernului din HG 145/2019, ministrul Pintea a propus și a obținut cumpărarea a 11 ecografe pentru cele 11 săli de operații.
Toți chirurgii susțin că este nevoie de ecograf doar la 1% – 5% dintre intervențiile chirurgicale. Mai mult, normativele Ministerului Sănătății prevăd nevoia unui ecograf doar pe secția Anestezie.
Am întrebat-o pe Sorin Pintea cum s-a fundamentat nevoia pentru 11 aparate atât de performante? Timp de mai bine de 6 luni, ministrul nu a răspuns întrebărilor noastre, pe care le puteți regăsi la sfârșitul acestui articol. Sorina Pintea ne-a spus doar că lista a fost întocmită chiar de conducerea SUUB, dar nu ne-a precizat cine din Ministerul Sănătății a verificat și și-a însușit-o.
Alte anomalii:
- monitor funcții vitale compatibil RMN (poziția 1 din tabelul de mai jos, din HG) – acest monitor trebuie instalat ca punct fix în incinta aparatului RMN, care nu este în Blocul Operator (BO) central. Cum se justifică atunci dotarea???
- la fel pozițiile 3 și 4, ventilator de înaltă performanță compatibil RMN și sistem complet de investigații ale tractului digestiv sunt dotîări, spun specialiștii în afara BO central și nu trebuia să fie plătite pentru dotarea acestuia;
- poziția 11 – ecograf destinat morfologiei fetale (al 12-lea ecograf!) Morfologia fetală este investigația imagistică ce oferă informații despre sănătatea fetusului și dezvoltarea acestuia pe tot parcursul celor 9 luni de sarcină – nu are nicio legătură cu chirurgia într-un spital de urgență!
Jaf la Spitalul Universitar! Munți de bani și pentru laparoscopie
Alte cheltuieli cu totul exagerate, dacă nu chiar dubioase din acest punct de vedere, care ne-au fost semnalate de către medici de renume privesc o investiție enormă în laparoscopie.
O investiție enormă în laparoscopie (marcată cu galben), în condițiile în care genul acesta de activitate este relativ restrânsă în SUUB. In acest moment majoritatea semnificativă a intervențiilor chirurgicale se face prin chirurgie deschisă, susțin specialiștii.
Sorina Pintea nu ne-a răspuns la întrebarea ce perspective de dezvoltare a SUUB își însușește Ministerul Sănătății când are în vedere aceste dotări și de unde există atâți medici „trainuiți” în domeniu. La fel cum nu a reușit să ne răspundă (i-am trimis întrebările de două săptămâni) nici de ce se cumpără doar două aparate de anestezie pulmonară, pentru 11 săli de operații (poziția 26 în tabelul de mai sus)!!! Este puțin probabil, spun sursele, ca SUUB să aibe pe stoc restul de 9 aparate de medie și de înaltă performanță necesare, cu montorizarea adecvată pentru chirurgie majoră și urgențe!
Lista echipamentelor și de explicații pe care le are de dat Ministerul Sănătății cu privire la acest adevărat JAF (risipă) de fonduri publice. Solicităm ministrului Sănătății ca, alături de specialiștii de renume din lumea medicală, să investească echilibrat și rațional în sistemul de sănătate din România și să înceteze cu achizițiile fantasmagorice!
Cum s-au „umflat” cheltuielile, de cinci ori. Jaf la Spitalul Universitar
În anul 2008, din cauza riscului seismic ridicat, conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a luat decizia închiderii Blocului Operator Central al unităţii medicale, care funcționa în aripa clădirii A3-C-bloc operator. Intervenţiile chirurgicale au continuat, dar s-au desfăşurat în 16 săli de operaţii realizate, din timp, la nivelul secţiilor chirurgicale.
Ulterior, nevoia unui bloc operator modern s-a transformat într-o listă de cumpărături, din ce în ce mai costisitoare, dar mai ales mai aberantă. Astfel s-a ajuns ca, în numai trei ani, prețul dotării Blocului Operator a fost umflat de aproape cinci ori, de la 15 la peste 70 de milioane de lei.
Ianuarie 2015 – 22,25 milioane de lei
Pe 15 ianuarie 2015, Nicolae Bănicioiu, ministrul PSD al Sănătății, anunța că pentru blocul operator mai sunt necesare doar echipamentele: “Sperăm ca până de Paști să fie gata noul bloc operator. Practic, cel mai modern bloc operator din România, și nu numai, va fi la SUUB. Echipamentele vor fi cumpărate și ele. Mai durează cât durează procedurile pentru achiziționarea echipamentelor”.
Cu aceeași ocazie, managerul Cătălin Cârstoiu a menționat și suma necesară pentru dotarea Blocului Operator – 5 milioane de euro (22,25 milioane de lei). „Blocul operator este gata, nu îi mai lipsesc decât echipamentele medicale, adică masă de operații, aparate de anestezie și partea de climatizare. Dacă însumăm tot, vom merge la o estimare de aproximativ cinci milioane de euro pentru echipamente de ultimă generație”, a susținut managerul Cătălin Cîrstoiu.
Nici termenul, nici dotarea promisă atunci, nu au fost respectate.
Noiembrie 2016 – 15 milioane de lei
Cetățeanul.net a aflat că în toamna anului 2016, noul manager al Spitalului Universitar Dragoș Davițoiu, a trimis o adresă către ministrul sănătății tehnocrat, Vlad Voiculescu în care i-au solicitat sprijinul pentru dotarea Blocului Operator.
În adresa trimisă, Dragoș Davițoiu a calculat că ar avea nevoie de o finanțare de circa 15 milioane de lei pentru dotarea Blocului Operator al SUUB.
Existența adresei oficiale ne-a fost confirmată atât de surse din SUUB cât și de la Ministerul Sănătății. Actualul ministru, Sorina Pintea, a promis că va verifica, dar nu ne-a mai dat niciun răspuns
Aprilie 2017 – 35 milioane de lei
După ce TVR a relatat, în aprilie 2017, că 11 săli de operaţie noi stau închise la Spitalul Universitar, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, la sfârșitul lunii aprilie, că ministerul va căuta soluţii, inclusiv finanţare prin Banca Mondială, pentru dotarea celor 11 săli de operaţii, parte a blocului operator de la Spitalul Universitar Urgenţă Bucureşti. Noul manager Adriana Nica a declarat atunci că este necesară o finanțare „de aproximativ 35 de milioane de lei pentru dotarea sălilor de operaţie (mese, instrumentar, aparate anestezie, microscoape operatorii, coloane de laparoscopie)”.
20 Martie 2019, prin HG promovat de Sorina Pintea – 71 milioane de lei. Bani pentru partid
Jaf la Spitalul universitar! Pe 20 martie 2019, Guvernul Dăncilă a aprobat o hotărâre prin care a transformat Blocul operator al SUUB într-un adevărat pom de Crăciun, spun medicii. Pe lista de cumpărături, Ministerul Sănătății a trecut tot felul de dotări, al căror scop real, susțin specialiștii, este cumpărarea de cât mai multe echipamente scumpe, inutile sau prea puțin utile unui bloc operator.
Citește și Marea investiție PSD în sănătate = Jaful de la Spitalul Mioveni
Jaf la Spitalul Universitar. Întrebările la care Ministerul Sănătății nu a avut răspuns
- În iarna 2016-2017, SUUB a trimis o adresă Ministerului Sănătății în care solicita, pentru finalizarea Blocului Opertor, o sumă mai mică de 16 milioane de lei. Este adevărat?
- În 2019, Guvernul a aprobat finanțarea cu 71 de milioane de lei plus TVA pentru o serie de dotări fantasmagorice, după cum voi arăta în continuare. Întrebarea este: a verificat cineva din Ministerul Sănătății oportunitatea tuturor dotărilor, unice pentru orice spital din Europa?
- Re: punctul I din anexa la HG – ”Capacități”. Normativul din OMS 500 prevede un ecograf pe secția ATI, nu există normative și pentru sălile de operații. Cum s-a fundamentat nevoia pentru aparate atât de performante?
- 11 ecografe pentru 11 săli de operații!!! Toți chirurgii susțin că este nevoie de ecograf la intervențiile chirurgicale pentru 1%-5% dintre intervenții? Cum justificați 11 ecografe?
- De pildă ecograful de la punctul 6 – „ecograf Obstetrică-Ginecologie cu 3 sonde 2D”. O singură sală de operații ginecologie nu justifică un ecograf dedicat, se poate folosi unul dintre celelalte de la punctele 1-5
- Punctul II-1 monitor funcții vitale compatibil RMN – acest monitor trebuie instalat ca punct fix în incinta aparatului RMN, care nu este în BO central. Cum se justifică atunci dotarea???
- La fel II-3, dotare în afara BO central? La fel în cazul II-4
- Punctul II-6: Turn videoendoscopie ORL pentru laringoscopie suspendată și esofagoscopie. Care este volumul actual de intervenții care necesită această dotare și care e creșterea estimată? În cât timp se va amortiza investiția?
- II-9 Ecograf destinat morfologiei fetale!!! Ce să caute acest ecograf în BO central?
- III-7 Sistem integrat de comandă sală de operație cu telemedicină și teleconferință? Ce înțelege prin acest sistem și de ce 2 bucăți?
- III-12 De ce 20 de aspiratoare? Cum s-a fundamentat această nevoie?
- III 13-23 Vorbim de o investiție enormă în laparoscopie, în condițiile în care genul acesta de activitate este relativ restrânsă în SUUB. Ce perspective de dezvoltare a SUUB își însușește Ministerul Sănătății când aveți în vedere aceste dotări? De unde există atâți medici trainuiți?
- III – 24. Stație andocare cu infuzomate și injectomate. De ce 30 pt BO central? Cum să se poată justifica atâtea?
- III – 26. Aparat de anestezie cu funcție de recrutare pulmonară – doar 2 bucăți!. Sunt singurele aparate de anestezie care apar în această listă de dotări!!! Are SUUB pe stoc 9 aparate de medie și de înaltă performanță cu montorizarea adecvată pentru chirurgie majoră și urgențe?
- IV-2 Sistem neuronavigație cu sitem de vizualizare pe/în perete? Există personal calificat sau măcar perspectiva calificării unei echipe? Care este volumul de intervenții actual care ar avea nevoie de astfel de intervenții și care este proiecția pe viitor?
- Există măcar o estimare la nivel de București pe această temă (intervenții la stat și în privat)?
- IV – 8. Unitate de electrochirurgie de înaltă performanță. Ce presupune electrochirurgia care se dorește a fi efectuată și cum s-a fundamentat nevoia acestei dotări?
- V-1. Instrumentar chirurgical bloc operator – doar 1 bucată!!! Față de numărul de intervenții ce se fac acum, cum se jutfică doar un set? Sunt două săli de traumă – e greu de spus că vor funcționa cu un singur set! Asta dacă presupunem că în celelalte se vor face doar intervenții de „laparoscopie”!!!
- Dacă nu se vor închide celelalte săli de operație, trebuie alocat un personal suplimentar – cel puțin 250 de cadre! Cum se va face acest lucru?
- De ce nu este prevăzută și stația de epurare?
- Dacă este prevăzută într-un alt program, când va fi gata?
CITIȚI ȘI:
Portretul lui Lucian Netejoru, cel mai iubit magistrat de către Liviu Dragnea
Torționar cu 90 de decese, dar fără judecată. La fel ca în Dosarul Mineriadei
Populația era înfometată, dar șefii PCR și familiile lor aveau tratamente de lux în străinătate
UPDATE Decizie finală în dosarul UDMR-istei care a preferat închisoarea în locul muncii
UPDATE Video cu pacienți umiliți la Spitalul Universitar din București. Reacția ministrului
Cetățeanul TV
De jaf şi de minciună din partea politicienilor, avem parte de 30 de ani, aşa că, a devenit o normalitate. Dar, să nu ne facem iluzii că vor da socoteală, de fapt în faţa cui? a justiţiei? la fel de coruptă cumpărate prin acele Legi speciale, profund anticonstituţionale(dar nu şi în viziunea judecătorilor curţi, numiţi politic şi asta spune totul). Cu actualii politicieni, indiferent de culoarea politică, vom avea parte în continuare doar de jaf şi de minciună. Aşa că..,noi cu cine votăm?